Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir ve ekibi, 10 Aralık Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla kahvaltılı programda bir araya geldi. Uzundemir, programda seçildiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve seçildiği takdirde yapacağı projeler hakkında bilgiler verdi. Basın mensuplarının sorularını cevapladı.

GAZETECİLERİN GÜNÜNÜ TEBRİK ETTİ

Uzundemir, açıklamalarına, “Bugün Çalışan Gazeteciler Günü, bundan dolayı sizlerle beraber bir kahvaltı yapmak istedik. Katılımınız için ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepinizin günü kutlu olsun.” Diye başladı.

TÜM HİZMETLERİ BAŞARIYLA YAPTIK

Başkanlığın artık son 2,5 ayına girdiğini belirten Başkan Alim Uzundemir, şöyle devam etti: “Bizde 4,5-5 yıl içinde elimizden gelen tüm hizmetleri sizlere yapmaya çalıştık. Yapım itibariyle hediye almayı seven bir insan değilim. Ama hediye verdiğim zaman, karşı taraf mutlu olduğu zaman, daha çok mutlu olan bir yapım var. Bu da ailemin yetiştirme tarzına, almış olduğum eğitimle ilgili. Belediyemizde yapamadığımız işler olduğu zaman, çok çok üzgün olduğumu söyleyebiliyorum. Bir teyzem, ‘evime su girdi’ dediği zaman çok üzülüyorum. Ama diyemiyorsunuz ki ‘yağmur suyu Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda’ onu da yakıştıramıyorum kendime. Çare bulmaya çalışıyorum.

YAPTIKLARIMIZI GÖZARTI ETMEYİN

Eleştirilecek yerlerimizde vardır. Saygı duyuyorum. Ama yaptıklarımızı da göz ardı etmemenizi rica ediyorum. Ortaca için, halkım için, ben elimden geleni yaptım. Yaptığımız hizmetler küçümsenecek bir şey değil.

Şunu göz ardı ediyoruz. Hakikaten Türkiye’de ve dünyada çok krizler atlattık. Pandemi, Ukranya-Rusya savaşı, yüzyılın felaketi dediğimiz deprem oldu. İsrail’in Filistin’e katliamı devam ediyor. Bunlar ekonomik krizi sebebiyet verdi. Bu ekonomik krizden biz de payımızı aldık. Bazı projelerimizi yerine getiremedik. Bunları çok normal olarak görüyorum. Çünkü yanımızdaki ve ülkemizdeki belediyelerden bunu takip edebiliyoruz.”

ÇOĞU SÖZLERİMİ TUTTUM

Uzundemir, verdiği sözlerin çoğunu tuttuğuna vurgu yaparak, “Çoğu belediye başkanı vermiş olduğu sözü yerine getiremedi. Ama benim belediye başkanlığına başlarken de vermiş olduğum bir sözüm yoktu. Seçildikten sonra vermiş olduğum sözler var. Bunların da çoğunu yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Bir tek yapamadığımız yer, belediye binası. Onun da projesini bitirdim. Biliyorsunuz bu yatırımlar proje ile başlıyor. Hep hayalimdi. Ama bu beş seneye sığdıramadım. Krizlerden dolayı… İnşallah halkım tekrar bizi seçerse önümüzdeki beş yıl için bunun için mücadele edeceğim. Yapacağım demiyorum, mücadele edeceğim diyorum. Çünkü ne olacağını bilmiyorum.  Dünya bilmiyor yarının ne olacağını… Ama her şey hayalle başlıyor. Ortaca’ya yakışan bir belediye sarayını yapacağım.” diye konuştu.

YAPTIKLARINI TEK TEK ANLATTI

Başkan Uzundemir, Sarıgerme için çok mücadele ettiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Dalyan Kapalı Pazaryeri’ne başladık. Nasip olursa seçimlere kadar bitirmeye çalışacağım. Yerli turistimiz Dalyan’a geldiği zaman sade kanalları görsün diye iskele yapıyoruz. Birinci etabı, 400 metre olan kısmı geçen sene bitirdik. Bu sene ikinci 400 metrelik etaba başladık. Bu iskele bitince de tüm teknelerimizi o iskeleye alarak, ikinci etap kanal ıslahına başlayacağız. Bunun içinde paramız hazır. Dalyan’ı bu şekilde düzenleyeceğimi düşünüyorum. Bunun yanında en son bir dönümlük sera yaptım. Şimdiye kadar belediyemiz çiçekleri ve ağaçları dışarıdan alıyordu. Bu saatten sonra çiçek ve ağaçları kendimiz yetiştireceğiz. Yanına 3 dönüm daha sera yapıyorum.”

ÜNİVERSİTEYE TENİS KORTU

“Üniversitenin karşısında 4 kortlu tenis kortu bitmek üzere. Okullarımıza 8 adet halı saha yaptık. Bu bile bir vizyon meselesidir. Okullarımızdaki hala sahalar bitti. Teker teker açılışlarını yapıyoruz.  Düğün salonları için projelerimiz var. Dalaman Çayı’nın Dalaman kısmında bizim olan 14 dönüm kısmı belediyemize kazandırdım. İleride maddi gücümüz olursa düğün salonu yapılması için… Yine hayvan barınağı için Dalaman Köprüsü’nün berisinde 10 dönümlük yer tahsis ettik. Bunun yanında Karadonlar’da 42 dönüm arazi aldık. Bunu ileride toplu konut olarak yapıp belediye para kazanabilir. Sebze Pazaryeri’nde bir dönüm olan yeri aldık. Fevziye’de beş dönüm bir alan belediyemize kazandırdık. Gökbel’de 4 dönüm yer aldık. Okçular Dalyan yolu üzerinde yola sıfırda 3 dönüm yer aldık. Bunun yanında çok kamulaştırdığımız yollar var.”

GEÇMİŞ BELEDİYE BAŞKANI GÜNÜ KURTARMIŞ

Kendisinden önceki belediye başkanlarının günü kurtarmak için çalışma yapmasını eleştiren Uzundemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmiş belediye başkanı abilerim maalesef günü kurtarmak için o günkü sıkıntıları hep halı altına süpürmüş. Ortaca’yı bekleyen en büyük sıkıntı imar durumu. İmarlar zamanında hep 15-16’ya göre plan yapılmış. Buranın sahipleri mahkemeye verdi. Haklı olarak da kazanıyorlar. Adaletli dediğimiz 18’lik sistem, çoktan çok, azdan az alan sistemi uygulamamışlar belediye başkanı abilerim, günü kurtarmak için 15-16’yı uygulamışlar. Bu nedenle sıkıntı içindeyiz. Bunlarla uğraştım. Bunların çoğunu da kamulaştırdım. Bugünün parasıyla 100 milyon TL’ye yakın kamulaştırma parası ödedim. Sonu gelmeyince, kamulaştırmadan vazgeçtim. Ya mahkemeyi kaybediyoruz ya icraya veriyorlar ya da orada 18 uygulamaya başlıyoruz. Bunu uyguladığımız zaman evler oluştuğu için evler hisseli duruma düşürüyor. Böyle bir sıkıntımız var.”

İZTUZU İÇİN ÇOK MÜCADELE ETTİM

Uzundemir, İztuzu’nu almak için büyük çaba gösterdiğini anlattı. Uzundemir, yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Almak için 3 ay uğraştım. En son Cumhurbaşkanımıza Otluk Koyu’nda rica ettim. Onun sayesinde İztuzu’nu aldık. Deniz kenarını niye almadım? İşletmesi çok pahalı. Elektrik yok, su yok. Bir de fosseptiği tekne ile çekiyorsunuz. İlk etapta hem hizmet etmek hem de para kazanmam gerekiyordu. Çünkü geldiğimizde belediyenin gelirleri giderlerini tutmuyordu. Gelirler daha azdı. Gittikçe bu yara büyüyecekti. Aldığımda 23 milyon TL borç ile aldım. Şuan ki  değerler 200-300 milyon TL borç vardı. Hem hizmet etmeye çalıştım hem de belediyeye nasıl para kazandıracağımı düşündüğüm için o kısmı istemedim. İstedim ancak bugünkü değerle 20 milyon TL kira istediler. Bu parayı karşılardık ancak para kazanamazdık. Kara kısmını, bakanlığına rica ederek o günkü değer olan 150 bin TL’ye kiraladım. Muçev’i bakanlık ile görüşeceğiz.”

SEVGİ YOLUNA KADAR DEVAM EDECEK

“Kral Çay Bahçesi çok atıl bir vaziyetteydi. İlk etapta çok eleştiri aldık. Yapıldığında gördünüz ki çevreyi bozan bir şey yapılmadı hatta daha doğal şeyler yapıldı. Bunu da Sevgi Yolu’na kadar devam edeceğiz. Kafe Kefal diye bir yerimiz var. Dalyan’da… İsmini ben koymuştum. Dalyan’da kay kay pisti yaptık. Dalyan Maraş Caddesi’ni düzenledik. Elektrikli tekne yaptık. Dalyan’da örnek olsun, hem de yüzeysel kirlilikleri temizlemek için…  Dalyan Kanalı’nı geri aldık. Kanal büyükşehir yasası ile büyükşehre verilmişti. Bunun için çok mücadele ettim.”

BELEDİYEYE 23 SIFIR ARAÇ ALDIK

“Şuana kadar 23 tane sıfır araç aldık belediyemize. 800 bin metre kare parke taşı döşedik. Bir milyona çıkarmaya çalışıyorum. 40 kilometreye yakın asfalt yaptık. Şimdiye kadar 22 tane park bitirdik. Akıncı Mahallesi’ne sentetik saha yaptık. 4 adet düğün salonu yaptık. Sebze Pazar yerini satın aldık. Karadonlar’da 42 dönüm yer aldık. Buradan bugünün parasıyla 200 milyon TL para kazanmayı düşünüyorum. Yine Dört Belde’de 4 dönüm yer aldık. Okçular’da 3 dönüm aldık.  Düğün salonu yapılabilir. Çok kamulaştırma yaptık. Fevziye’de 5 dönümlük yer aldık. Sarıgerme Halk Plajı’nı yaptık. Gezici TÜV TÜRK istasyonu kurduk. Saragerme’de Eren Bülbül Parkı yaptık. Geri Dönüşüm İstasyonu yaptık sanayiye… SGK binasının yapımında çok büyük rol aldık.”

OTOBÜS GARAJINI GERİ ALDIK

“Otobüs garajının olduğu yeri geri aldık. Planda iş merkezi olarak gözüküyordu. Bunu gördük. Yanlışlıkla verilmiştir dedik ve geri aldık. Garajı geri aldık ancak çevresindeki dükkanları geri alamıyoruz. Neden? Meclis kararı ile verildiği için… Bu sebeple oradan yaklaşık 200 bin liraya yakın kazancımız gitmiş durumda… Yanlışlığın düzeltilmesi için Büyükşehri mahkemeye verdik. Mahkeme devam ediyor. Kazanırsam zemine inip 2-3 kat otopark yapmak. Üstünü de AVM gibi iş merkezi yapmak istiyorum.”

110 İHTİYAÇ SAHİBİ AİLEYE YEMEK

“Yemek yapamayacak durumda olan ailelerimiz var. 110 ailemiz. Onlara iki öğün yemek veriyoruz. Turizm okulumuz yemek yapıyor. Biz destek veriyoruz. Biz alıp dağıtıyoruz. Mart ayında sözleşmemiz bitiyor. Kendi aşevimizi yapacağız.”

VATANDAŞA UZAKTI, MAKAM ODASININ YERİNİ DEĞİŞTİRDİM

“Hastanemize tomografi cihazı alınmasında çok büyük katkımız oldu. Makam odasının yerini değiştirdim. Biz geldiğimizde makam odası arka tarafta, vatandaştan uzak bir yerdeydi. Vatandaş koridorda bekliyordu. Geldiğimde bu durum beni çok üzdü. Eski durumuna, bizim çocukluk dönemindeki durumuna getirdim.”

ENGELLİ EVLERİNİN ÖNÜNE PARKE TAŞI

MUĞLA’DA MUHTARLAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI MUĞLA’DA MUHTARLAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

“Bana ulaşan bütün engellilerin evinin önüne parke taşı yaptım. Bu çok önemliydi. Çocuklar dolaşsın, hava alsın diye önemsedim ve yaptım. Parke yaptığım tüm yerlerde yağmur suyunu çalıştım. Yetki benim değil. Para aktarma yetkim yok. Büyükşehrin yapması lazım. Ama biz parke bir daha bozulmasın diye yağmur suyu ile beraber çalıştım.”

“Üç park yapımı devam ediyor. Yollar devam ediyor.  Devam eden gençlik merkezimiz var. Eksik bir şeydi. Bitmek üzere.  Dalyan PTT binasını biz tekrar geri alıyoruz. Neden gecikti? Buradaki bazı vatandaşlar PTT’yi arayarak ‘Belediye başkanı bar yapacak’ demişler. Ondan dolayı gecikti. Genel müdür imzaladı. Bakan beyin önünde. İmza tamamlanınca burada devir teslim yapılacak.”

“Karakol taş bina restorasyonu ve yanındaki jandarma karakolunun olduğu yer oranın tahsisi alınmış deniyordu ancak alınmamış. Biz aldık. Projesinde yeni bir mimar ile çalışmaya başladık. Ekşilik Düğün Salonu’na başladık. Ovacık Düğün Salonu yapıyoruz yeni. Adliye ve okul yerinin ormandan tahsisi… Acarların arkasından yer var. Belli bölümünü okula belli bölümünü adalet sarayı için müracaatımızı yaptık. Bundan sonraki görev milli eğitim ve adliyenin. Biz devreden çıkıyoruz. Yer tahsisini gerçekleştiriyoruz. Projeyi onlar takip edecekler. Bir de Toki için başvurduk. Adliyenin karşısında tepe var. Ora için ormana müracaat ettik.”

SUAT PARKI’NI ATATÜRK PARKI YAPACAĞIM

“Şuan da Suat Park dediğimiz yerin ismini de Atatürk Parkı yapmak istiyorum. Atatürk’ün çocuk ile ele tutan bir büstü var. Onu oraya koymak istiyorum.  Depremler, savaş, korona, krizler derken bu yapabildiklerimi yapabildim. Yaptıklarım da az değil. Dalyan Kapalı Spor Salonu. Yapımı için bize 14 milyon TL verilmişti. Fakat bu para yetmedi. Ek bütçe istedik bakanlıktan bekliyoruz. Belediyeyi dijital sisteme geçiriyoruz. Olimpik, uluslararası maç yapılabilecek yüzme havuzu yaptık. Bu da sadece Ortaca’da var.”

BAŞKAN UZUNDEMİR’İN YAPACAKLARI

Belediye Başkanı Alim Uzundemir, yaptıklarını uzun uzun anlattıktan sonra seçildiği takdirde yapacaklarına da değindi.

ORTACA’YA SABİT TÜV TÜRK GELİYOR

Uzundemir, yapacaklarını şöyle anlattı: “Eski hastanenin yerini diş hastanesi yapıyoruz. Projesi bitmek üzere. Anfi tiyatro alanı. Belediye binası. Sarıgerme Restorant havuz oyunu ve seyir terası. Yamaç paraşütü. Dalyan kıyı kenarının düzenlenmesi. Dalyan Boğaz Ağazı’nın belediyeye kazandırılması. TÜV TÜRK’ün yapılması. Yerini teslim ettik. Geliyor. Halin yanına olacak. TÜV TÜRK, Fethiye’deki gibi, Muğla’daki gibi kalıcı istasyon kuruyoruz. Bana göre Ortaca’ya yapılmış son 20-30 yılın yatırımı. Neden? Dalaman Ortaca Köyceğiz’de ortalama 150 bin araç var. 150 bin araç Fethiye’ye, Muğla’ya gitmeyecek. Ortaca’ya gelecek. Kamyonlar dahil. Bununla Ortaca’nın ekonomisi canlanacak. Devletin ekonomisinin gideri azalmış olacak. Uzak mesafede gidildiği için yakıt harcaması fazla oluyordu. Bu milletin cebinde kalacak. Herkes bu kadar düşünse ülke bir yerlere gelir. Biz mazotların, benzinlerin hesabını bile yatık. Çünkü biz bunu dövizle alıyoruz. “

İLÇEYE DOĞALGAZ MÜJDESİ

“Doğalgazın gelmesi… Gelecek ama siyasi irade olmadan gelmiyor. Cumhurbaşkanımız 2023 genel seçimlerde Muğla’ya geldiğinde biz 7 belediye başkanı yanına gittik. Efendim doğalgaz dedik. Tamam dedi söz veriyorum dedi. Orada açıkladı, doğalgaz gelecek her yere diye… İhalesi 2 ay önce bitti. Bize Antalya tarafından geliyor.”

MİLLET BAHÇESİ

“Sarıgerme’ye… Oda dün onaylandı. Hepsi seçime yaklaşmadı. Biz bunlara çok önce başladık. Askıya çıkıyor. Büyükşehir itiraz etti millet bahçesi için. O itiraz giderildi. Şimdi de kabul edildi. Düğün Salonu Dalaman kısmı. O kısım bizimmiş. Mimografiyi getiriyoruz Ortaca’ya. Belediye bütçemiz ile her hafta 16 bayanımızı Fethiye’ye gönderiyoruz mimografi filmi çekilsin diye. Çünkü erken teşhis kanseri önlüyor. Sağlık Bakanımız ile temasa geçtik. Mimografi cihazı buraya bir tane alınacak. Yaşlı Bakım Evi için çalışmalarımız devam ediyor.”

GAZETECİLERİN SORULARI…

Belediye Başkanı Alim Uzundemir, programda yaptıkları ve yapacaklarını anlattıktan sonra gazetecilerin sorularını da cevapladı.

İlçedeki otopark sorununa ilişkin soruya Uzundemir, şu cevabı verdi: “İki türlü çözebilirsiniz. Bir yeriniz olacak. Belediyenin yeri olacak. Burası otopark diyebilirsiniz. Bir de yap-işlet-devret ile üstü AVM altı otopark yapabilirsek Ortaca’nın otopark sorunu böyle çözülebilir.”

TRAFİK SORUNU

“Cengiz Topel’in postane olan kısmının açılması. Bütün trafik Cumhuriyet Caddesi’ne yığıldı. Ortaca’ya giriş tek Cumhuriyet Caddesi. Eğer siz Cengiz Topel’i açamazsanız hem Cengiz Topel’i öldürdünüz hem Ortaca’nın girişini kitlediniz. Açamıyoruz. Geçemiyoruz. Büyükşehir oraya müsaade etmiyor. Onun için alternatif yol buldum. Bunu ilk defa paylaşıyorum. Suat Park dediğimiz yolu Cengiz Topel’den açarak, oraya yol getirerek, oradan hastane yoluna çıkarak ve karşıya yine Cumhuriyet’e çıkmak yoluyla biraz rahatlama sağlayabilir miyiz diye düşünüyorum.”

ÇALIŞANLARA MAAŞ İYİLEŞTİRMESİ

Uzundemir, çalışanların maaşlarının iyileştirilmesi sorusuna şu karşılığı verdi: “Dün işçi arkadaşlarımızla beraberdik. 31’inde sözleşmesi bitiyor. Kadrolu işçi arkadaşlarımızla beraberdik. Onlara elimden geleni yapacağım. Konuştum, söyledim. İkincisi de şirket elemanı dediğimiz onların sözleşmelerini yeni yaptık. Ama gelen en son zamlardan dolayı yeterli mi değil. Onu da biz gözden geçireceğim. Çalışanlar benim evladım öyle görüyorum. Onlara kıyamam ama bir de ekonomik gerçek var. Gelirimizin üzerinde para verip üç gün sonra ödeme yapamazsak ne olacak? Ya da ödeyemeyeceğim o belli. Bir çalışmamız var. Onların istediğini karşılamayacak ama gelire göre elimden geleni yapacağım.”

MEGA PROJE

Başkan Uzundemir, seçildiği takdirde ekstra mega projesinin sorulması üzerine, “Biz çalışmalarımızı yapsak hepsi mega proje. Dalyan’ın komple sevgi yoluna kadar kral çay bahçesi gibi olduğunu düşünebiliyor musunuz? Garajın otopark olup üzerine avm olduğunu düşünebiliyor musunuz? Salıgerme’deki tesisimiz. Balık hali. Toki. Bunlar ortaca’ya yapabileceğimiz en büyük şeyler.” İfadelerini kullandı.

ORTACA SPOR’UN DURUMU

Başkan Uzundemir, Ortaca Spor Kulübü’ne ilişkin soruya da şu cevabı verdi: “Bir kere takımı benim BAL Ligi’nden düşürme gibi bir gücüm yok. Şuanda takımı ben çekiyorum desem orası özerk bir yer. Oranın spor kulübü yöneticisi var. Nasıl oldu bu olay? O günkü yönetim geldi. Şu kadar para istedi. Böyle bir yetkim yok dedim. Bu ülke yasalarla yönetiliyor. Diyor ki bütçenin binde 12’sini amatör spor kulüplerine ayırabilirsin diyor. Ben bu rakamı ayırdığım zaman bu para atıyorum bir milyon yapıyor. Benden adam 3 milyon istiyor. Ben nereden vereyim 3 milyon lirayı.”

“Sana geleceğim, iş adamına. Bana 500 bin lira ver desem. Oradan spor kulübüne versem. Bir kere adım rüşvetçi olacak. İleride sıkıştığın zaman bana diyeceksin ki rüşvet verdim. Bilmeyeceksin spor kulübünü… Çünkü bu benim başıma geldi.. İkincisi yarın belediyede senin gayri resmi bir işin olacak. Geleceksin bu işi yap diyeceksin. Ben yapamayacağım diyeceğim. 500 bin lira verdim ya diyeceksin.  Ama daha da çok yaygara çıkaracaksın.”

“Ne zamana kadar bu değirmen döner sizce? Şuana kadar gelmesi Ortaca’da yaşayan vatandaşların sayesinde oldu. Ben belediyeden verdiğim para 400-500 bini geçmez. Dışarıdan ne kadar para toplandığı beni ilgilendirmiyor. Benim böyle bir imzamı bulsun. Sadece söylediğimi söylüyorlar bende 3 milyon istediler bende 1 milyon vereceğimi söyledim.”

MAKAM BANA BİRŞEY KATMADI

Başkan Uzundemir, makamın kendisine bir şey katmadığını, kendisinin makama çok şey kattığını söyledi ve ekledi: “İşte yaptıklarım. İki türlü siyasetçi var. Biri makam beni nereye götürecek diye bakıyor. Bazıları makamı sırtlamış ben bu makamı nereye kadar taşıyabilirim diye düşünüyor. Ben ikincisi olduğumu düşünüyorum.” Uzundemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Genel Başkanım bana dese ki Alim Uzundemir 5 yıl boyunca hizmet ettin. Teşekkür ederiz dese gücenmeden çeker giderim. Ama üzerimde bir vebal var. Beni aday eden bir rüyadır.”