• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakanlık açıkladı: Kargo ücretini artık satıcı ödeyecek

Bakanlık açıkladı: Kargo ücretini artık satıcı ödeyecek

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle mesafeli satış sözleşmelerinde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücreti alınmayacak ve elektronik ürünlerdeki cayma hakkı da korunacak.

Bakanlık açıkladı: Kargo ücretini artık satıcı ödeyecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin haklarını güçlendirecek önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tüketicilerin mesafeli olarak kurdukları sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerini satıcı veya sağlayıcıların ödemesi uygulaması devam edecek.

KARGO ÜCRETİNİ SATICI ÖDEYECEK

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Resmi Gazete'nin 23 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkının kullanımındaki kargo iade masraflarına hangi tarafça katlanılacağının sözleşme öncesi kararlaştırılmasına ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine ilişkin mevzuatta değişiklik yapıldığı anımsatılarak, bu değişikliklerin 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Buna karşın, 4 Eylül 2024'te düzenlenen 28. Tüketici Konseyinde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri sonucu değişiklikler yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerimizin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması şeklindeki uygulamanın korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı. Böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un temel amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır."

CEP TELEFONU VE BİLGİSAYARDA CAYMA HAKKI KORUNDU

Açıklamada, tüketicilerin sıklıkla kullandıkları elektronik ürünlerden cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinin mesafeli olarak alışverişe konu edilmesi halinde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişikliğin de yeniden gözden geçirildiğine işaret edilerek, bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldığı belirtildi.

Böylece, söz konusu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkanının korunduğu vurgulanan açıklamada, "Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflenmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Yeni düzenlemeler, e-ticarette güvenli alışveriş ortamının güçlendirilmesine katkı sağlayacak ve tüketici hakları böylelikle korunma altına alınmış olacak.

AA

Bakmadan Geçme