Muğla'nın Dalaman ilçesinde, Dalaman Belediyesi bünyesinde Kimyager İş Güvenliği Uzmanı ve İhale Satın Alma Sorumlusu olarak Devlet Memurluğu görevine devam etmekte olan Banu Balat (50), 23 yıldır Dalaman'da yaşıyor. Gençlik yıllarında Dalaman'a gelen ve bölgeyi de sevmesinin etkisiyle buraya yerleşen Balat, kariyerine başarıyla devam etmiş ve bölge için de önemli olan görevler üstlenmiştir. Aynı zamanda ailesini de Dalaman'da kuran Banu Balat, biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuk annesidir.

Eğitimci bir kökene sahip olan Banu Balat 1973 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü'nden başarıyla mezun oldu. Balat, mezun olduğu yıl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Öğretmenlik Formasyon Eğitimini de tamamlayarak 'öğretmen' statüsünü taşımaya hak kazandı. 

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra kariyerine özel sektörde çeşitli tekstil ve ilaç firmalarında 'kimyager' olarak başlayan Banu Balat'ın Muğla ile yolları 2000 yılında kesişti. Özel sektörde kısa sürede gösterdiği disiplinli ve başarılı çalışma performansı sayesinde, 2000 yılında İstanbul’dan Dalaman’a yerleşen Balat, Dalaman Atıksu Arıtma Tesisi'nde 'İşletme Müdürü' olarak görev yaptı.

Tesisteki görev süresince takdir toplayan Banu Balat, 2003 yılında Dalaman Belediyesi bünyesine dahil edildi. 

2009 yılında, Dalaman Atıksu Arıtma Tesisi'nin Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından, Banu Balat, Dalaman Belediyesi bünyesinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılacak alımların iş ve işlemlerini yürütmek üzere İhale ve Satın Alma Sorumlusu olarak görevlendirildi.

EĞİTİMCİ KÖKENE DÖNÜŞ

Eğitimci kökenli olması ve iş disiplininden taviz vermeyen yapısının da etkisiyle, 2015 yılında İş Güvenliği Uzmanı oldu. 2022 yılında, İş Güvenliği Eğitici Eğiticiliği eğitimlerini de tamamlayarak 'Yangın, Kapalı Kısıtlı Alanlarda Çalışma, Etiketleme ve Kilitleme, Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlanması ve Yüksekte çalışma Eğitici Eğiticisi' statülerini kazandı.

Banu Balat, 2022 yılında İdari ve Mali Mevzuat Dergisi'nin Eğitimcilik daveti ile Kamu İdareleri çalışanlarına Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) uygulama eğitimleri ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı.