• Haberler
  • Teknoloji
  • Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif! 4 bin yıllık iz…

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif! 4 bin yıllık iz…

İngiltere'de bir müzede bulunan ve Antik Mısır dönemine ait olduğu öğrenilen bir mezarda 4 bin yıllık el izi bulundu.

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif! 4 bin yıllık iz…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif haberi İngiltere’den geldi… Antik Mısır mezarında bulunan ve 4 bin yıllık olduğu keşfedilen bir el izi sonbaharda açılacak sergide tarih ve arkeoloji meraklıları ile buluşacak.

4 BİN YILLIK KEŞİF

İngiltere'nin Cambridge kentindeki Fitzwilliam Müzesi’nde, Antik Mısır’a ait bir mezarda 4 bin yıllık el izi keşfedildi.

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif! 4 bin yıllık iz…

“RUH EVİ”NDE BULUNDU

Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Fitzwilliam Müzesi’nde görevli araştırmacılar, sonbaharda açılacak bir sergiye hazırlanırken, kilden yapılmış modelin tabanında insan eline ait iz buldu. ‘Ruh evi’ olarak adlandırılan yapı, antik Mısır mezarlarında bulunan ve ölen kişinin ruhuna yaşam alanı sunması için yapılan minyatür bina modelleri arasında yer alıyor.

Milattan önce 2055-1650 yılları arasına tarihlenen ruh evinin detaylı incelenmesi sonucunda, iki katlı yapının önce ahşap çubuklarla iskeletinin oluşturulduğu, ardından kil ile kaplandığı anlaşıldı. Fırınlama sırasında ahşap kısımların yandığı ve geriye sadece pişmiş kil kaldığı aktarıldı. El izinin, kil hala ıslakken ustanın modeli taşıması sırasında oluştuğu ve fırınlama öncesi yapının alt kısmında kaldığı kaydedildi.

BİR İLK!

Müzenin kıdemli Mısır bilimcisi ve serginin küratörü Helen Strudwick, “Islak vernikte ya da tabut süslemelerinde parmak izlerine rastladık fakat bu kadar bütün bir el izini ilk kez görüyoruz. Bu, nesneyi yapıp kuruması için atölyeden çıkaran kişinin dokunuşu. Böyle izler sizi doğrudan o nesnenin yapıldığı ana ve onu yapan kişiye götürüyor. Sergimizin odak noktası da tam olarak bu” ifadelerini kullandı.

 

DHA

Bakmadan Geçme