BODRUM'DA KATLİAM! ÖNCE 1 ÖLÜ, SONRA 2 ÖLÜ DAHA! BODRUM'DA KATLİAM! ÖNCE 1 ÖLÜ, SONRA 2 ÖLÜ DAHA!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Makina Mühendisleri Odası Bodrum İlçe Yürütme Kurulu Başkanı Semayi Yaman, "oda olarak Bodrum'da kuraklık kaynaklı su sorununun yaşanacağını 2009 yılında gündeme getirdiklerini" vurguladı. 

Bodrum'a Geyik ve Mumcular barajları ile Çamköy yer altı kaynaklarından su geldiğinin altını çizen Yaman, Geyik Barajı'nın 1988'de planlamasının termik santralin soğutma suyu olarak kullanmak üzere yapıldığını da açıklamalarına ekledi.

Barajın kapasitesinin yılda 22 milyon metreküp olduğu bilgisini veren Yaman, "bunun 16 milyon metreküpünün termik santralin soğutma suyu olarak kullanıldığını, 6 milyon metreküpünün de Milas ilçesi ve çevresinin tarımsal can suyu olarak planlandığını " ifade etti.

Geyik Barajı'ndaki suyun yılda 6 milyon metreküpünün Bodrum'a verildiğini anlatan Yaman, "Nihayetinde o su da tükendi. Çamköy yer altı kaynakları o bölgede bulunan 9 mahallenin tarımsal sulamasında kullanılıyor ve havalimanına yılda yaklaşık 1,5 milyon metreküp su veriyor. Yaklaşık 4 milyon metreküp Güllük ilçesine, 5 milyon metreküp civarında da Bodrum'a su sağlıyor. O bölge de şu anda imdat veriyor. Başka çözümler bulunması gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mumcular Barajı'nın artık Bodrum'a yetmediğini belirten Yaman, bunun ilçe nüfusunda yaşanan artıştan kaynaklandığına işaret etti.

Yaman, "Bu yıl ilçede nüfus sorununun üst noktalara geldiğini düşünüyoruz. Burada çok kapsamlı bir sistem kurmadan yaşanan sıkıntının altından kalkamayız." diyerek tüm kurumları işbirliğine davet etti. 

"Bodrum'da kış nüfusu arttı ve çok fazla yapılaşma var. Bodrum mimarisine ve imar durumuna göre de aykırılıklar çok fazla. Dolayısıyla su tüketimi de ona göre çok arttı. Mimar ve Şehir Plancıları arkadaşlarımız da bu konuda mücadele veriyor. Davalar açılıyor ama maalesef önünü alamıyoruz. Bodrum'un yer altı kaynakları da zaten çok kısıtlı. Tuzlulaşma oranı gittikçe iç kısımlara doğru gelmekte. Bodrum bir an evvel uzak kaynaklardan çözüm yolları aramak zorunda. Dalaman ve Köyceğiz gibi su kaynaklarını değerlendirmek mecburiyetinde. Denizden su elde etme de olabilir ama bu inanın çok maliyetli ve zor bir çalışma. Milas Ekinanbarı deresinin kaynağını biliyoruz. Yılda yaklaşık 120 milyon metreküp su akıyor. Bu suyu mutlaka Bodrum'un değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz " diyerek bir nevi çözüme dair önerilerde bulunmuş oldu diyebiliriz.