Bodrum Belediyesi'nin neden olduğu hatalar ve kaçak yapılaşmaya göz yumması gümdeme bomba gibi düştü. Yapılaşmayı 3 yıl önce şikayet eden ancak sonuç alamadığı gibi bir de üstüne kendisi suçlanan Vatandaş, duruma tepki gösterdi.

Edinilen bilgilere göre, Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesinde 2019 yılında hisseli tapulu bir arsa satın alan Vatandaş, arsasına gittiğinde kaçak yapılaşma olduğunu görüyor. Kaçak yapılaşma için yapılan alandaki çalışmaları ve inşaat konteynerlerinin fotoğrafını çeken Vatandaş, Bodrum Belediyesi'ne giderek fotoğrafları sunuyor ve şikayetçi oluyor. Şikayetin ardından bölgeye Bodrum Belediyesi Zabıta ekipleri gelerek kaçak yapılaşmayı tespit edip inşaat alanını mühürlüyor. Zabıta ekiplerinden 1-2 gün sonra Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri inşaat alanına gelerek tutanak tutuyor ancak görevli personelin tuttuğu tutanakta kaçak inşaatın sahibi olarak Vatandaşın adı yazılıyor. Böylece hata ve ihmal zincirindeki ilk halka oluşturulmuş oluyor.

Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü personelinin tuttuğu "hatalı" tutanak sonucu vatandaş kaçak inşaat yapmak suçlamasıyla ifadesi alınmak üzere jandarma ve savcılık tarafından çağrılıyor. Durumun bir "hata" olduğunu vurgulayan bu vatandaş, "Kaçak inşaat benim olmadığı gibi zaten Bodrum Belediyesi'ne şikayet ederek mühürlenmesini sağlayan benim. Tutanağı tutan personel arkadaş yanlış yapmış ve binayı benim üzerime yazmış. Bunun düzeltilmesini istiyorum." diyerek ifadesini veriyor.

Hata ve İhmal Zincirinde İkinci Halka

Vatandaş'ın ifadesinden yaklaşık 1 ay sonra yine Bodrum Belediyesi tarafından yapılıyor. Vatandaşa kaçak inşaat yapmak suçuyla Bodrum Belediyesi'nden tebligat gönderiliyor. Bunun üzerine Belediyeye giderek, durumu tekrar izah ederek elindeki görselleri sunuyor ve ilk şikayet edenin kendisi olduğunu yineliyor. Bu sırada kaçak inşaat hakkında tutanak tutan personel gelerek "benim hatam, düzeltiriz" diyerek özür diliyor ve hata yaptığını, düzeltilmesi gerektiğini belirterek el yazısıyla bir dilekçe yazıyor. Mağdur edilen Vatandaş’dan tekrar özür dilenerek sorunun giderileceği belirtiliyor.

Hata ve İhmal Zincirinde Üçüncü Halka

Aradan geçen 3 yılın ardından bu kez Bodrum Belediyesi kaçak inşaat yaptığı gerekçesiyle mağdur olan vatandaşa para cezası kesildiğine dair tebligat gönderiyor. Bunun üzerine Mart 2022 de arsasına giderek kaçak inşaatın son halinin fotoğrafını çeken vatandaş, ilk şikayetinde 1-2 tane olan konteyner saysının yaklaşık 30 adede kadar çıktığını ve şantiyenin büyüdüğünü belgeliyor. Daha sonra, Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürülüğü'ne giden vatandaş, elindeki görüntüleri vererek yine olayı başından itibaren anlatarak durumu izah ediyor. Yapı Kontrol Müdürlüğü Müdür Yardımcısı vatandaş'dan özür dileyerek "N asıl üst üste hata yapılmış, neden düzeltilmemiş hala, merak etmeyin sizin bir suçunuz yok düzelteceğiz" gibi ifadeler kullanıyor.

Vatandaş ise, "Bakın ben şikayet ettiğimde ne haldeydi, aradan geçmiş 2-3 yıl siz hiçbir şey yapmamışsınız şuan ne halde. Engelleyip yıkmadığınız gibi bu kaçak inşaatın büyümesine izin vermişsiniz, şuan 30'a yakın konteyner var." diyor. Vatandaşın Mart ayında yaşadığı bu diyaloğun 1-2 ay sonrasında ise arsa üzerindeki şantide yine hızlı bir büyüme yaşanıyor ve bu kez konteyner sayısı 60'a yaklaşıyor. Şantiyenin büyümesinden dolayı 4 metreye 8 metre foseptik ve atık su için çukur dahi kazılıyor.

Kaçak İnşaatı Durdurmayan Bodrum Belediyesi'nden Alelacele Meclis Kararı

Yaklaşık 3 yıldır devam eden, şikayet ve görsel kanıtlara, resmi tutanak ve mühürlenmesine rağmen büyüyen kaçak inşaat hakkında bir şey yapmayan Bodrum Belediyesi, vatandaş hakkında yapılan yanlışlar zinciri ve durumun kontrolden çıkmış olmasından dolayı 10.05.2022 tarihinde alelacele Belediye Meclis kararı alarak tutanakta personel hatası olduğunu, kaçak inşaatın vatandaşa ait olmadığı gerekçesiyle kesilen para cezasının iptal edilmesi yönünde bir karar çıkartıyor.

Bunca Sene Kanıtlı Bir Kaçak İnşaata Nasıl İzin Verdiniz?

Hakkında yapılan yanlışın düzeltilmesi kararının önemli olmadığını vurgulayan mağdur vatandaş, "Zaten benimle ilgisi olmayan bir olay, ben yapmadım, inşaat da bana ait değil. O yüzden ben zaten rahattım ancak önemli olan bu değil. Burada önemli olan konu, bunca yıldır kanıtlı, fotoğraflı, tutanaklı kısaca resmi olarak kaçak olduğu tespit edilmiş bir inşaata Bodrum Belediyesi'nin nasıl göz yumduğu. Herkes biliyor, tüm yetkililerin bildiği bir olay ancak 3 senedir ne yıkım yapılıyor ne inşaat kiminse cezası kesiliyor." dedi.

Bodrum Belediyesi'nin yaptığı ve yapmadığı tüm bu ihmal ve hataların sorumluları hakkında ne yapılacağı veya yapılmayacağı merak edilirken, Belediye'nin göz yumduğu kaçak inşaatın akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

BODRUM ZABITASINDAN TURİZM SEZONU ÖNCESİ ŞOK DENETİMLER BODRUM ZABITASINDAN TURİZM SEZONU ÖNCESİ ŞOK DENETİMLER