• Haberler
  • Gündem
  • Çiftçilere kritik uyarı! Anız yakmak orman yangınlarına neden oluyor

Çiftçilere kritik uyarı! Anız yakmak orman yangınlarına neden oluyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere anız yakmayın uyarısında bulundu. Bayraktar bilinçsizce yakılan anızların ise yangınların en büyük sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Çiftçilere kritik uyarı! Anız yakmak orman yangınlarına neden oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde başlayan orman yangınlarıyla mücadele sürerken, toplumsal bilinç çağrıları da peş peşe geliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bilinçsiz yakılan anızların orman yangınlarının en büyük sebeplerinden biri olduğunu kaydetti. Bayraktar, çiftçilere anız yakmayın uyarısında bulundu. 

BAYRAKTAR'DAN ANIZ YAKMAYIN UYARISI

Yaz aylarında artan sıcaklıklar orman yangını riskini artıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürerken kitle örgütlerinden de toplumsal bilinç çağrıları geliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anız konusunda başta çiftçiler olmak üzere vatandaşları uyardı. 

2024 yılında çıkan orman yangınlarının yüzde 6,8'inin anız kaynaklı olduğunu hatırlatan Bayraktar, "2025 verilerine göre, 1305'i ormanlık alanda, 1739'u ise orman dışı kırsal alanda olmak üzere, toplam 3 bin 44 yangın meydana geldi. Yangınların yüzde 88'i insan eliyle çıkarken, yanan alan bakımından bu oran yüzde 97'ye kadar ulaşıyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve dikkatli olması hayati önem taşıyor. Doğaya atılan her çöp potansiyel bir yangın riskidir. Cam, plastik gibi optik etki yaratabilecek malzemeleri doğadan uzaklaştıralım. Elektrik tellerine değen ağaç dallarını keselim, kuru otları temizleyelim. En küçük bir ihmalin, nasıl büyük felaketlere neden olduğunu görüyoruz. Unutmayalım, ormanı korumak, yaşamı korumaktır." ifadelerini kullandı.

‘ANIZ YAKMAK GELECEĞİMİZİ YAKMAKTIR’

Orman yangınlarının en önemli nedenlerinden birisinin anız yangınları olduğunu kaydeden Bayraktar, özellikle ormanlarla iç içe geçmiş buğday ve arpa tarlalarında anız yakmanın büyük risk taşıdığının altını çizdi. Anız yakmanın toprağın verimliliğini azalttığını, organik maddeyi yok ettiğini, su tutma kapasitesini düşürdüğünü ve daha fazla gübre kullanımına neden olarak çiftçinin maliyetini artırdığına işaret eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte, orman yangınları tehlikeli boyutlara ulaştı, bilinçsizce yakılan anızlar ise bu yangınların en büyük sebeplerinden biri. Anızın toprağa karışması, doğal sürecin bir parçasıdır. Özellikle nadasa bırakılacak tarlalarda, anız zaten kendiliğinden çürüyerek toprağa karışır. Ancak anız yakıldığında hem toprak zarar görür hem de orman yangınlarının fitili ateşlenmiş olur. Üstelik sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu yıl, anız yakmak çok daha yüksek riskler barındırmaktadır. Anız toprağın, toprak ise bizim geleceğimizdir. Bu bilinçle hareket etmeli, anız yakma uygulamasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Anızı yakmak, bize emanet edilen en kıymetli varlığımızı, doğayı ve geleceğimizi yakmaktır. Bu gerçek asla unutulmamalıdır. "

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme