Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ABD ile diplomatik ilişkilerin 45. yılı, Rusya ile de 75. yılı dolayısıyla bir tebrik mesajı yayımladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, yeni yıl mesajında ABD ile diplomatik ilişkilerin 45. yılı, Rusya ile de 75. yılı dolayısıyla bir tebrik mesajı yayımladı.

Resmi Xinhua haber ajansının servis ettiği habere göre Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ABD Başkanı Joe Biden'a iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıldönümü dolayısıyla tebrik mesajı gönderdi.

KAFEDEKİLERİ REHİN ALDI: "BURAYI HAVAYA UÇURACAĞIM" KAFEDEKİLERİ REHİN ALDI: "BURAYI HAVAYA UÇURACAĞIM"

Xinhua ayrıca Şi'nin Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a da yeni yıl mesajı ilettiğini ve her iki başkanın 2024 yılını her iki ülke için "dostluk yılı" ilan ederek bunun için bir dizi etkinlik başlattığını bildirdi.

Yılbaşı gecesi Çin lideri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de yeni yıl tebriklerini paylaştı. Bu yıl Çin ve Rusya'nın diplomatik ilişkiler kurmasının 75. yıldönümü.

Şi, Çin ve Rusya'nın her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek kapsamlı stratejik koordinasyon ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin yanı sıra "kalıcı iyi komşuluk dostluğu" içeren bağları "sürekli olarak pekiştirmesi" ve geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl, kanlı bir iç savaşta Chiang Kai-shek liderliğindeki Çin Cumhuriyeti güçlerini mağlup eden Mao Zedong tarafından Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75. yıldönümü.

Mao, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilan ederken Chiang hükümeti aynı yılın Aralık ayında Tayvan'a sürgüne kaçmıştı. Savaşı sona erdirecek bir barış anlaşması ise imzalanmamıştı.

Şi Pazar günü yaptığı yeni yıl konuşmasında ise Çin'in Tayvan'la "yeniden birleşmesinin" kaçınılmaz olduğunu söyledi ve daha güçlü bir ton kullandı.