Bölgemizde sadece gatemiz Haber48'in gündeme getirdiği ve tüm dava sürecini başından sonuna kadar yalnızca Haber48'in takip ettiği ve kamuoyuna duyurduğu, Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu ihalesinin, Dalamanlı iş adamlarından Habil Uslu'nun itirazı neticesinde 4 Şubat 2020 tarihinde başlayan hukuk sürecinde sona gelindi. Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından incelenen dava, Dalaman Belediyesi'nin aleyhine, ihalenin iptal edilmesi kararıyla sonuçlandı.
Göcek koyları arasında gösterilen Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıllığına yıllık 250.000TL +KDV bedel ile Dalaman Belediyesi'ne kiralanmıştı. Dalaman Belediyesi ise yüksek getirisi sebebiyle odak noktasında olan koyu, esas teklif usulü olan "kapalı teklif usulü" yerine "pazarlık usulü"yle sadece 25.000TL farkla yani yıllık 275.000TL +KDV bedelle Kapukargın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne kiralamıştı.
Gazetecilik ilkeleri gereği, ihbarını aldığımız ihalenin her evresinde resmi evraklara ve uzman görüşlerine dayanarak kamuoyunu bilinçlendirme ve kamu menfaatini gözettiğimiz haber dizimizde, hiç beklemediğimiz tepkilere maruz kaldık. Devletimize ve devlet kurumlarımıza olan bağlılığımız gereği bir kez dahi tereddüt etmediğimiz bu süreçte, tüm gelişmeleri halkımızla paylaştık.
Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin "iptal" kararının gerekçelerini ve tespitlerini sizler için derledik. Mahkemenin iptal gerekçeleri şu şekilde;
İHALE KAPALI TEKLİF USULÜ YAPILMALIYDI, REKABETİN SAĞLANMASI ENGELLENDİ
Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin incelediği davada, Dalaman Belediyesi'nin ihalede asıl teklif usulünü atladığı ve rekabetin sağlanmasını engellediği kanaatine varıldı. Mahkemenin bu tespiti için karar metninde şu ifadelere yer verildi;
"İhalelerde kapalı teklif usulünün esas olduğu, istisnai sayılan belirli durumlarda pazarlık usulünün uygulanması gerektiği açıktır. Bu bağlamda, anılan mevzuat hükmü de dikkate alındığında ivedilik olmaması veya ihaleyi yapan Belediyenin yararı bulunmaması halinde pazarlık usulü yoluyla ihale yapılmaması gerekir. Çünkü yapılması gereken asli ihale usulü kapalı teklif usulüdür. Bu nedenle dava konusu pazarlık usulünün yapılmasını gerektiren tüm koşullar ortaya çıkmadan, esas teklif usulü olan kapalı teklif usulü atlanarak yapılan pazarlık usulünün, rekabetin sağlanması ilkesine aykırılık oluşturduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır."
AÇIKLIK İLKESİ GEREĞİ İHALENİN HERKESE DUYURULMASI GEREKİR
Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin bir diğer tespitinde ise Dalaman Belediyesi'nin "açıklık ilkesi"ne de aykırı hareket ettiği belirtildi.
Mahkeme kararında bu konuda şu ifadelere yer verildi; "Ayrıca, Danıştay içtihadında, ihalelerde istisnai usullerden olan pazarlık usulüne doğası gereği ilan istisnası getirilebilirse de esas olanın açıklık ilkesinin bir gereği olarak ihalenin herkese duyurulması gerektiği belirtilmektedir."
DALAMAN BELEDİYESİ'NİN İHALEYE KATILMAK İSTEYEN İSTEKLİYE CEVAP VERMEMESİ, REKABET İLKESİ VE DİĞER İLKELERDE İHLALE NEDEN OLDUĞU İÇİN HUKUKA AYKIRI BULUNDU!
Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin tartışmalı ihalenin iptaline karar vermesinde etkili olan bir diğer tespiti ise, Dalaman Belediyesi'nin "ihale" hakkında tabiri caizse nasıl gemileri yaktığı ve "seçici" davrandığı konusunda oldu.
Mahkeme kararında, bu tespit için şu ifadeler kullanıldı; "Yine Danıştay içtihadıyla pazarlık usulü ile yapılan ihaleye katılma talebinde bulunan istekliye cevap vermeyerek zımnen reddeden idarenin işleminin iptali istemiyle açılan davada, idarenin işlemi hakkında mahkemelerin sadece şeklen bir inceleme yapmayacağını, davetiye gerektirir şartları taşıyıp taşımadığı ve rekabeti arttırıp artırmayacağını değerlendirmeden verilen zımni red işlemi, rekabet ilkesi ve diğer ilkelerde ihlale neden olduğundan hukuka aykırı bulunmuştur."
15 GÜN İÇERİSİNDE DANIŞTAY'A TEMYİZ YOLU AÇIK AMA...
Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı alınan Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu için 15 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık bırakıldı. Ancak alınan iptal kararında tespit edilen hukuka aykırılık ve usulsüzlükler, daha önceki benzer davalarda Danıştay tarafından verilen kararlara ve benzer durumlardaki Danıştay görüşüne (Danıştay içtihadı) dayandırıldığı dikkatlerden kaçmadı. Bu bağlamda, Dalaman Belediyesi ihalenin iptal kararını temyize taşısa dahi Danıştay'ın kendi kararıyla çelişmesi mümkün olmadığı için kararın değişme ihtimalinin olmadığı belirtiliyor.