DALAMAN’DA FACİA! SUYA DÜŞEN OTOMOBİLDEKİ 2 KİŞİ ÖLDÜ DALAMAN’DA FACİA! SUYA DÜŞEN OTOMOBİLDEKİ 2 KİŞİ ÖLDÜ

Muğla'da imar rantı, koy ve kıyı işgali gibi iddiaların son yıllarda giderek artması dikkatlerden kaçmıyor. Gazetemize yapılan son ihbar ve iddialar ise dudak uçuklatacak türden! 

GÖBÜN, KÜÇÜK SARSALA, HAMAM VE TAŞYAKA KOYLARINDA NE OLDU?

Edinilen bilgilere göre; Muğla'nın Dalaman ilçesinde ve Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan, Göbün, Küçüksarsala, Hamam ve Taşyaka Koylarında bulunan Yat Mola Gazinosu ve restoran işletmeleri için, mevcut işletmecilerin haricinde dışarıdan da katılım ile (yaklaşık 10-15 katılımcı) Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 26 Mart 2015 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında rekabet usulü gözetilerek kiralama ihalesi yapıldı.

Yapılan bu ihalede, Göbün Koyu için 1 Miyon 900 Bin TL + KDV, Küçük Sarsala Koyu için 1 Milyon 700 Bin TL + KDV, Taşyaka Koyu (Bedri Rahmi Koyu) ve Akbük Koyu için 1 Milyon 250 Bin TL + KDV kiralama bedeli teklif edilerek kazanıldı.

İHALE HAKKINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ

2015 Yılında yapılan bu ihalede, o dönemde ihaleyi kazanan işletmeciler dahi fiyatların çok yüksek olduğunu hatta "biz sezonda bu ciroları göremiyoruz" demesine rağmen daha sonra yaşanan olaylar hem konunun takipçileri hem de ihaleyi kazanan işletmecilerde şaşkınlık yarattı.

Şöyle ki; 

Yapılan ihalenin ardından, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Yerel Yöneticiler ve siyasilerden oluşan bir heyet/komisyon, Muğla İdare Mahkemesi'ne başvurarak jet hızında Yürütmenin Durdurulması ve İhale'nin İptali davası açıyor.

"AÇILAN DAVA DEVAM EDERKEN, 15 TEMMUZ HAİN DARBE GİRİŞİMİNDEN 1 GÜN ÖNCE..."

Konuyu başından beri takip eden ve hakim olan ulaştığımız kaynaklarımız şu ifadeleri kullandı;

"Yürütmeyi Durdurma ve İhale'nin İptali davası devam ederken; Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala’da restoranların bulunduğu alanların niteliği C Tipi Mesire Alanı olarak değiştirildi. Böylece 1 yıl önce yapılan ve yıllık 1.2-2 Milyon TL arasında değişen teklifler verilen ihale boşa çıkartılarak yeniden ihale yapılmasının önü açıldı.

Hemen sonrasında, Mesire Yerleri Yönetmeliğine uygun olarak Bakanlık Olur’u ile pazarlık usulünde ihale yapılarak bahsi geçen 4 koy Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'ne, 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nden tam 1 gün önce 14 Temmuz 2016 tarihinde, 14/07/2016 ve 14/07/2021 tarihleri arasında 5 yıl süre ile kiraya verilerek sözleşme imzalandı."

26 Mart 2015 tarihinde yapılan ve yıllık koy başına en az 1 Milyon 250 Bin TL + KDV teklif verilen ihaleyi apar topar durdurmaya çalıştıktan sonra, Muğla'ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi ile kamu yararı gözetilerek yapıldığı iddia edilen ve pazarlık usulü ile anlaşılan kiralama bedelleri ise şu şekilde gerçekleşiyor;

Göbün Koyu 120.000 TL + KDV, Küçüksarsala Koyu 80.000 TL + KDV, Akbük Koyu 110.000 TL + KDV, Taşyaka Koyu 90.000 TL + KDV 

"YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA, DALAMAN KAYMAKAMLIĞI'NA SORULARAK 'TESPİT' EDİLEN KOOPERATİFLERE..."

15 Temmuz Hain Darbe Girişiminden 1 gün önce yapılan kira sözleşmesi neticesinde, Muğla'ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi, Dalaman Kaymakamlığı'na sorarak üç sivil toplum örgütünden koyların birer yıllık kiralanması için yazılı teklif almış. Vakıf, bu yola gitme sebebini ise bölgenin statüsü ve koyların hassas durumlarından kaynaklandığını, bu sebeple dışarıdan bir firma ya da şahıstan teklif alınmadığını belirtiyor.

Tabi bu üç sivil toplum örgütü daha önceki özel haberimizde adı geçen ve S.S. Karaçaağaç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Şerefler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S Kapıkargın Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi.

Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi, 21/08/2020 tarihli 196 sayılı gönderdiği yazıda, bahsi geçen 4 koy için 18 Ağustos 2016 tarihinde kiralama işlemini gerçekletirdiğini ve en yüksek teklifi veren S.S. Kapıkargın Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 600.000.00 TL+KDV teklifle 4 koyun ihalesini kazandığını, sözleşmeye uygun olarak Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Yutiçi Üretici Fiyatları Endeski/Yİ-ÜFE oranında arttırılarak kiralama bedelinin 1.070.573.09 + KDV olarak belirlendiğini ifade ediyor.

"MUĞLA VALİLİĞİ OHAL BÜROSU SAKINCA GÖRMEMİŞ"

Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi, bahsi geçen 4 koyu S.S. Kapıkargın Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne kiralama işleminin Muğla Valiliği Ohal Bürosuna sorulduğunu ve Muğla Ohal Bürosunun 29/08/2016 tarih ve 64452527-534-15753 sayılı yazısında herhangibi bir sakıncanın olmadığını bildirdiğini belirtiyor.

Bunun üzerine, 21/09/2016 tarihinde Mesire Yeri işletme hakkının (Taşyaka Koyu, Göbün Koyu, Akbük Koyu, Küçük Sarsala Koyu) muhammen bedelden %50 fazla ve en yüksek teklif veren, S.S. Kapıkargın Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 1 yıllığına kiralanması komisyonca uygun görüldüğü ifade ediliyor. 

5 YILLIK SÖZLEŞME SÜRESİNİN BİTİMİNE SAYILI GÜNLER KALDI

Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi’ne kiralanan 4 koy için; 14/07/2021 tarihindeki 5 (Beş) yıllık Sözleşme süresi bitiminde, Cumhurbaşkanlığı 2018/8 sayılı genelgesine göre ihale izni alındıktan sonra, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü 300 Sayılı Mesire Yerleri Yönetmeliği ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu esasında yeni ihalenin yapılacağı belirtiliyor.

VAKFIN SÜRESİ 15 YIL DAHA UZATILABİLİR!

Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'nin talebi olması halinde, Mesire Yerleri Yönetmeliğinin geçici 2. Maddesine göre sözleşme süresi bitiminde 15 yıl daha ek süre verilebileceği belirtilmiştir.

Gazetemiz Haber 48'in açtığı, yeni özel haber dosyasımızın ilk bölümü burada sona eriyor. İlk bölüm olarak kaleme aldığımız bu yazıda, olayın başlangıcı ve bugüne gelişini ele aldık. Devam yazımızda ihale detayları, konunun takipçilerinden görüşler, endişeler ve soru işareti uyandıran detaylara değineceğiz.