Muğla’nın Dalaman İlçesi’ndeki Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu’nun ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiası gündemi karıştırdı. Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu’nun ihalesinde, açık ihaleye aykırı olarak usülsüzlük yapıldığı, davet usulü yapılan ihalede de kanuna uymayan kooperatiflerin ihale sürecinde yer aldığı ortaya çıktı. İhale sonunda da Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu’nun kullanım hakkının kanuna aykırı şekilde Kapukargın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne verildiği anlaşıldı.

“BOYNUZBÜKÜ YAT MOLA GAZİNOSU İHALESİNDE USULSÜZLÜK”

Muğla’nın Dalaman İlçesi sınırlarında bulunan dünyaca ünlü Göcek koyları arasında sayılan Boynuzbükü’nde ihalede yolsuzluk iddiası ortalığı karıştırdı. Yıllık yaklaşık 3 - 5 milyon lira arasında kazanç getiren Boynuzbükü’ndeki 4 bin 700 metrekarelik Yat Mola Gazinosu’nun ihalesinde usulsüzlük yapıldığı belirtiliyor.

Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu, 2019’da yıllık 92 bin lira+KDV fiyatla Orman Genel Müdürlüğü tarafından Dalaman Belediyesi’ne kiralandı. Sözleşmeye göre, işletme kiralanabilirken, kiralamada Orman Genel Müdürlüğü onayı zorunlu kılındı. Ayrıca, olası kiralamada açık ihale usulü zorunlu kılındı. Ancak ihale sürecinde kanuna uyulmadı, ne açık ihale yapıldı ne de hukuka uygun şekilde işletmenin devri sağlandı.

“İHALE SÜRECİNDE AÇIK İHALE YAPILMADI, PAZARLIKLA İŞLETME DEVRİ USULSÜZDÜ”

Dalaman Belediyesi, Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu’nun ihalesini gerçekleştirdi. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihalenin açık ihale usulü yapılması gerekiyordu ancak kanuna uygun hareket edilmedi. Davet usulü yapılan ihaleye, Şerefler, Kapukargın ve Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri davet edildi. Ancak Kapukargın ve Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri’nin ihaleye daveti kanuna uygun değildi. Zira, kooperatifler kanununa göre, bir taşınmazın kooperatif tarafından kiralanabilmesi için, o taşınmazın kooperatif sınırları içerisinde yer alması gerekiyordu.

“İHALE KANUNA UYGUN DEĞİLDİ”

Pazarlık usulü yapılan ihalede kanunen kiralama koşullarını karşılayan tek kooperatif Şerefler Tarımsal Kalkınma Kooperatifiydi. Ancak Boynuzbükü ihalesi, milyonlarca liralık gelirden dolayı tüm kanun ve usullere aykırı olarak yapılarak Kapukargın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne verildi. 

Dalaman Belediye Başkanlığı'na yazılan dilekçelere cevaben, Boynuzbükü ihalesinin detayları hakkında bir bilgi verilmemesi ise ihale koşulları kamuoyundan saklanıyor mu sorularını beraberinde getirdi.

DALAMAN BELEDİYE MECLİSİ’NDE BAŞKANA TEPKİ VAR

Boynuzbükü Yat Mola Gazinosu’ndaki usulsüz ihale konusunda Dalaman Belediye Meclisi'nde de tepkiler yükseldi. Dalaman’ın AK Partili Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Dalaman Belediye Meclisinden açık ihale usulüyle Boynuzbükü'nün kiralanması için yetki almasına rağmen, ihalenin 3 kooperatif arasında pazarlık usulüyle yapılarak kanunsuz şekilde bir kooperatife verilmesi itirazları da beraberinde getirdi. Dalaman Belediye Meclis üyelerinin bir bölümünün, Dalaman’ın AK Partili Belediye Başkanı Muhammet Karakuş'u ihale için yetki veren belediye meclisini kandırmakla suçladığı öğrenildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından da onaylanması beklenen usulsüz ihale sonucu hakkında konuyu takip eden kişi ve kurumlar tepkisini dile getirmeye devam ediyor.

DALAMAN GENÇLİK MERKEZİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR! DALAMAN GENÇLİK MERKEZİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR!