İddialara göre, Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala Koyları, 26 Mart 2015 tarihinde ihale ile rekor bedellere kiralanmış ancak yapılan ihale bir şekilde 2016 yılında yok sayılarak Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'ne kiralanmıştı. 

KOYLARIN İHALESİ NASIL GEÇERSİZ KILINDI?

Edinilen bilgilere göre, söz konusu kiralama işleminin yapılabilmesi için koordineli bir şekilde çalışılmış. Öncelikle 2015 yılında yapılan ihaleler hakkında çok hızlı bir şekilde Muğla İdare Mahkemesi'ne "Yürütmeyi Durdurma ve İhale İptali" için başvurulmuş. Bu sırada bahsi geçen tarihlerde hem koyların ilk ihaleleri ve rekor bedelleri hem de yürütmeyi durdurma kararları ulusal basında birden fazla habere konu olmuş. 

NİTELİK DEĞİŞİKLİĞİ İLE İHALE YOK SAYILDI

CHP’Lİ BAŞKAN İŞÇİ KIYIMIYLA GÖREVİNE BAŞLADI CHP’Lİ BAŞKAN İŞÇİ KIYIMIYLA GÖREVİNE BAŞLADI

Mahkeme başvurusunun ardından aynı komisyon bu kez koyların "niteliği"nin değiştirilerek C tipi Mesire Alanı olmaları için bakanlığa başvuruda bulunmuş. Bakanlık bu başvuruyu onaylayarak koyların niteliğini değiştirmiş.

Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala Koylarının nitelikleri değiştikten ve Mesire Yerleri Yönetmeliği'ne bağlandıktan sonra, 2015 yılında yapılan ve dava süreci devam eden ihaleler boşa çıkmış. Böylelikle yeni nitelik ve yönetmeliğe uygun olarak yeniden kiralama süreci/işlemi başlatma hakkı açığa çıkmış.

NEDEN, MUĞLA'YA HİZMET VAKFI İKTİSADİ İŞLETMESİ?

Niteliği değişen Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala Koyları, neden veya hangi motivasyonla olduğu bilinmeyen ve anlaşılamayan bir şekilde, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında olmasına rağmen, kendisi de işletmeyip ya da herhangi bir yatırım yapmayacak ve yine bir başka kişi veya kuruma kiralayacak olan Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'ne kiralanmış.

"15 TEMMUZ SONRASINDA ÜLKEDE HAYAT DURDUR AMA KOYLAR İÇİN YAPILAN PLAN DURMADI"

Gazetemize konuyla ilgili ihbarda bulunan konunun takipçileri, Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'nin 14 Temmuz'da kiralama sözleşmesini imzaladığını ve şaşırtıcı bir şekilde 15 Temmuz yaşanmasına rağmen yaklaşık 9-10 haftalık bir sürede koyların S.S. Kapıkargın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne kiralanmasının ve her işlemin hızlı bir şekilde onaylanmasının şüphe uyandırdığını belirtti.

"DALAMAN VE GÖCEK KOYLARI İÇİN NEDEN HEP AYNI İSİMLER KONUŞULUYOR?"

Bölgedeki koy işgali ve koy ihalelerini yakından takip eden kaynaklarımızın iddialarına göre bölgede, bu 4 koyda olduğu gibi aynı tarımsal kalkınma kooperatiflerinin adı sıkça anılıyor. İddialara göre; kooperatifleri yöneten ve/veya arkasında olan kişi ve kişiler bazı koyları zaten uzun süredir bir şekilde işletiyor. 

İşin bir diğer ilginç yanı ise, Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'nin resmi cevabında, Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala Koylarının kiralanması için "koyların hassas ve özel durumları göz önünde bulundurularak" uygun adayların Dalaman Kaymakamlığı'na sorulduğu ve  S.S. Karaçaağaç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Şerefler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S Kapıkargın Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde karar kılındığı belirtiliyor. 

Bize ulaşan okurlarımız arasında, bu detaya dikkat çekenler ise şu soruyu sordu; "Dalaman Kaymakamlığı'nın gözünde, bölgemizin koylarına hassasiyet gösterecek, kural ve kanunlara uygun işletmecilik yapabilecek 3 tarımsal kalkınma kooperatifinden başka şahıs veya kuruluş yok mu?" 

KAMU ZARARI 5 MİLYON TL + KDV

26 Mart 2015 tarihinde yapılan ihalede Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçük Sarsala Koyları için verilen toplam teklif 6,1 Milyon TL + KDV olurken, S.S Kapıkargın Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin en yüksek teklifi vererek kiraladığı koylar için Muğla’ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi'ne verdiği bedel ÜFE dahil 1 Milyon 70 Bin TL + KDV'de kaldı. Yani tüm bu operasyon sonucunda sadece yıllık kiralama bedeli üzerinden kamunun zararı 5 Milyon TL + KDV olarak gerçekleşti.