Son dönemde, Dalaman Ormanlık İşletme Müdürlüğü ve dahil olduğu iddia edilen ve/veya tespit edilen olaylar sadece ilçeyi değil, Muğla ve ulusal gündemi sarsmıştı. Ancak olaylar gün yüzüne çıkanlardan ibaret değilmiş... 

Geçtiğimiz 6 Ekim 2021 tarihinde gece saat 00:10 sıralarında Dalaman Sıradere Mevkiinde bir orman yangını çıkmış ve toplam 140 dekarlık alan zarar görmüştü. Yangının çıkış saatinde Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin zamanında koordine olamaması sonucu müdahalede yetersiz kalmış, buna bağlı olarak yangın büyüyerek sabahın ilk saatlerine kadar devam etmişti. Yine o dönem, konu hakkındaki araştırmalarımız ve edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, Dalaman Orman İşletme Müdürü Ö.M.'nin görev yeri olan Dalaman'da ikamet etmediği ve Fethiye'deki evinde yaşadığı, bundan dolayı yangın alanına 1 saat geç geldiğini öğrenmiş ve buna bağlı olarak Dalaman halkının ormanlarının tehlike altında kalması hususunda haber yapmıştık.

Bakanlık tarafından tüm Türkiye'de "Yeşil Vatan" ilan edildiği ve olağan üstü bir dönemde olduğumuz sıralarda görev yerinde bulunmaması ve bu sebeple bir orman yangınının uzun süre devam etmesini ortaya çıkardığımız haberimizden dolayı Dalaman Orman İşletme Müdürü Ö.M. hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ancak mahkemeden gereken cevabı "hukuk" nezdinde almıştı.

PEKİ, SIRADERE YANGININDAN SONRA NE OLMUŞ?

Dalaman Sıradere mevkiinde yaşanan orman yangını sonucu zarar gören 140 dekarlık alana ne olduğunu araştırdık. Araştırmalarımız sonucu edindiğimiz bilgilere göre, geçtiğimiz haftalarda Muğla İl Jandarma Komutanlığı JASAT ekipleri tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılan şafak operasyonunun nedenleri arasında yer alan "Yanık Alanların temizlenmesi, kesim ve yeniden fidanlandırma" işlerindeki hukuksuzluklarla ortak bir nokta olduğunu öğrendik.

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Sıradere Mevkii yangınından sonra bölgede oluşan 140 hektarlık yanık sahanın temizleme, kesim ve yeniden fidanlandırma işini Dalaman Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne vermiş. Aynı kooperatifin başkanı ve aynı zamanda mahalle muhtarı, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen operasyon sonucu çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişti. Karacaağaç T.K. Kooperatifi'nin yeterli iş gücü, deneyimi, gerekli donanımı olmadığı halde Sıradere mevkiinde taşeronluk yaptırılması sonucu, yapılacak olan işler Diyarbakır ve Adana'dan gelen şahıslara verilerek yaptırılmış. Devletin ve vatandaşların menfaatinin gözetilmediği olayda, orman bölgesinde yaşayan bölge halkı da mağdur edilmiş ve olayın dışında tutulmuştur.

YETERSİZLİKLERİNE RAĞMEN KOOPERATİFLERE KURUM ELİYLE TAŞERONLUK YAPTIRILIYOR

MUHAMMET KARAKUŞ BİR KEZ DAHA SEÇİLDİĞİNDE NELER YAPACAĞINI AÇIKLADI MUHAMMET KARAKUŞ BİR KEZ DAHA SEÇİLDİĞİNDE NELER YAPACAĞINI AÇIKLADI

Son yıllarda, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün görev sahasında yaşanan orman yangınları sonrasında "yanık sahaların" işlerinin sürekli "yetersizliklerine rağmen" kooperatiflere verilmesi şüphe uyandırdığı gibi benzer bir olaydan dolayı operasyon geçiren kurumun itibarı zedelenmeye devam ediyor.

Devletin ve milletin menfaatlerinin ayaklar altına alındığı, sadece şahsi banka hesaplarının düşünüldüğü, bazı art niyetli kişiler tarafından Dalaman'ın "aile çiftliği" gibi görüldüğü bir ortamda, yanık sahalarda çalışan emekçi kardeşlerimizin ve bölge halkımızın hakları, emekleri, gelecekleri çalınırken Devletimizin güzide bir kurumu olan Orman İşletmelerinin saygınlığı ve güvenilirliği her geçen gün, gün yüzüne çıkan yeni bir olayla eriyip bitmektedir.

Bu çürümeye yetkililerin acilen "dur" demesi ve yapılan tüm pisliklerin gün yüzüne çıkartılarak Orman İşletmelerinin adının temizlenmesi elzem olmuştur. Devletimizin ve vatandaşlarımızın yenen hakları geri getirilemeyebilir ancak adalet önünde sorumluların gereken cezayı alması vicdanları temizler.