MAZBATASINI ALAN  DALAMAN BELEDİYE BAŞKANI DURMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMALAR MAZBATASINI ALAN  DALAMAN BELEDİYE BAŞKANI DURMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMALAR

Geçtiğimiz aylarda Muğla'ya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgedeki koylarda bulunan kaçak ve mevzuata aykırı yapıların yıkılması için kesin talimat vermişti. Yaklaşık 2 yıldır gazetemizde de haberlerini yaptığımız koylar üzerinden yaratılan rant düzeni, ne yazık ki Bakan Kurum'a rağmen mevcudiyetini koruyor. 6 Nisan 2022 tarihinde Dalaman'a bağlı 3 koyda kaçak yapıların yıkılmasına dair Dalaman Belediyesi'nde Meclis kararı çıkartıldı. Kararın ardından, Sıralıbük, Kurşunlu, Yavansu koylarında yapılan çalışma ile kaçak ve mevzuata aykırı yapılar yıkıldı. Ancak, diğer koylardaki kaçak yapılar üzerinden haksız kazanç sağlanmaya devam ediyor. Yıkım işleminin sadece 3 koyla sınırlı kalması çevrecilerin de tepkisine neden oldu.

Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre, Dalaman Belediyesi bölgedeki koyların tamamında kaçak yapı ve iskele ile mevzuata aykırı yapıların tutanağını tutmuş ve gerekli bilgi ve belgeleri Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletmiş. Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte, Nisan ayında basına yansıyan ve koylarda yapılacağı iddia edilen yıkım çalışması bir anda durdu. Yıkım işlemi gerçekleştirilen 3 koy (Sıralıbük, Kurşunlu, Yavansu) göstermelik bir işlem gibi kaldı. İddialara göre, mahkemesi devam ederken yıkım gerçekleştirilen bir koyun işletmecisi ise Dalaman Belediyesi'nden şikayetçi olmuş.

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne koylarla ilgili bilgi almak için ulaşmaya çalıştık fakat herhangi bir yetkiliye ulaşamadık. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü ile görüşmek istediğimizde, ya hasta ya izinde ya da toplantı da olduğu söylendi. Yaklaşık 1 hafta önce aradığımızda Covid-19 olduğu söylenen Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü, bugün ise toplantıdaydı...

Edindiğimiz bilgilere göre, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde "imza yetkisi" olan bazı görevlilerin, sürekli ve dönüşümlü olarak izine ayrıldığı ya da rapor aldığı belirtildi. İddialara göre, bu şekilde yıkım, denetim vb. işlemlerin atlatıldığı, imza gereken işlerin sürelerinin uzatıldığı ifade edildi.

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, Doğal SİT Alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile Tabiat Varlıkları üzerinde telafisi mümkün olmayan tahribatların önlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmalar kapsamında, Dalaman ve Fethiye ilçelerinde Martı, Kurşunlu, Sıralıbük, Akbük, Batık Hamam, Benlik, Boynuzbükü, Yavunsu, Ayten, Yassıcılar, Taşyaka, Şeytan Adası ile Tersane Adası'ndaki toplam 300 kaçak yapının yıkılacağı bildirilmişti. Belirtilen koylardan sadece Sıralıbük, Kurşunlu ve Yavansu'da yıkım işlemi yapılırken diğer koylarda rant sürüyor/sürdürülüyor.

Dalaman'da, 29 Mart 2022 tarihinde Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne savcılık talimatıyla JASAT tarafından yapılan operasyondan sonra yapılan incelemelerde koylarda da birçok yolsuzlukların ve mevzuata aykırı kaçak yapılaşmanın olduğu, koylar üzerinden ayrı bir rant sahası yaratıldığı anlaşıldı. Ormanlarda dönen olaylarda da tüm girişimlere rağmen yetkililer sessiz ve tepkisiz kalmayı tercih etmiş, savcılık talimatıyla JASAT ekiplerinin düzenlediği operasyonlar orman rantını ortaya çıkartmıştı. Koylarda dönen bu yasadışı gelir düzeni özelinde de ilerleyen dönemde benzer bir operasyonun yaşanması bekleniyor.