Muğla'nın Dalaman ilçesi Gürleyk mahallesinde ‘İncir Yetiştiriciliği ve Kurutma’ konulu seminer düzenlendi.

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, düzenlenen seminerde bilgiler verdi. Akdeniz; “Son yıllarda sınır bitkisi olan incir ilçemizde kapama incir bahçeleinin tesisi edşlemsi ile üretim miktarımız arttırıldı. Üreticimiz pazarlamada problem yaşamadığı ve emeğinin mkarşılığını aldığı için üretim alanı hala daha artacaktır. Bu nedenle hem yeni tesislerin yerinde ziyaret edildi, hali hazır incir bahçesi sahibi olanlarda zaman zaman bire bir bilgilendirme ve geçmiş yıllarda üretim kayıplarına neden olan kanlı balsıra ve ekşilik böceği zararlılarına karşı tuzak hazırlama yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi.

Çiftçi ziyaretlerinde incir üreticilerimizin kurutma konusunda problemleri olduğunu belirledik. Ülkemizin incir konusunda tek kuruluşu olan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek bilgi alış verişinde bulunduk. Ve ilçemize davet ettiğimizde gelebileceklerini söylediler. Hemen tarihi ve yeri belirleyerek y ardım talebinde bulunduk. Enstitü Müdürlüğü Uzmanlarından Dr. Sunay Dağ, Ziraat Yüksek Mühendisleri. Eşref Turkmuş ve Gökhan Oruç, Gürleyik Mahallesinde yetiştiricilik ve kurutma konusunda üreticilerimizi bilgilendirdiler. Kaliteli ürün elde etmek için önerilere göre gübre kullanılmalıdır. Mutlaka toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalıdır. Ağacın dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Aşırı azotlu gübreleme incirin kuruma süresini uzatır bu da Aflatoksin riskini arttırır” ifadelerini kullandı.



"ÇOK İLEK ASILMASI KALİTELİ ÜRÜN DEMEK DEĞİLDİR"

Seminerde ilekleme işlemine dair önemli bilgiler veren Ergün Akdeniz, “İleklemede kullanılacak meyveler ise iri ceviz büyüklüğüne gelmeli ve meyve sıkıldığında içerisinden çiçek tozları dökülmelidir. Ağacın büyüklüğüne, kış yağışlarının durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlar altında ağacın 3 farklı yerine ilek filelerinin içerisine 3-4 meyve konarak bir hafta aralıkla iki defa yapılır. Kuraklığın ve ilek meyvesinin temininde sıkıntıların görüldüğü yıllarda ilk atımda 2-3 ilek meyvesi yeterli olacaktır, çünkü bir tek ilek meyvesinde 500 ile 1000 arasında ilek arıcığı vardır ve 1-2 arıcığın meyve içine girmesi yeterlidir. Çok ilek asılması, kaliteli ürün demek değildir. Aflatoksin oluşumuna neden olan küfler meyvenin içine, bu küflerle bulaşık ilek meyvelerinin kullanılması ile girer. Bu nedenle temiz ilek kullanımıaflatoksin riskinin azaltılmasında en önemli noktadır” dedi.



KURUTMA İŞLEMİ KEREVETLER ÜZERİNDE YAPILMALIDIR

Kurutma işlemi hakkında da bilgiler veren Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, “Kuru incirde hasat ağaç üzerinde buruklaşarak kendiliğinden toprak yüzeyine düşen kuru meyvelerin toplanarak depolama nemine ulaşana kadar kerevetlerde kurutulması ile olur. Yüzde 40-50 nem içeriğine sahip buruk incirler yüzde 18-20 nem içeriğine sahip olana kadar kerevetlerde kurutulmalıdır. Kullanılan toplama kapları ve kerevetler, ürüne zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır. Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır.

Kurutma aşamasında incirler mutlaka kerevetler üzerine serilmeli ve böylece ürünün toprakla teması kesilmelidir. Çünkü toprak ve bitki sapları üzerine serilen incirlerin böcek zararı, küflenme ve yabancı madde ile bulaşma riski çok fazladır. Kurutma aşamasında incirler mutlaka kerevetler üzerine serilmeli ve böylece ürünün toprakla teması kesilmelidir. Sık hasat yapılmalı, incirler toprak üzerinde mümkün olduğunca bırakılmamalı Hurda incirler ayrı kaplara toplanmalı, kurutulmalı ve depolanmalıdır. Böylece temiz incirlerin küf ve aflatoksinle bulaşması engellenecektir” diyerek kurutma işlemi hakkında da önemli noktalara değindi.

CHP’Lİ BAŞKAN, KOYU SATTI BAŞKAN ADAYINI FİNANSE ETTİ CHP’Lİ BAŞKAN, KOYU SATTI BAŞKAN ADAYINI FİNANSE ETTİ