Yapılan operasyonun ardından hukuki süreç devam ederken, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün sorumluluk bölgesinde yapılan kanunsuzluklar tek tek ortaya çıkıyor, sular durulmuyor. 

Edinilen bilgilere göre, Dalaman'ın 4 ünlü koyu olan Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koylarında yapıldığı ortaya çıkan kanunsuzluklar ve rant dudak uçuklattı. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 4 koyda mevcut mesire alanı yönetmeliğine, yasal plan ve projeye aykırı kaçak yapıların yapıldığı öğrenildi. Koylarda yapılan kaçak yapılara kılıf uydurmak için, kaçak yapıların üzerine mesire alanı yönetmeliğine ve kanunlara aykırı olarak usulsüz bir vaziyet planı çizdirilmiş, çizdirilen plan Muğla Orman Bölge Müdürü ve Şube Müdürleri ile Dalaman Orman İşletme Müdürü ve Şefleri tarafından imzalanmış. Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koyları için çizdirilen usulsüz ve kanuna aykırı vaziyet planlarının üçü 24.09.2020 tarihinde, Akbük için çizdirilen plan ise 29.07.2020 tarihinde imza altına alınmış. Buna bağlı olarak, Mesire Alanı Yönetmeliğine göre şu an koylarda bulunan ve sonradan yapılan yapıların hepsinin yönetmeliğe aykırı olduğu ortaya çıktı. 

Kara yolu ulaşımının olmadığı, sadece deniz ulaşımının bulunduğu Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koyları denize sıfır oldukları için yapılan kaçak yapılar kıyı kenar kanununa da aykırı. 

YILLIK 2.5 MİLYON TL KİRA İLE 150 MİLYON TL GELİR 

MUHAMMET KARAKUŞ BİR KEZ DAHA SEÇİLDİĞİNDE NELER YAPACAĞINI AÇIKLADI MUHAMMET KARAKUŞ BİR KEZ DAHA SEÇİLDİĞİNDE NELER YAPACAĞINI AÇIKLADI

Dalaman'ın ünlü koyları üzerinde yapılan hukuksuzluk sadece kaçak yapılaşma ile sınırlı değil. 2015 yılından bu yana her yıl sadece Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koylarında yapılan kaçak yapıların işletilmesi üzerinden sağlanan gelir (rant) 150 milyon TL. Koylarda yapılan usulsüz ve kanuna aykırı işlemler ve kaçak yapılar, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Dlaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yıllarca üzeri örtülmüş, görmezden gelinmiş ve herhangi bir engelle karşılaşmadan koyların yüksek rant ile işletilmesi sağlanmış. Koydaki işletmeciler her yıl çok ciddi bir rant elde ederken Devlet de bir o kadar zarara uğratılıyor. Kaçak yapılar ile yıllık cirosu 150 milyon TL'yi bulan 4 koyun Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne verdiği yıllık kirası toplamda yaklaşık 2.5 milyon TL. 

MESİRE ALANI YÖNETMELİĞİNE VE KANUNA AYKIRI VAZİYET PLANLARI RESMİ EVRAK GİBİ İŞLENMİŞ 

Kaçak yapılara ve ranta kılıf olması amacıyla çizdirildikten sonra, Muğla Orman Bölge Müdürü ve Şube Müdürleri ile Dalaman Orman İşletme Müdürü ve Şefleri tarafından imzalanan "usulsüz ve kanuna aykırı " vaziyet planları, resmi ve geçerli bir evrakmış gibi işlem yapılarak Devlet zarara uğratılmış. 

Kaçak yapılaşmaya "kılıf" amacıyla sonradan çizdirilen "usulsüz ve kanuna aykırı " vaziyet planlarının Ankara'dan yani Orman Genel Müdürlüğü'nden de onay almadığı ve imzasız olduğu öğrenildi. Aradan geçen yaklaşık 2 yılın ardından imzalar alınsa dahi kaçak yapıların daha önce yapıldığı tespit edilmiş durumda. 

DENETİMLER MASA BAŞINDAN

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı olan koylarda, müdürlük tarafından koylarda yapılması gereken fiziki denetimlerin de yapılmadığı/göz yumulduğu ve masa başında tüm denetim evraklarının "uygun" olarak onaylandığı öğrenildi. 

KOYLARDAKİ KAÇAK VE YÖNETMELİĞE AYKIRI YAPILARA RUHSAT VERİLMİŞ

Dalaman'ın Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koyları 1. Derece Sit Alanı içerisinde olduğu için betonarme ve yönetmeliğe aykırı yapılaşma yapılamayacak olmasına rağmen etonarme, kaçak ve yönetmeliğe aykırı yapılaşmaya göz yumularak ruhsat verilmiş. Ayrıca koylardaki kıyı kenar kanununa aykırı işlemlere de izin verilmiş. Dolayısıyla, Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koylarındaki imar kirliliği ve kanuna aykırı yapılaşma hiçbir engelle karşılaşmamış.

KOYLARDAKİ İŞLETMELERE YÖNETMELİĞE AYKIRI OLDUĞU HALDE ALKOL RUHSATI VERİLMİŞ

C Tipi Mesire Alanı olarak işletilen Dalaman'ın Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koylarındaki işletmelerde, C Tipi Mesire Alanı Yönetmeliğine göre, mesire alanı içerisinde bulunan lokantalar umuma açık bir yer olduğu için alkolsüz olması gerekiyor. Yönetmeliğe aykırı olarak koylardaki işletmelere "alkol ruhsatı" verilerek alkol satışı yapılması sağlanmış. Böylelikle, koylarda bir başka kanunsuzluğa daha imza atılmış.