Edinilen bilgiye göre, Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan dünyaca ünlü koylardan Akbük Koyu'nun beş yıllık kira sözleşmesi 21.09.2021 tarihinde sona erdi. Sözleşme süresi sona erdikten sonra Akbük Koyu'nun kiracı sıfatındaki işletmecilerinin Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tahliye edilmesi gerekirken bu işlem yapılmadı. İddialara göre işletmeciler, Akbük Koyu'ndaki tesisleri işletmeye devam ediyor. Bunun yanında, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Akbük Koyu'nun mevcut işletmecileri, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Mevzi İmar Planı"na uygun olmayan "kaçak" yapılar yaparak mevzuata aykırı şekilde davranmış. Mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle "kaçak" konumundaki ek yapılarla ilgili de bir işlem yapılmadığı iddia edilirken, çevreciler  Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün  görev sahasında ve sorumluluğunda olduğunu iddia ettikleri Akbük Koyu'yla ilgili Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün görevini yapmadığını söyledi. 

Akbük Koyu'na inşaa edilen yeni tesislerin yapım aşamasındaki hallerinin görsellerinden yola çıkarak, işletmecilerin yapmış olduğu bu yapıların sadece bu haliyle dahi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un deniz kıyısında, koy ve adacıklarda betonlaşmaya, betonarme yapıya karşı mücadelesine ve alınan kararlara dahi uyulmadığı görülüyor. Benzer taş, beton yapıların Fethiye ve Göcek'te de yapıldığı ve yine çevrecilerin seslerini duyurması sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murta Kurum'un bu tür inşaatlara izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından yapılan betonarme yapıların yıkıldığını hatırlıyoruz. Bakanlığın bu gibi yerlerde mevzuata uygun olarak yapılmasına izin verdiği tesisler ahşap ve doğayı kirletmeyen, doğal görünümü ve bütünlüğü bozmayan yapılar olmak zorunda ve bu her fırsatta yetkililer tarafından dile getiriliyor.

Akbük Koyu'na yapılan bu tesiste, kıyı kenar çizgisine de uyulmadığı ve yapıların deniz suyunun içerisine girecek şekilde konumlandırıldığı görülüyor. Yine bu detay dahi gerek Bakan Murat Kurum gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önüne geçilmesi için mücadele ettiği konulardan biri. 

Şuan tamamlanmış ve resimlerdeki inşaat görüntüsünden kurtulmuş olan yeni tesisler, kira sözleşmesi bittiği halde tahliye edilmeyen eski kiracı tarafından işletilmeye de vam ediyor. Yapılan yapıların mevzuata aykırı olması sebebiyle yeni kiralama ihalesine de çıkılamayan ancak yapıların yıkılması, düzenlenmesi için herhangi bir girişimde de bulunulmayan Akbük Koyu'nda yetkililer üç maymunu mu oynuyor? Ya da gerekli denetimi, işlemi yapması gereken kurum ve makam sahipleri geçici olarak bu duruma göz yumup, mevzuatı Akbük Koyu'na göre mi düzenleyecek?
 

DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ