Edinilen bilgilere göre, Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Martı Koyu'nun çevresinde bulunan çam ağaçları 2021 Ekim ayında hastalık/böcek kaparak kurumaya başladı. Yetkililere durumun defalarca bildirilmesi ve süreç içerisinde görevli ekiplerin yerinde incelemeyle kurumaya neden olan hastalığın tespit etmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Birkaç ağaçla başlayan kuruma önlenmeyince, aradan geçen yaklaşık 9 aylık süre zarfında kuruyan çam ağacı sayısı 2500'ü aştı. Karşıdan bakanların artık kurumuş büyük bir çam ağacı topluluğu gördüğü Martı Koyu'nun doğal dokusu ve canlı çeşitliliği de tehdit altında.

DALAMAN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ YAPMIYOR

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün son dönemde adı sık sık skandallarla ve operasyonlarla anılmasına rağmen, kurum yetkilileri göz göre göre kendi sorumluluk alanlarında olan bir ormanın yok olmasına müdahale etmiyor. Bu gibi durumlarda, kurumun ilk kurumalar görüldüğünde yerinde incelemede bulunarak önlemlerini alması ve kuruyan ağaçlardaki hastalık veya böceklerin diğer canlı ağaçlara geçmesini önlemek için kesim yapması gerekiyor.

KURUYAN AĞAÇLAR ÇÜRÜMEYE BAŞLADI

DALAMAN'DA KAYACIK ÖLÜM YOLU! DAHA KAÇ CAN GİDECEK? DALAMAN'DA KAYACIK ÖLÜM YOLU! DAHA KAÇ CAN GİDECEK?

Bir diğer önemli husus ise, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün hastalık/böcek nedeniyle kuruyan ağaçları kestirmediği için artık ağaçların çürümeye başladığı ve ağaçlardan elde edilecek gelir kaybının 4 milyon TL'nin üzerinde olduğu iddia edildi. Görev ihmalinin yanı sıra devletin de zarara uğratıldığı belirtildi.

ORMAN YANGININA AÇIK DAVETİYE

Martı Koyu çevresindeki hastalık/böcek nedeniyle kuruyan ve çürümeye başlayan çam ağaçları, yapısı gereği tutuşmaya yatkın olduğu için havaların giderek ısınmasıyla birlikte yangına da davetiye çıkarıyor. Olası bir yangın durumunda, kuru ve çürümüş ağaçların hızla yangını büyüteceği ve çevresine yayılacağı aşikar. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ve yetkilierin neyi beklediği ise merak konusu.

FETHİYE VE MUĞLA'NIN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE KURUYAN AĞAÇLAR KESİLMİŞTİ

Daha önce de Fethiye, Menteşe gibi ilçelerimizde bulunan ormanlarda kuruma görülmüş, fakat kuruyan ağaçlardaki hastalık/böcek yayılmadan kesim yapılmıştı. Son dönemde özellikle Dalaman ormanları ve koylarında yaşanan olaylara karşı yetkililerin sessizliğini koruması vatandaşların tepkisine neden oluyor.