Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde 16 Aralık 2018'de yapılan Dalaman Ziraat Odası Umumi Delege Seçimi ve usulsüzlük karışan seçimlerden sonra belirlenen başkanın koltuğu sallanıyor! Muğla 1. İdare Mahkemesi, delege seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimleri kanuna aykırı buldu. Mahkeme kararlarıyla Dalaman Kaymakamlığı'na yapılan başvuru sonrasında gözler Kaymakamlığın vereceği karara çevrildi!

DELEGE SEÇİMLERİNDE USULSÜZLÜK!

Osman Ekin, 16 Aralık 2018'de yapılan delege seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek, delege seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için 17 Aralık 2018'de Dalaman Kaymakamlığı'na itiraz etmişti. 

Osman Ekin ve ekibinin yaptığı araştırmada Dalaman Kaymakamlığı tarafından seçim takviminin duyurulmasından sonra, seçime 2 gün kala yani 14 Aralık 2018 tarihinde, Tevfik Tayfun Tuncay tarafından, delege seçimlerinde oy kullanabilmesi için 6 kişinin Bezkese  Mahalle Muhtarlığı'na ikametlerinin taşındığı ve bu kişilerin seçim takvimi açıklandıktan sonra üye olarak kaydedildiği saptandı.

Dalaman Kaymakamlığı ise yapılan itirazı 20 Aralık 2018 tarih ve 63 sayılı Dalaman İlçe İdare Kurulu Kararı ile reddetti. 

USULSÜZ OLARAK DELEGE SEÇİLEN 'TUNCAY' BAŞKAN SEÇİLDİ! 

Yapılan tüm itirazlara rağmen devam eden süreçte, Osman Ekin'in karşısında, taşınan oylarla delege seçimini kazanan ve yapılan usulsüzlük iddialarının hedefindeki Tevfik Tayfun Tuncay, Şubat 2019'da başkan olarak seçildi.

2 AYRI DAVA AÇILDI!

Osman Ekin, avukatı aracılığıyla hem Dalaman Kaymakamlığı'nın kararının iptali için hem de Delege Seçimleri'nin iptali için iki ayrı dava açtı. 

MUĞLA 1. İDARE MAHKEMESİ SEÇİMİ KANUNA AYKIRI BULDU!

İzmir İdare Bölge Mahkemesi’nin sevk ettiği dosya üzerinden Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davada;
-Seçim sürecinin başlamasından ve seçim tarihinin belirlenmesinden sonra odaya üye olarak kayıt yapıldığı,
-Seçim kararının alınmasının ardından, farklı mahallede oy kullanmak amacıyla ikametin taşındığının tespit edildiği belirtildi. 

Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, yapılan bu eylemlerin, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyeceği ve seçim hukukunun genel ilkelerine uygun olmadığı belirtilerek, Dalaman Kaymakamlığı'nın delege seçimleri için yapılan itirazı reddetme kararı hukuka aykırı bulundu.

MUĞLA 1. İDARE MAHKEMESİ DELEGE SEÇİMLERİ'NİN İPTALİNE KARAR VERDİ!

Dalaman Ziraat Odası Umumi Delege Seçimleri'nin iptali için açılan davada, Muğla 1. İdare Mahkemesi, seçimlerden önce yapılan eylemlerin usulsüz olduğu, seçimleri doğrudan etkilediği ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, "Dava konusu 16/12/20018 tarihli Dalaman Ziraat Odası delege seçimlerinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" diyerek, delege seçimlerinin iptaline karar verdi.

"MAHKEME KARARI SONRASINDA BAŞKANLIĞIN DÜŞMESİ GEREKİYOR"

Mahkemenin delege seçimlerini iptal kararı vermesinin ardından, mevcut başkan Tevfik Tayfun Tuncay ve ekibi bu kararı istinaf'a taşıdı.

Osman Ekin ve avukatı ise, mahkemenin verdiği iki ayrı karar ve usulsüzlüğün iki davada da resmiyet kazanmış olması sebebiyle 3 ayrı kuruma başvurarak, Tuncay'ın başkanlığının düşmesini, Dalaman Ziraat Odası'na kayyum atanmasını ve Dalaman Kaymakamlığı'nın yeniden seçim takvimi belirleyerek seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

İki ayrı kararın da usulsüzlüğü ve seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen eylemlerin yapıldığını resmi olarak kanıtlaması sebebiyle, Osman Ekin ve avukatı, Tevfik Tayfu Tuncay'ın yeniden başkan adayı olamayacağını, bunun için de gerekli başvuruyu yaptıklarını ifade etti.

Delege seçimlerinin iptal kararı istinaf'a taşınmış olsa da, Dalaman Kaymakamlığı iki ayrı mahkeme sonucunu yeterli görerek, Tuncay'ın başkanlığını düşürerek seçimleri yenileyebilir. 

DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ