Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde, 16 Aralık 2018'de Dalaman Ziraat Odası Umumi Delege Seçimi hakkında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle hukuk mücadelesine devam eden Osman Ekin bir zafer daha kazanarak haklılığını kesinleştirmiş oldu. 

Delege seçimlerinden 1 gün sonra Dalaman Kaymakamlığı'na, seçimlerde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçimlerin yenilenmesi için itiraz eden ancak bir sonuç alamayan Osman Ekin, Dalaman Ziraat Odası'nın 16.12.2018 tarihinde yaptığı Mahalle delege seçimlerinin iptali için;

Dalaman Kaymakamlığı'na karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi 2019/40E, 2019/1125 K sayılı doyası ve Dalaman Ziraat Odası Başkanlığı'na karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi 2019/39 E, 2019/1124 K sayılı dosyasıyla "İptal" davası açmış ve her iki davada da Muğla 1. İdare Mahkemesi, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle seçimlerin iptali ve Dalaman Kaymakamlığı'nın kararının iptali yönünde karar vermişti.

DALAMAN KAYMAKAMLIĞI İSTİNAFTA DA KAYBETTİ!

Dalaman Kaymakamlığı, delege seçimlerinde usulsüz bir durum olmadığı, seçimleri yenilememe kararlarının doğru olduğunu savunarak, Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz etmiş ve konuyu İstinafa taşımıştı.

18.02.2020 tarihinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi'nde görülen davada, mahkeme Osman Ekin'i ve iddialarını haklı bularak Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin kararını onadı ve Dalaman Kaymakamlığı'nın "yürütmenin durdurulması isteminin reddine" oybirliğiyle "kesin" olarak karar verdi.

"TEVFİK TAYFUN TUNCAY'IN BAŞKANLIĞI 'KESİN' OLARAK DÜŞTÜ"

Muğla 1. İdare Mahkemesi'ne açtığı iki davayı da kazanan ve son olarak Dalaman Kaymakamlığı'nın İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı davada da haklı bulunan Osman Ekin; 

"Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay'ın başkanlığı, mahkemelerin verdiği 3 ayrı karar neticesinde kesin olarak düşüyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin kesin kararını Dalaman Kaymakamlığı'na gönderdik. Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, mahkemeler tarafından 3 ayrı davada da Dalaman Ziraat Odası Umumi Delege Seçimi'nde usulsüzlük yapan kişi olarak belgelendi. Tuncay, bu seçimlerin sonucunda başkan oldu. Dolayısıyla başkanlığı da usulsüz sayılıyor.

Açtığımız davalar sonucunda, seçimlerin iptal edilmesiyle birlikte delegeliği de düşen Tevfik Tayfun Tuncay, delege seçilmeden başkan olamayacağı için Ziraat Odası Başkanlığı da hukuken düşmüş oldu" dedi.

"DALAMAN KAYMAKAMLIĞI'NIN İŞLEM YAPMASI BEKLENİYOR"

Osman Ekin, "İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi'nin kesin kararı neticesinde, kararın Dalaman Kaymakamlığı'na ulaştıktan sonra yürürlüğe girmesi ve Kaymakamlığın Tevfik Tayfun Tuncay'ın Dalaman Ziraat Odası Başkanlığını düşürerek yerine kayyum ataması gerekiyor.

Dalaman Kaymakamlığı, kayyum atadıktan sonra yeniden bir seçim takvimi duyurarak delege seçimlerini yenileyecek ve Dalaman Ziraat Odası'nın yeni başkanı bu delegeler arasından seçilecek" ifadelerini kullandı.

"TEVFİK TAYFUN TUNCAY HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMASI GEREKİYOR"

Osman Ekin'in avukatı Cemal Cem Şengül, delege seçimlerinde usulsüzlük yaptığı ve bu usulsüzlük sonucu Dalaman Ziraat Odası Başkanı olduğu gerekçesiyle, Tevfik Tuncay hakkında Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi Disiplin Cezaları Madde 42. ve 43 gereği işlem başlatılması gerektiğini ve bunun için gerekli başvuruları yaptıklarını belirtti. 

Av. Şengül, "Bahsi geçen disiplin cezaları maddeleri gereği Tevfik Tuncay'ın, odadan çıkarma cezası alması ve gerekirse yeni seçimde aday olmasının yasaklanmasını talep ediyoruz.

DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ DALAMAN’DA KANALA UÇTULAR: 2 ÖLÜ

Disiplin Cezaları Madde 43'e göre de, odadan çıkarma cezası alan kişi (en az 1 ay en fazla 1 yıl), ceza süresince yapılan seçimlere katılamıyor" ifadelerini kullandı.

Osman Ekin, yenilenecek seçimler sırasında, net bir karar verilmemiş olsa dahi hakkında soruşturma başlatılmış olacağı için, Tevfik Tayfun Tuncay'ın yeniden delege adayı olamaması gerektiğini ifade etti.