AB liderleri uzun süren müzakereler sonrası söz konusu altı ülkenin yargı reformundan ekonomik reformlara bir dizi kriteri yerine getirmeleri halinde Birlik'e katılmaları konusunda anlaştı. Ancak 2030 senesinde bu sürecin gerçekleşmesine dair bir hedef koyulmadı. 

Zirve sonuç bildirgesinde AB'nin "genişleme sürecine ve Batı Balkanların Avrupa perspektifine yönelik açık desteğini yeniden teyit ettiği" aktarıldı.

"DAHA BÜYÜK BİR ROL OYNAYACAK"

Litvanya Başbakanı Krisjanis Karins "Burası bizim arka bahçemiz" ifadesini kullanırken Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da bu görüşü destekleyerek "Eğer AB bu bölgeye gerçek bir perspektif sunmazsa, Çin, Rusya veya Türkiye gibi başka süper güçler, burada daha büyük bir rol oynayacak. Bölge coğrafi olarak Avrupa’ya ait ve Avrupalı bir perspektife ihtiyacı var" dedi.

Dünya Bankası verilerine göre Çin Balkan ülkelerinin dış ticaretinde sadece yüzde 8'lik bir paya sahip. Buna karşılık AB halihazırda Balkan ülkelerinin en büyük ticari ortağı konumunda yer alıyor. Ancak Çin Balkan ülkelerine büyük kapsamlı altyapı projeleri için finansman ediyor. Rusya ise tarihsel bağları olduğu Balkan ülkelerinin AB üyeliğine karşı.

Brdo Kalesi’nde bir yemekte buluşan liderler AB’nin Çin, ABD ve Afganistan stratejisini masaya yatırmış, liderlerden bazıları dış politika stratejisinin önce AB'nin kendi içinde, yani Balkanlardan başlaması konusunda görüş bildirmişti.

İRAN İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTI İRAN İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTI

Kaynak: T24