Lagarde, video konferans yöntemi ile yapılan  2021 ECB Merkez Bankacılık Forumu'nda konuştu.

93 YAŞINDA 5’İNCİ KEZ EVLENİYOR 93 YAŞINDA 5’İNCİ KEZ EVLENİYOR

Euro Bölgesi ekonomisinin hızla toparlanmakta olduğunu vurgulayan  Lagarde, sene sonuna kadar Korona virüs  salgını öncesindeki seviyelere ulaşacaklarını aktardı.

Lagarde, ekonomik toparlanmanın hızlı ve başarılı aşılama kampanyalarından kaynaklandığına işaret ederek, Avrupa'da 12 yaş üstü nüfusta aşılama oranının yüzde 70'i geçtiğini söyledi.

Euro Bölgesi'nde salgın sebebi ile uygulanan kısıtlamaların neredeyse tamamen ortadan kalktığını aktaran Lagarde, sadece sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi uygulamaların sürdüğünü dile getirdi.

Lagarde, açılmayla beraber imalat ve hizmet sektörlerinin hız kazandığına dikkat çekeren ürün satışlarının da yükseldiğini ifade etti.

Büyümeyi tehdit eden "belirsizliklerin" halen sürdüğünün altını çizen Lagarde, birkaç aydır arz tıkanıklıkları ve arz zincirinde kesintiler yaşandığını hatırlattı.

Lagarde, arz tıkanıklıklarının "radarlarında" olduğunu, söz konusu kesintilerin pek çok Euro Bölgesi üyesi ülkenin ihracatını yavaşlattığını belirtti.

Euro Bölgesi'nin enerji ithal eden bir konumda olduğunu anımsatan  Lagarde, enerji fiyatlarındaki artışın doğal gaz, elektrik ve petrolden kaynaklandığını ifade etti.

Lagarde, önceki yıl enerji ürünlerinde fiyatların önemli miktarda düştüğünü hatılatarak, son dönem enerji fiyatlarındaki artışın "baz" etkisinden kaynaklandığının da altını çizdi.

Enerji fiyatlarının 2022 yılının ilk kısmında düşmesini beklediklerini ifade eden Lagarde, bir başka belirsizlik kaynağının da yeni salgın dalgası ile birlikte tedbirlerin ve kapanmaların tekrar etmesi olduğunu dile getirdi.

Lagarde, enflasyondaki artışın ekonomilerin yeniden açılmasından ve baz etkisinden kaynaklandığını söyledi.

Kaynak: T24