Pentagon, Bağdat'taki Uluslararası Havalimanı'nda Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan saldırıda İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürüldüğünü duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü doğruladı.

Hamaney: Ellerini Süleymani'nin kanına bulayanları çok sert bir intikam bekliyor

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Kasım Süleymani'nin cennete gittiğini, suçluları çok sert bir intikamın beklediğini söyledi. Ülkede üç günlük yas ilan etti:

"Süleymani'nin öldürülmesi, ülkede İsrail ve ABD karşıtı direniş motivasyonunu iki katına çıkaracaktır. Süleymani'nin artık olmaması çok acı ama mücadelemiz zafer kazanana kadar devam edecek. Suçluların hayatı acı bir hâl alacak. Şehitlik, bunca yıllık bitmek bilmeyen çabalarının bir ödülü oldu. Ancak dün geceki olayda aptal ellerini onun ve diğer şehitlerin kanına bulayan suçluları çok sert bir intikam bekliyor."

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hüsameddin Ashena, "Trump, bu kumar oyunuyla Amerika'yı bölgedeki en tehlikeli konuma soktu. Kırmızı çizgileri aşanlar karşılık görmeye de hazırlıklı olmalı" dedi.

İran'ın en üst düzey güvenlik birimi de, Süleymani'nin öldürülmesi sonrası atılacak adımları görüşmek üzere acil olarak toplanıyor. İran, ülkede ABD ile iletişimi de sağlayan İsviçreli büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak "Amerika rejimi devlet destekli terör olayının sonuçlarından sorumludur" dedi.



Fars Haber Ajansı da Devrim Muhafızları'nın açıklamasını yayımladı:

"İslam'ın gururlu komutanı Kasım Süleymani, Cuma sabahı Amerikan helikopterlerinin yaptığı bir saldırıda öldürüldü. Ebu Mehdi el Mühendis de helikopter saldırısında bir aracın içinde öldürüldü."

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bir açıklama yayımlayarak Kasım Süleymani'nin ABD operasyonuyla öldürüldüğünü doğruladı:

"ABD ordusu, Başkan'ın yönlendirmesiyle, yurt dışındaki ABD personelini korumak için, ABD'nin terör örgütü kabul ettiği İran Devrim Muhafızları - Kudüs Gücü'nün lideri Kasım Süleymani'yi öldürerek kararlı bir savunma eylemi gerçekleştirdi.

"Süleymani aktif olarak Amerikan diplomatlarına ve hem Irak hem de bölgenin geri kalanındaki Amerikalı görevlilere saldırma planları hazırlıyordu. General Süleymani ve emrindeki Kudüs Gücü, yüzlerce Amerikalının ve koalisyon üyesinin öldürülmesinden ve binlercesinin yaralanmasından sorumluydu."



ABD Başkanı Donald Trump, haberlerin ardından twitter hesabından sadece Amerikan bayrağının olduğu bir paylaşım yaptı.



İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, twitter hesabından yaptığı paylaşımda "ABD'nin, IŞİD, El Nusra ve El Kaide'yle savaşta en etkili güç olan General Süleymani'yi hedef alan ve suikast düzenleyen uluslararası terörizm eylemi, son derece tehlikeli ve aptalca bir gerilim tırmanışı. ABD bu haydutça maceraperestliğin tüm sonuçlarından sorumludur" ifadelerini kullandı.

Irak devlet televizyonuna göre Zarifi, bir açıklama yaparak "Süleymani'nin ölümünün bölgedeki ridenci kuvvetlendireceğini" söyledi. ABD'nin Bağdat'taki havalimanında Haşd-i Şabi güçlerine ait bir konvoyu hedef aldığı saldırısında Kasım Süleymani ve Mehdi el Mühendis'in öldürüldüğünü ilk olarak Irak devlet televizyonu duyurmuştu.

Iraklı Haşd-i Şabi milislerinin sözcüsü Ahmed el Assadi, Süleymani ve Mühendis'in ölümünden "Amerikalılar ve İsraillilerin sorumlu olduğunu" söyledi. Bağdat'taki havalimanına, Irak polisine göre dört roket atarak düzenlenen saldırının ardından Irak'taki milis güçleri, ilk olarak "Iraklı milislerin üst düzey yetkililerinden 5 kişi ve iki de çok önemli misafirimiz hayatını kaybetti" açıklaması yapmıştı.

Kargo terminali yakınlarındaki İran destekli silahlı güçlere bağlı Iraklıları taşıyan konvoya düzenlenen saldırıda iki araç yandı ve en az 11 kişi hayatını kaybetti. Bağdat Havalimanı, geçici bir süre için kapatıldı.

ÜNLÜ OYUNCUNUN CANSIZ BEDENİ BOŞ ARAZİDE BULUNDU ÜNLÜ OYUNCUNUN CANSIZ BEDENİ BOŞ ARAZİDE BULUNDU