Kabil Havaalanı bölgesinde bir patlama sesinin duyulduğu aktarıldı. Pentagon Sözcüsü John Kirby de patlamayı doğruladı ve "Kabil Havalimanı dışında bir patlama olduğunu doğrulayabiliyoruz. Kayıplar şu ana kadar net değil. Ayrıntıları mümkün olduğunda paylaşacağız" ifadesini kullandı.

MSB, Twitter'dan açıklama yaptı ve "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" ifadesine yer verdi.

Al-Jazeera, haberinde patlamada en az 10 kişinin öldüğünü açıkladı.

TALİBAN'DAN UYARI YAPILMIŞTI

NATO müttefikleri, Kabil Havaalanında 'IŞİD saldırısı' uyarısında bulunmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Afganistan'la ilgili yeni güvenlik uyarısında, bölgede bulunan herkese "hemen uzaklaşarak güvenli bir bölgeye geçme ve bir sonraki öneriye kadar orada bekleme" tavsiyesinde bulunulmuştu.

Afganistan uyarısında, havalimanında ve çevresinde "yüksek terör saldırısı tehdidi" olduğu ve yoldaki silahlı güçlerin yabancılara yönelik eylemlerinden dolayı "karayoluyla havalimanına gidişlerin aşırı derecede tehlikeli olduğu" duyurulmuştu.

Bu uyarıdan birkaç saat sonra ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nden benzer bir uyarı gelmişti.

X'TE (TWİTTER) BU ÖZELLİKLER KALDIRILACAK! X'TE (TWİTTER) BU ÖZELLİKLER KALDIRILACAK!

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği, havalimanındaki üç kapıda bulunan vatandaşlarının hızla uzaklaşması, havalimanına gitmeyi düşünen Amerikan vatandaşlarının da buradan uzak durması uyarısında bulunmuştu.

Açıklamaların ardından dört ülke Kabil Havalimanı'ndan tahliye uçuşlarını durdurdu. Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son verdi.

Kabil Havalimanı, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları da havalimanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu.

ABD güçlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos'a kadar tahliyelerin sürmesi planlansa da, Taliban'ın önceki gün yaptığı açıklamada, "Artık Afganların Kabil Havalimanı'na gitmesine izin vermeyeceğiz" ifadeleri yer almıştı.