FİNAL OKULLARI'NIN ADAM OLACAK ÇOCUKLARI BARIŞ ABİLERİNİ UNUTMADI FİNAL OKULLARI'NIN ADAM OLACAK ÇOCUKLARI BARIŞ ABİLERİNİ UNUTMADI

Okullar uzun süredir uzaktan eğitim yapıyor. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tüm ülkede salgın tehdidi sürerken öğrencileri 4-22 Ocak arasında sınavlar için okula çağırıyor. Özellikle pandemi döneminde yaşanan eğitime erişim sıkıntısına rağmen sınavlarda ısrarcı olan MEB’in bu kararı eğitimciler ve veliler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Sınav odaklı sistemin öğrenciyi özne kabul etmediğini aktaran eğitimciler ve veliler yüz yüze sınavların iptal edilmesini istiyor.

Konuyla ilgili kampanya başlatan Eğitim Sen Muğla Şubesi’nin Başkanı Birdal Savran şöyle konuştu: “Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, sınav için kurgulanan eğitim sistemi hatalı. Fakat bugün sınavı başat gören, önceleyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu sistem öğrenciyi özne kabul etmiyor. Biz öğrencilerin kamusal faydasını savunuyoruz. Bunun yanında pandemi döneminde yaşanan eşitsizlik derinleşti. Ayrıca eğitime erişim hiç olmadığı kadar sekteye uğradı. Dezavantajlı birçok öğrenci bulunuyor. Milyonlarca öğrenci hâlâ uzaktan eğitime ulaşamamaktadır. Uzaktan eğitime erişebilen öğrencilerin ise yüzde 64’ü ebeveynlerinin cep telefonları ile uzaktan eğitime erişmeye çalışmaktadır. Sınav ısrarı eğitimde yaşanılan eşitsizliği daha da artıracak bir tutumdur.”

SINAVSIZ EĞİTİM MÜMKÜN

Sınavsız da eğitimin mümkün olduğunu anlatan Savran şöyle devam etti: “Bilim Kurulu 31 Aralık-4 Ocak günleri arasında kapanma önerdi ve ülke genelinde bu 4 gün yasak ilan edildi. Fakat MEB bu 4 günün hemen ardından çocuklara ‘okula gelin’ diyor. Salgın halen devam ederken öğretmenlerin ve öğrencilerin okullara yüz yüze sınavlar için çağrılması yeni sağlık sorunları yaratacaktır. Başta büyük şehirler olmak üzere binlerce öğrencinin, velinin, öğretmenin fiziksel hareketliliği salgın yayılımını artıracaktır. Salgın yayılımının artışından kaynaklı 4 günlük sokağa çıkma yasağının hemen sonrasında yüz yüze sınavların gerçekleşecek olması da karar alıcılar açısından büyük bir çelişkidir. Önceliğimiz salgın koşullarında sınav yapmak değil öğrencilerin salgınla baş etmesine katkıda bulunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve geleceğe dair umutlarının sönmesini engellemek olmalıdır.”

EĞİTİM VERMEDİNİZ, NE SORACAKSINIZ

Öğrenci Veli Derneği Başkanı İlknur Kaya Bahadır da sınavların yüz yüze yapılmasına ilişkin kaygılarını aktardı. Bahadır şunları söyledi: “Salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Ölüm sayıları hala yüksek. Bakanın açıklamasına göre taşrada durum oldukça ciddi. Bütün bunlar ortada duruyorken çocukları sınav için okula toplamak doğru değil. Bunun yanında herhangi uzaktan eğitime erişim olanağı bulunmayan veya sadece bir telefon ya da televizyonla bağlanabilen öğrencilerin sayısı 6 milyona yaklaşıyor. Bu sayı ortadayken sınav yapmak tutarsızlık. Eğitim vermediğiniz çocuğa ne soracaksınız? Bunun bir karşılığı olmayacak. Ayrıca yüz yüze eğitim devam ederken bazı okullar sınavlarını yaptı. Onun sonuçları da uzaktan eğitimin oldukça düşük bir katkısı olduğunu gösterdi. Bize gelen duyumlara göre okul idareleri öğretmenlere basit sorular sormalarını istiyor. Bu tarz hileli yollarla kendilerini rahatlatmak istiyorlar. Gerekirse birinci dönem karne verilmesin. Önce öğrenciler için eşit olanakları sağlayın. Karne, sonra düşünülecek bir şey.”



Kaynak: BirGün - Volkan Ateş