SEÇİMLERLE İLGİLİ OKUL KARARI! 1 NİSAN TATİL Mİ? SEÇİMLERLE İLGİLİ OKUL KARARI! 1 NİSAN TATİL Mİ?

Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG), Eğitim İzleme Raporları 2021 yılı kapsamında hazırladığı, "Öğrenciler ve Eğitime Erişim" raporu, Milli Eğitim Bakanlığının hedeflerin gerisinde kaldığını tespit etti. Salgın sürecinde uzaktan eğitimle öğrencilerin eğitim ve sosyal hizmetlere erişim durumunun değerlendirildiği raporda, okullaşma oranlarına dair çarpıcı rakamlar bulundu. Raporda 2020-2021 eğitim-öğretim dönemindeki okullaşma oranlarının "kaygı verici" olduğu aktarıldı.


ORANLARDA GERİLEME!


Rapora göre, üç yaş grubunda yüzde 94.4 oranına denk gelen 1 milyon 221 bin çocuğun okul kaydı yapılmadı. 4 yaşta ise bir milyon 99 bin çocukla bu oran yüzde 83.6 olarak tespit edildi. Okul kaydı yapılmayan 5 yaş grubunun oranı ise 552 bin 815 çocuk ile yüzde 41.5'e ulaştı. Diğer taraftan 2021'de okul kaydı yapılmayan çocukların sayısı ciddi oranda azaldı. Bu oran bir önceki yıla göre 3 yaşta yüzde 7,7 azalarak yüzde 5,6'ya, 4 yaşta yüzde 17 azalarak yüzde 16,4'e, 5 yaşta ise yüzde 14.3 azalarak yüzde 56.9'a geriledi.


Raporda yapılan bir diğer tespitte ise Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş kurslarındaki öğrenci sayılarının okul öncesi eğitim verilerine dahil edilmesinin okullaşma oranının değerlendirilmesini güçleştirdiği belirtilerek, şöyle denildi:


"Örgün eğitim istatistiklerinde ‘toplum temelli kurumlar', ‘Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş kurslar, belediyelerce açılan kreşler, derneklerce açılan kreşler'i kapsıyor. Uzmanlar ve kurumlar, 3-5 yaş grubunu kapsadığı belirtilen okul öncesi eğitim verilerine 4-6 yaş grubu çocukların kayıt olabildiği Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kursların dahil edilmemesini öneriyorlar.


"Bu kursların belediye ve derneklerce açılan kreşlerle birlikte toplum temelli kurumlar altında verilmesi, okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarının değerlendirilmesini de güçleştiriyor. Okul öncesi eğitime ilişkin veriler Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 4-6 yaş kurslar ayrıştırarak sunulmalı, toplum temelli kurumlara kayıtlı olduğu belirtilen çocukların ne kadarının Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kurslarda eğitim gördüğü kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır."


DİKKAT ÇEKİCİ RAKAMLAR


Raporda 6-17 yaş arasındaki çocukların okullaşma oranları da değerlendirilirken, bu yaş grubunda 675 bin çocuğun eğitim dışında kaldığı belirlendi. ERG'nin raporuna göre, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim çağında olan ve okulda olması gereken çocukların sayıları şu şekilde:


"Türkiye genelinde 6-9 yaş grubundaki çocukların 143 bin 861'i okul dışında. 10-13 yaş grubundaki 5 milyon 153 bin 504 çocuğun 74 bin 726'sı eğitimin dışında. 14-17 yaş grubunda ise 4 milyon 948 bin 853 çocuğun 457 bin 274'si okul dışında."


MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Sayılarla Uzaktan Eğitim" verileri de raporda mercek altına alındı. Buna göre, en yoksul yüzde 20'lik kesimdeki ailelerin çocuklarının çevrimiçi eğitime erişim oranı yüzde 14'te kaldı. Uzaktan eğitime erişim için cep telefonu kullanan öğrencilerin oranı ise yüzde 60'ta kalırken raporda, "Çocukların nitelikli uzaktan eğitime erişimi için kaynakların artırılmasına ihtiyaç var. Bunun yanı sıra uzaktan eğitime erişebiliyor olmak öğrencinin nitelikli eğitime de erişebildiği anlamına gelmiyor" yorumunda bulunuldu.


Salgının öğrencilerin gelişimine yönelik etkilerinin de değerlendirildiği raporda, "Öğrencilerin İyi Olma Hali" başlığı altında şöyle denildi:


"Akademik öğrenme kayıplarının yanı sıra öğrenciler iyi olma halleri, sosyal ve duygusal gelişimleri açısından da zorluklarla karşılaştılar. Günlük düzenin bozulması, grup içi etkileşimin azlığı, hasta olma korkusu, gelecek kaygısı, sosyal mesafe zorunluluğu gibi faktörler öğrencilerin iyi olma halini Mart 2020'den bu yana etkiliyor. Yetişkinlere göre çok daha az sayıda çocuk hastalanmış olsa da araştırmalar Covid-19 salgınının çocukların ruh sağlığına ve refahına olumsuz etkilerinin endişe verici boyutlarda olduğuna işaret ediyor."