Emekliliğe hak kazanan tüm vatandaşların aldıkları aylık emekli maaşlarına yıl içinde biri Ocak diğeri de Temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alıyor. Emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen 6 aylık zam oranı ve geçmiş 6 aylık enflasyonun farkı maaş zammı olarak ödeniyor. 

EMEKLİLERE ÖZEL İNDİRİMLER BAŞLIYOR! İŞTE O KURUMLAR EMEKLİLERE ÖZEL İNDİRİMLER BAŞLIYOR! İŞTE O KURUMLAR

OCAK ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Emekliler yapılacak ocak zammı tam olarak TÜİK’in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından belirlenecek.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayından bu yana 5 aylık TÜFE artışı şimdiden yüzde 5.71 oldu. Aralık ayında TÜFE sıfır çıksa, yani hiç artmasa dahi emeklilere yılın başında yüzde 5.71 zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4’lük normal zamma ilave olarak yüzde 0.71 oranında enflasyon farkı verilecek. TÜFE aralık ayında son 10 yılın ortalaması olan yüzde 0.33 oranında artması halinde emeklilere yüzde 6.06 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 4 zam artı yüzde 1.06 enflasyon farkı ödenecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI Halen 2 bin 522 lira olan en düşük memur emekli aylığı da 2020 Ocak'ta 2 bin 623 lira olacak.

Merkez Bankası'nın tahmin ettiği gibi yılın sonunda enflasyonun yüzde 12 olması içinse Aralık ayında TÜFE’nin en az yüzde 0.89 artması gerekiyor. Bu da emeklilere yüzde 6.65 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 1.65 enflasyon farkı verileceği anlamına geliyor.