Dekarın hasar oranına göre verilecek destek üretici tarafından tepkiyle karşılandı. Desteğin zarar karşısında çok az kaldığını dile getiren Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Buğdayda dekarın tamamı yansa 300 kilo kaybı olacak çiftçinin. Bu 300 kilonun piyasadaki değeri 735 TL civarındadır. Bu 735 TL de Tarım Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı taban fiyat üzerinden hesaplanınca ortaya çıkıyor piyasadaki değeri aslında çok daha fazla. Ancak taban fiyattan açıklasak bile 735 TL’lik kayba devlet 100 TL verecek. Üstelik yüzde 10’arlık dilimlerle verecek yani yüzde 30 ile 39 arasındaki zarara 30 TL ödenecek, 90-99 arasına da 90 TL verilecek. Bu destekler çiftçinin dekar için harcadığı gübre maliyetlerini bile karşılamaz. Bir dekara harcanan DAP gübresinin çiftçiye maliyeti 240 TL” ifadesini kullandı.

"ÖDEMEYİ ÇİFTÇİ ÇEKMEDEN ŞİRKETİN BORCU ÖDENİYOR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, 17 ildeki çiftçilerin toplam elektrik borcunun 23 milyon 609 bin 705 lira olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Demirtaş, “Bu yatan desteklerden önce bu borçlar kesiliyor. Devletimiz elektrik şirketlerinin veznedarı gibi çalışıyor. Yatan destek ödemesini çiftçi çekmeden şirketin borcu ödeniyor” dedi.

"ZORUNLULUK TALEBİMİZ VAR"

Açıklanan desteğin Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar ise “Bu destek en azından çiftçinin yarasına bir çare olur diye umuyoruz. Bunun yanında devlet, Tarım Sigortası’nın (TARSİM) yüzde 70’ini karşılayacak bu yıl. Bizim için asıl önemli olan şu anda bütün üreticilerimizin TARSİM’ini yaptırmasıdır. Burada bir zorunluluk talebimiz var devletten, bunun için de çalışmalarımız sürüyor” dedi. 

YÜZDE 32.9 YÜKSELİŞ OLDU

Küresel gıda fiyatları, haziran ve temmuz aylarındaki  düşüşten sonra ağustosta tekrar yükseldi. Fiyatlar aylık bazda yüzde 3.1 yükselirken geçen yılın aynı dönemine göre ise  yüzde 33’lük bir artış oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun (FAO) yaptığı açıklamaya göre, ağustos ayında gıda fiyatları endeksi 3.9 puan, yüzde 3.1 yükselerek 127.4 puana geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 32.9 yükseliş oldu. Gıda fiyatlarında iki aylık düşüşten sonra yeniden yükselişe geçmesinde şeker, bitkisel yağlar ve tahıl alt endekslerindeki yükselişler etkili oldu.

Kaynak: Cumhuriyet

AKARYAKITTA YİNE TABELA DEĞİŞİYOR! AKARYAKITTA YİNE TABELA DEĞİŞİYOR!