Dolar/TL, küresel merkez bankalarının sıkılaştırma yönlü adımları değerlendirdiği bir süreçte Merkez Bankası'nın faiz indirimine başlamasının da etkisiyle yeni tarihi zirve olan 9.03'e yükselerek rekor tazeledi.

HSBC Portföy Yönetim Başekonomissti İbrahim Aksoy'un günlük yatırım bülteninde, “Dolar/TL bu sabah 9.03 civarında işlem görüyor. Daha da düşmesini beklediğimiz reel faizler, cari açık kaynaklı döviz ihtiyacının devam edecek olması, Kasım ve Aralık'ta artacak dış borç ödemeleri ve küresel olarak doların güçlü seyretmesi TL için değer kaybının devam etme riskine işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada “Yaptıkları analizler ve çalışmalar sonucunda ağustos ve eylül aylarında faiz indirme noktasında yol haritasını sözlü ve enflasyon raporundaki değerlendirmeleriyle ifade ettikleri” yönündeki ifadeleri belirtilen bültende şöyle denildi:

“Habere göre TCMB Başkanı bu indirimin piyasa tarafından beklendiğini, bunun sürpriz bir indirim olmadığını belirtti. TL'deki değer kaybının sadece faiz indirimiyle ilgisi olmadığını söyleyen Kavcıoğlu Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeden önce 1100 baz puan faiz artırarak sıkı bir para politikası uyguladığını belirtti. Merkez Bankası Başkanının açıklamalarının Eylül'de yapılan faiz indiriminin tek seferlik olduğuna işaret etmediğini görüyoruz. Merkez Bankası'nın enflasyonda yükselişin geçici olduğu görüşüyle 21 Ekim'deki toplantıda politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 17.5'e düşüreceğini öngörüyoruz.”

SGK'DAN KRİTİK KARAR! BAŞVURANLARA 5 BİN TL ÖDENECEK SGK'DAN KRİTİK KARAR! BAŞVURANLARA 5 BİN TL ÖDENECEK

'ENFLASYON KAYGILARININ ARTMASINA YOL AÇIYOR'

Öte yandan bültende, enerji fiyatlarındaki artışa yönelik de “Doğalgaz talebinde artış ve arzın bunu karşılayamaması alternatif bir yakıt olarak petrol fiyatlarında yükselişin devam etmesine neden oluyor. Petrol fiyatlarında artış ise genel arz kısıtları ve talep yüksekliğine ek olarak küresel enflasyon kaygılarının artmasına yol açıyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: MedyaFaresi