Kurdaki yükselişin hızlanmasıyla Ağustos ayı içinde TCMB ek sıkılaştırma adımları atarken BDDK da aktif rasyosu oranını mevduat bankalarında %100'den %95'e, katılım bankalarında %80'den %75'e düşürmüştü. Kurul, bugün oranlarda yeniden değişikliğe gitti ve mevduat bankaları için %90 ve katılım bankaları için %70’e düşürüldüğünü açıkladı.

Piyasa fonlamasının %10,70’e yaklaşmasına karşın merkezin 200 bp oranındaki faiz artışının hala reelde eksi getiriye sahip olması nedeniyle faiz artışı kurda kısa süreli geri çekilme sağlasa da yükselişe engel olamadı. Piyasalar aktif radyosunda da daha yüksek oranda indirim yapılması taraftarı ve bugünkü revizyon piyasaları memnun etmedi. Geçen haftayı 7,66 seviyesinde tamamlayan USD/TRY kuru bugün günü ilk yarısında 7,7454’ü aşarak rekor tazeledi. Geçen hafta 9,0 seviyesine çıkan EUR/TRY ise bugün 9,01’i aşarak yeni rekoru görürken sepet kur da 8,37’yi geçerek tarihi seviyeye çıktı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde dolar, gelişen ülke paralarından rand, ruble ve peso gibi kırılganlığı en yüksek paralar karşısında hafif yükseliş yaşarken TL karşısında %1 üzerinde yükseliş yaşıyor. Son aylarda negatif ayrışan TL’deki kayıp bugün de devam ediyor.

Kaynak: İnvesting

AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR