Elektrik dağıtım şirketleri, Ekim ayında ve 2022 Ocak aylarını kapsayacak şekilde yeni zam ihtiyacı oluştuğunu aktarırken, "Bankalara döviz üzerinden olan borçlar birikiyor. Kuraklıkla da maliyetler iki katına çıktı" gerekçesiyle yüzde 8 ila 15 arasında zam talep etti.


Vatandaş, Temmuz'da elektrik faturasına gelen yüzde 15 oranındaki zammın şokunu atlatamazken elektrik dağıtım şirketlerinin şimdiden yeni zamlar için EPDK’nın yolunu tuttu. T24'ün haberine göre, zam talebine gerekçe olarak, döviz üzerinden borçlanan şirketlerin bankalara olan borç yükleri ile piyasa takas fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerindeki artış gösterildi.


"EN AZ YÜZDE 8 İLA 15 ARASI"


Dağıtım bedellerinin son üç yılda yaklaşık iki kat arttığını ve söz konusu maliyetin ek maliyet dağıtım bedeli olarak faturalara yansıtılmasının gerekliliğini savunan temsilcileri, kuraklığın etkisiyle elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin düşen payına da vurgu yaptı. Yaklaşık yüzde 10'un üzerinde bir kayıp olduğunu belirten elektrik dağıtım şirketi temsilcileri, "5 sene önce santral fizibiliteleri yapılırken elektriğin kilowatt saatinin 10 centten satılacağı hesaplanmıştı. Ancak şu anda 5 cent. Şu anki fiyatlar en az 2 katı olmalıydı. Dolayısıyla Ekim ayında en az yüzde 8 ila 15 arası, Ocak ayında da aynı şekilde artışa gidilmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.


EPDK, her 3 ayda bir geçerli olacak şekilde elektrik tarifelerini güncellerken, son yapılan yüzde 15’lik zam 1 Temmuz'da yürürlüğe girmişti. Alınacak olası zam kararı 1 Ekim'de yürürlükte olacak.

BANKALARDAN EMEKLİLERE PROMOSYON ENGELİ BANKALARDAN EMEKLİLERE PROMOSYON ENGELİ

Kaynak: T24