FETHİYE'DEKİ BU UÇUŞ ÇOK BAŞKA! BAYRAMDAKİ SAYI ORTAYA ÇIKTI FETHİYE'DEKİ BU UÇUŞ ÇOK BAŞKA! BAYRAMDAKİ SAYI ORTAYA ÇIKTI

Sektör yetkililerinin ortaya attığı iddialara göre, firma sürdürülmesi imkansız olan bu satış yöntemini bilerek yaptı ve en başından beri konkordatoya gitmeyi planladı. Sonuçta çok sayıda yayınevinden kargo şirketlerine kadar ödenmemiş milyonlarca liralık borç kaldı.

Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2019/407 esas no'lu kararına göre, alacaklılar en az 1 yıl bekleyecekler. Alınan kararda şu ifadelere yer verildi: “Davacının rehinli alacaklara ilişkin konkordato projesinin tasdik talebinin reddine, davacının adi alacaklara ilişkin konkordato projesinin tasdik talebinin kabulüne, Ankara Ticaret Sicil Memurluğu'nun 350107 sicil no'sunda kayıtlı olan Kitapseç Yayıncılık Elektronik Nakliye Makina İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato tasdik projesi kapsamında kalan tüm borçlarının %100'ünün tasdik karar tarihinden itibaren 12 ay ödemesiz, izleyen yıllarda aylık dönemlerde 30 Temmuz 2022 tarihinde ilk taksit ödenmek suretiyle 36 eşit taksitte davacı tarafından alacaklılara ödenmesine karar verildiği ilanen tebliğ olunur.”

KAYYUM ATAMASI

Mahkemenin aldığı konkordato kararı, 14 Temmuz 2021 tarihinde sona erdi. Ancak mahkeme, konkordato döneminde alınan kararların işlemesi ve şirketin faaliyetlerinin gözetimi için, aynı tarihten itibaren kayyum atanmasına karar verdi. Kayyum olarak Mali Müşavir Selim Sami Terzi atandı. Kayyum tarafından borçlunun işletmesinin durumu ve proje uyarınca borçlarını ödeme kabiliyetini muhafaza edip etmediği konusunda mahkemeye 2 ayda bir rapor sunulacak.

Kitapseç'in işlerinin büyük kısmını yürüttüğü ve ağırlıklı olarak söz konusu şirketin ajansı gibi çalıştığı öne sürülen Ankara merkezli diğer bir şirket olan Sesmarka Yönetimi ve Medya Danışmanlığı'nın da paravan olarak kullanıldığı iddia ediliyor. İddiaya göre Sesmarka'nın parasını ödemeyen Kitapseç, böylece alacaklılarla da doğrudan muhatap olmuyor. Küçük bir şirket olan Sesmarka'ya ulaşan alacaklılar ise tahsil edemedikleri milyonlarca liralık alacakları için hukuki yollara başvurmak zorunda kalıyor.

İLGİNÇ BÜYÜME

Pandemi döneminde yayınladığı reklamlarla adını duyuran kitapsec.com, Ankara merkezli bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kısa süre öncesine kadar Ankara'da küçük bir büroda ders kitapları yayımlayan şirketin bir anda büyük bir satış platformuna dönüşmesi, soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Firmaları ayakta tutmak üzere tasarlanan konkordato sistemini rant amaçlı kullandığı öne sürülen şirketin, ücretsiz ve ucuz kargo fiyatlarıyla da piyasada haksız rekabet yarattığı belirtiliyor. Bir kargonun bedeli en az 10 TL iken, şirketin 4-5 TL kâr edilen kitapları ücretsiz kargo ile gönderdiğine dikkat çekiliyor.

Bir sektör temsilcisi, kitapsec'in hızlı büyümesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Evet, bu şirket büyüyordu ama kaynak neydi? Kitap satışı neredeyse maliyetine yapılıyordu. Örneğin satış bedeli 26 TL olan ve kendilerinin 14 TL'ye aldığı kitabı 3.75 TL'ye, yani zararına nasıl satabiliyorlardı? Sağlam bir sermaye ile büyüme sürecine girmiş bir firma bu maliyete katlanır diyeceksiniz. Öyle olmadı. Konkordato ilan ettiler. Anlaşılan o ki firma ilk günden beri her aşaması zarar olan bu operasyonun sonunda konkordato ilan ederek bu ödemeleri yapmamayı en baştan hedeflemişti.”

BÜYÜK KAR ELDE ETMETİ PLANLADI

Firmanın konkordato şemsiyesi altına saklanarak borçlarını ödemediğini ve halen binlerce kitap satmaya devam ettiğini söyleyen sektör temsilcileri, bu yöntemi kullanarak kitapsec'in büyümeye devam ettiğini kaydettiler. Bununla birlikte konkordato sayesinde büyümesini katlayan firmanın, sektörün büyük 2 şirketiyle satış için görüşmeler yürüttüğü, bu satıştan da büyük kâr elde etmeyi planladığı aktarıldı.