ABD MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI DUYURDU ABD MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI DUYURDU

"Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi bile düşük faizle para bulamazken, Merkez Bankası'nın faiz indirme çabası, ciddi bir kur sıçramasını tetikleyecek" ifadesini kullanan Köyatası, "ABD ve Avrupa'da faiz artırımı, yüksek risk primi nedeniyle Türkiye'de kurları diğer ülkelere göre daha fazla olumsuz etkileyecek. Özetle ekonominin çevrilmesi ve büyüme için iç ve dış finansman olanakları tehlike sinyalleri veriyor. Görüldüğü kadarıyla siyasi iktidar ile bankacılık kesimi arasında da bir inatlaşma ve çekişme yaşanacak. Bu sinyallere rağmen çekirdek enflasyon tanımlamasına sığınarak faizleri düşürmeye kalkmak, sıcak ve kuru havada ormanda ateş yakmaya, ormana sönmemiş sigara izmariti atmaya benzer…” dedi.


"BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


Sözcü yazarı Uğur Dündar’a açıklamalar yapan Köyatası, şu ifadelere yer verdi:
“Ekonomimiz yıllardır kötü yönetim nedeniyle batık durumda. Bir avuç istisna dışında toplumun büyük bir bölümü fakirleşiyor, geçim sıkıntısı yaşıyor. Yetmezmiş gibi, iktidarın faiz inadı nedeniyle yeni ve büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. O nedenle sorumlu bir ekonomist- siyasetçi- gazeteci olarak uyarı görevimi yapmak istiyorum.
Enflasyon dar gelirliler ve işsizler için dayanılamaz boyuta vardı. TÜİK'in açıkladığı yıllık yüzde 19 seviyesindeki enflasyona kimse inanmıyor. Vatandaşın hissettiği enflasyon yüzde 50 civarında. Ceplerde ve mutfakta yangın var. Elektrik ve doğal gaza yapılan son zamlar henüz enflasyona yansımadı. Bu aydan itibaren bu zamlar enflasyona yansıyacak. Havaların soğumasıyla birlikte, mutfaktaki yangına ek olarak bu kez evlerde donma tehlikesi baş gösterecek, ısınma sorunu başlayacak."
 

Kaynak: Sözcü