Reuters'ın haberine göre krediyi Dünya Bankası, Fransa ve Almanya finanse edecek.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı yürürlüğe koymasında bu kredi anlaşmasının etkili olduğunu ancak henüz son imzaların atılmadığını belirtildi.

Kredinin 2 milyar eurosunun Dünya Bankası, yaklaşık 1 milyar eurosunun Fransa ve 200 milyon eurodan fazla bir kısmının Almanya tarafından verileceğini aktardı.

Paris İklim Anlaşması geçen ay TBMM'de kabul edildikten sonra yürürlüğe konmuştu. Bu, çevrecilerin ve iklim uzmanlarının uzun süredir talep ettiği bir adımdı. Türkiye, G20 ve OECD ülkeleri arasında anlaşmayı en son onaylayan ülke oldu.

Hükümet uzun yıllardır anlaşmayı yürürlüğe koymadan önce 'gelişmekte olan ülke' olarak yeniden sınıflandırılması gerektiğini savunuyordu. Gelişmekte olan ülkelere finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme imkanları sağlanıyor.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA ZAM VAR MI? BAKAN AÇIKLADI ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA ZAM VAR MI? BAKAN AÇIKLADI

Reuters'a konuşan kaynaklar, 31 Ekim'de başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde imzalanması planlanan mutabakat zaptı kapsamında, Türkiye'nin statüsü değişmese bile kredileri alacağını sdile getirdi.
 

Kaynak: Reuters