Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; bugünkü dünya koşullarında yüzde 30'lardaki enflasyonu hiperenflasyon olarak kabul etmek gerektiğini söyleyen Söylemez, “Enflasyon katılığı var Türkiye'de. Enflasyon beklentilerinin geçmiş enflasyona göre oluşturulması, enflasyonda sürekliliğe ve katılığa neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre Türk Lirası'nın yıllık yüzde 10'luk bir değer kaybı enflasyonu yüzde 2-3 artırıyor. Şimdi TL'de haftalık değer kaybı yüzde 10'u aşınca, hiperenflasyon riski doğmuş durumda” ifadelerini kullandı.

Faiz indiriminin ekonomi biliminde başka her şey sabit kalırsa yararlı olabileceğini aktaran Söylemez, "böyle bir enflasyonist ortamda, tek adam rejimi ile güven sorunu yaşanırken, yatırım iklimi ortadan kaybolmuşken faiz indirimlerinin enflasyonu beslediğini" dedi.

Türkiye'de bir sistem krizi riski doğduğunu belirten Söylemez, çoğunlukla krizlerin “bulaşıcı etki” denilen gelişmekte olan ülkelerin birbirini tetiklemesi ile oluştuğunu ancak Türkiye'nin bugün yaşadığı sıkıntının kendi kendine yarattığı yeni tip bir kriz olduğunun altını çizdi.

“Tüm dünya Türkiye'nin kendi kendine yarattığı TL- kur krizini konuşuyor” ifadesini kullanan Söylemez, “Bu gelişmeler dolarizasyonu da artırıyor ve kambiyo kontrolü korkularını da ateşliyor. Faiz indiriminden kim memnun oldu derseniz sadece yandaş vakıflar, müteahhitler ve yap işlet devretçilerdir” şeklinde konuştu.

İBAN İLE PARA GÖNDERİRKEN O NOTU DÜŞMENİZ GEREKİYOR! İBAN İLE PARA GÖNDERİRKEN O NOTU DÜŞMENİZ GEREKİYOR!

Kaynak: Sözcü