Kuruluş Türkiye raporunda gelecek yıla “krediyle büyüme”nin damga vuracağını belirterek, “2022 büyüme tahminimizi son çeyrek için yüzde 9'dan yüzde 4'e çekiyoruz” tahminini yaptı.

Türk bankalarının yanı sıra şirketlerin de yurt dışında önemli miktarda döviz mevduatı olduğu vurgulanan raporda, “Bankaların döviz mevduatlarının 2018 ortasında 25 milyar dolar, 2021 ortasında ise 44 milyar dolar artması, artan dolarizasyon trendiyle ve azalan döviz borcu talebiyle örtüşüyor. İhtiyaç duyarlarsa dış finansman ihtiyacını karşılamak için bunları çekebilirler” ifadesi kullanıldı.

Bunun dolarizasyon trendine ivme kazandıracağı aktarılan raporda, Türk Lirası'nın zayıflamasının ihracat artışına katkıda bulunacağının da altı çizildi. Raporda eylül enflasyonunun yüzde 20 ile zirve yaptıktan sonra aralık ayında yüzde 17'ye ineceği, bu yılı ise yüzde 14'le kapatacağı tahmininde bulundu.

Sözcü Gazetesi'nden Nuray Tarhan'ın aktardığına göre Ekonomist Dr. Murat Kubilay, düşen faizler ile beraber ekonomik aktivitede gözle görülür hareketlilik beklenmesinin fazla iyimserlik olduğunu dile getirerek, “2021'deki büyümenin yüksek açıklanmasının altında 2020'deki keskin daralmanın baz etkisi var. Haliyle gelecek yıl böyle bir etki kalmayacak” şeklinde konuştu.

Kış aylarında zam yağmurunun sürmesiyle topluma yansımayan ve yoksullaştıran büyüme dediğimiz sürecin daha da sertleşeceğini aktaran Kubilay, “Yani dış açıklar kapanmayacak, bütçe açıkları sürecek. Neticede yüksek enflasyon sert hissedilecek ve istihdamda iyileşme yaşanmayacak” dedi.

Kaynak: Sözcü

İŞTE FETHİYE'DEKİ FESTİVALDE SATILAN MANTARIN FİYATI İŞTE FETHİYE'DEKİ FESTİVALDE SATILAN MANTARIN FİYATI