MOTOSİKLET AĞACA ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI MOTOSİKLET AĞACA ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

Eski Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, mevcut büyükşehir belediye yönetimine tepki gösterdi, "2 yıl önceki raporla Fethiyelileri kandıramazsınız! Şu an gerçekler Fethiye Limanı'na bakınca gözüküyor. " dedi. 

Muğla'nın Fethiye ilçesinde sular durulmuyor. Fethiye siyasetinin efsane ismi Behçet Saatçi, Fethiye Körfezi'ndeki kirlilik hakkında bu kez resmi raporlarla konuştu ve yaşanan sorunun asıl kaynaklarını tek tek sıraladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Behçet Saatçi arasında ard arda gelen suçlamalar ve açıklamalar vatandaşların başını döndürdü. Saatçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, haksız yere suçlandığını söyleyerek yaşanan sorunların kendisiyle ilgili olmadığını vurguladı.

SAATÇİ MUĞLA YÖNETİMİNE TESLİM EDİLEN BELGELER ÜZERİNDEN GÜRÜN'Ü ELEŞTİRDİ 

Eski Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, Osman Gürün yönetimindeki Muğla Büyükşehir Belediye yönetiminin iddialarına sert tepki gösterdi. İBehçet Saatçi, mevcut yönetime teslim ettiği belgeler üzerinden, CHP'li belediye başkanı Osman Gürün'ü eleştirdi. 

Yazılı açıklama yapan Saatçi, "Son günlerde Fethiye Körfezi'mizin içler acısı hali ve bununla birlikte gündeme gelen Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi, alt yapı ve Fethiye Solar Kurutma Tesisi'yle ilgili, mevcut yöneticilerin 'beceriksizliklerini örtmek için' tarafıma yaptıkları haksız ithamlardan dolayı, kamuoyunu bilgilendirme zaruriyeti doğmuştur. " ifadesini kullandı. 

"PROBLEMLERİN ANA NEDEN BÜYÜKŞEHİR YASASI"

Büyükşehir Yasası'na yönelik geçmişteki eleştirilerini hatırlatan Behçet Saatçi, "Öncelikle şunu belirtelim ki; bütün bu problemlerin ana nedeni, her zaman karşısında durmuş olduğumuz Büyükşehir Yasası'dır. 2014'te devreye giren Büyükşehir Yasası yetki karmaşasına sebebiyet vermiş, ilçe belediyelerini devre dışı bırakmış ve belirsiz bir ortamın oluşmasına çanak tutmuştur. Hep söylediğimiz gibi yasa kötü, yasayı uygulayanlar yasadan da kötü olunca, geldiğimiz nokta ortadadır. " dedi. 

"BECERİKSİZLİK VE SORUMSUZLUĞUN BİZE FATURA EDİLMESİNİ ŞAŞKINLIKLA KARŞILIYORUZ"

Yeni yönetimin eleştirilerine tek tek yanıt veren Behçet Saatçi, "2014 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen arıtma tesisimizle ilgili olarak; 2014 yılına kadar, 2003 yılında devreye aldığımız uzun baca biyolojik arıtma tesisimiz, çıkış değerleri açısından, muhalefette bir belediye olmamıza rağmen, her sene ilgili bakanlık tarafından ve bölgemizden sorumlu olan Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından ödüle layık görülen bir tesisken ve bugün yaşamış olduğumuz limanımızla ilgili çevresel sıkıntıların hiçbirini yaşamamışken, 2014'ten sonra olup biten becerisizlik ve sorumsuzluğun bize fatura edilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi yalan atıyor. Fethiye'li kandırılamaz! Yeni rapor gibi basına servis edilen değerlendirme, 01.12.2015 tarihinde başlayıp, 01.06.2017 tarihinde sona ermiş, paydaşları olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetim Müdürlüğü, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Fethiye Liman Başkanlığı, Muğla Valiliği ve Fethiye Belediye Başkanlığı destekleriyle TÜBİTAK tarafından 115Y468 no'lu "Kıyısal Sularda Su Kalitesi Parametresinin İzlenmesi ve Değerlendirmesi" konulu proje sonuçlarıdır. 2 yıl önceki raporla Fethiyeliler'i kandırmazsınız! Şu an gerçekler Fethiye Limanı'na bakınca gözüküyor. " açıklaması yaptı. 

"FETHİYE KURBAN EDİLECEK BİR ŞEHİR DEĞİLDİR"

"Fethiye, Muğla Büyükşehir ve Merkezi yönetim kavgasına kurban edilecek bir şehir değildir. " diyen Eski Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, "Fethiye sahipsiz de değildir! Kavga edilecekse, bir an önce bilimin önderliğinde oluşturulacak yetkili kurullar tarafından yol haritasının çizilmesi ve tavizsiz bir şekilde uygulanmasıyla güzel ilçemizi bu çevre sorunundan kurtarabiliriz. Gün, suçlu aramak değil, birlikte Fethiye Limanı'nı kurtarma günüdür. 15 gün önce yapılan çalışmaların sonuçları elimizdedir. Kimse masal anlatmasın. Biz neyin ne olduğunu biliyoruz. Milletimiz ve körfezimiz laf değil, çözüm bekliyor. " açıklaması yaptı. 

"UFAK BİR ÇABAYLA FETHİYE LİMANI BU HALE GELMEZDİ"

Daha önce yapılan analizler sonrası ortaya çıkan raporlara değinen Eski Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, "2014 yılında tonunu 140 kuruşa sattığımız suyu 8 lira 30 kuruşa içmenin karşılığını Fethiye Halkı olarak çevresel değerlerimize sahip çıkılarak görmek istiyoruz. 2014 yılında ucube yasayla yetkiler Büyükşehire devrolunca, Alman Kalkınma Bankası'na yaptırdığımız ön fizibilite çalışma raporunu, 1. Dosyayı kaybetmelerine rağmen, 2 defa Yavuz Kayı (Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün Danışmanı)'ya teslim edilmiştir. Aynı dönemde ilgili dosyalar iktidar partisinin Muğla Milletvekillerine ulaştırılmak üzere ilçe başkanlığına teslim edilmiştir. Şayet bununla ilgili şimdiye kadar en ufak bir çaba gösterilseydi, limanımız bu hale gelmezdi. Fethiye ekmeğini denizinden kazanıyor. Bırakın bizi, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, 08/11/2017 tarih ve 11027 sayılı yazısı ile ve 31/08/2018 tarih ve 12007 sayılı yazısı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Fethiye Atık Su Artıma Tesisi'nin ikinci etap inşasına başlanması konusunda gerekli uyarı yazıları yazmıştır. Ancak yapılan uyarılara rağmen yaklaşık 6 yıldır kapasitenin üzerinde çalışan tesiste yeterli düzeyde arıtma sağlanmadan, atık sular denize deşarj edilmektedir. Bizim zamanımızda çıkış suyunda balık yetiştirilen tesisin, 5 yıldır sağlıklı çalışıp çalıştırılmadığı da ayrıca bir değerlendirme konusudur. Bu kapsamda çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili Muğa Valiliği'nin başlattığı idari süreç devam etmektedir. Açıklamaları Bakanlık yetkilileri tarafından yapılmıştır. İşin özeti budur. " diye konuştu. 

"BİZ BU İŞİN NERESİNDEYİZ? ANLAYAMADIK!" 

Fethiye Solar Kurutma Tesisi ile ilgili iddialara da değinen Behçet Saatçi, "Arıtma çamurunu kurutarak, tarımsal kullanıma yönelik, Türkiye'de bir ilk olan Fethiye Solar Kurutma Tesisi'nin "5 Yılda 5 Milyon Zarar" ettiği konusuna gelince; Fethiye Belediyesi ile Remondis şirketi arasında yapılan anlaşma sonucu Remondis, arazi kullanım bedeli olarak Fethiye Belediyesi'ne her yıl kira öder. Bunun karşılığında solar kurutma tesisin işletmesi Remondis şirketine aittir. Bu tesis istediği kurum ve kuruluştan çamur alıp kurutabilir. Şimdiye kadar bu beceriyi göstermediyse, bu sorumluluk Remondis'e aittir. 2021 yılına kadar işletme hakkı Remondis'te olup, 2021 yılından itibaren Remondis, Solar Kurutma Tesisi'ni özellikle belirtiyoruz, çalışır vaziyete getirerek Fethiye Belediyesi'ne devredecektir. Remondis'le yapılan sözleşmeleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bu işlerden sorumlu MUSKİ yöneticileri okudukları zaman göreceklerdir. Bilmeden, anlamadan, duyduklarıyla konuşmak yerine, en azından yetkili arkadaşlarımızdan bilgi alarak işin aslını öğrenebilirlerdi. Biz bu işin neresindeyiz? Anlayamadık!" dedi.  

"SEÇİMLE GELENLERİN MAZERET LÜKSÜ YOKTUR!"

Behçet Saatçi açıklaması, "Satılık kalemlerin, büyükşehirin kadrolu yazarlarının, sincabın hakkını aradığı gibi, Fethiye Limanı'ndaki balıkların hakkını da aramalarını istemek en doğal hakkımızdır. Talep edildiği takdirde, Fethiyemiz ve Muğlamız için elimizden gelenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Fethiye bizim evladımız. Evladımızın saçının teline zarar gelsin istemeyiz. Ve tekrar hatırlatmak istiyorum; "Seçimle gelenlerin mazeret lüksü yoktur!"

Her konuda ülkemize hakim olan biat kültürünün bizleri getirdiği nokta budur. " sözleriyle bitirdi.