Türkiye'nin en önemli deniz turizmi bölgesi olan Dünyaca ünlü Fethiye-Göcek-Dalaman Koyları bugüne kadar birçok başlıkla ülke gündemine geldi. Koylarda meydana gelen işgal, betonlaşma, kaçak yapı, kanuna aykırı ihale, doğaya zarar verme, ağaç kesimi, kaçak iskele gibi birçok kounuyu yaklaşık 2 yıldır haberlerimizle kamuoyuna duyuruyoruz. Son olarak Bakanlık tarafından tasarlanan Mapa-Şamandra Projesi için plot bölge seçilen Göcek-Dalaman Koyları yine birçok tarafı karşı karşıya getirmişti. Mavi Vatan ve Yeşil Vatan'ın aynı anda korunmaya çalışıldığı bölgede, bu kez koyların yönetimi ve korunması için kesin ve herkesin memnun kalacağı bir çözüm üretilmesi adına birçok örgüt, dernek ve kuruluş bir araya geldi. "Fethiye Körfezi, Göcek/Dalaman Koylarının Korunması ve Yönetimi Çalıştayı"na İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden profesörler katıldı. Muğla'nın bir araya geldiği çalıştaya ülkenin önde gelen deniz bilimcileri ve hukukçuları çözüm için kolları sıvadı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi, Dalaman Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ile TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsilciliği’nin ev sahipliğinde 18 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış törenine, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Dalaman Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ertuğrul, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve aynı zamanda çalıştayda konuşmacı olarak yer alacak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Aktan Turan, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, Türkiye’nin önde gelen deniz bilimcileri ve hukukçuları ile vatandaşlar katıldı.

Törende ilk konuşmayı TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal yaptı. Göcek koylarının sürdürebilir turizm anlayışı açısından çok önemli olduğunu belirten Başkan Uysal, seyahat acentelerinin en yüksek geliri denizden elde ettiğini vurguladı. Başkan Uysal, “Biz mapa şamandıra olmasın demiyoruz. Ama ücretsiz olsun, belli kurallara tabi olsun ve sürdürebilir olsun istiyoruz. Bizim çocuklarımız da bu güzelliklerden yararlansın, buralardan para kazansın. Bu çalıştayı bu nedenle çok önemsiyoruz. Umarım bir yol bulunur. Üst makamları uyarırız ve çevreyi koruyan, hepimizin içine sinen, adaletli bir yönetim modeli geliştirilir.” dedi.

Deniz sektöründe çalışan herkesin yolunun Göcek’ten geçtiğini, Fethiye, Dalaman ve Ortaca’daki neredeyse tüm denizcilerin gelirini Göcek koylarından elde ettiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ise “Bölgemizde bakanlıktan işletme belgeli 7 marina var. Bu koyları kaybedersek yani özel şirketlerin kontrolüne verirsek zamanla iş rayından çıkabilir. Koylarımızın zarar görmesi demek, Göcek’teki restoranlarda dahi oturmak için bir sebebin kalmaması demek. Mümkün mertebe koruyarak, kollayarak koylarımız için sürdürülebilir bir işletme modeli oluşturulmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Törende söz alan Dalaman Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ertuğrul da “Dalaman Belediyesi olarak en önemli amacımız koylarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Bu çalıştayın düzenlenmesi noktasından örnek bir birliktelik oluştu. Tüm katılımcılarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, çalıştayımızın hayırlı sonuçlara vesile olmasını istiyorum.” dedi.

AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU

Son olarak konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise şunları söyledi; “Kimsenin fikri alınmadan ortaya konan projeler nedeniyle bölgemizde defalarca eylemler yapıldı. Biz de Fethiye Belediyesi olarak bu eylemlere maruz kaldık. Ancak her zaman çevrecileri, doğayı sevenleri ve korumak isteyenleri haklı gördüğümü buradan belirtmek istiyorum. Bu çalıştayı da çok önemsiyoruz. Türkiye’nin en önemli deniz bilimcileri ve deniz hukukçuları aramızda. Önce koylarımızı gezecekler. Daha sonrada oluşturulacak rapora katkı verecekler. Ortaya çıkan raporun bakanlıklar tarafından dikkate alınacağını ve koylarımız için çevreci yaklaşımın benimsendiği, sürdürebilir bir yönetim modeli oluşturulacağını düşünüyorum.”

Törenin ardından katılımcılar incelemelerde bulunmak üzere tekneyle Göcek koylarına açıldı. Çalıştay yarın Göcek Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin önde gelen deniz bilimcileri ve hukukçularının sunumları ile devam edecek.