Muğla’nın Fethiye Belediyesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Tehlike arz eden hayvan” olarak tabir edilen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı cins köpekler ücretsiz olarak kısırlaştırma kararı aldı. Sokak hayvanlarının bakım, tedavi ve beslenmeleri için çalışmalarını sürdüren Fethiye Belediyesi, örnek bir projeye imza atıyor. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzalı genelgeyle bu tip köpeklerin kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacağı, halkın yoğun bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklara sokulamayacağı, bu hükümlere aykırı hareket edenlere ise 11 bin TL idari para cezası verileceği açıklanmıştı.

TEHLİKELİ IRK CİNSLERİN KISIRLAŞTIRILMASINI BELEDİYE ÜSTLENİYOR

Konu hakkında hayvan severleri sevindiren bir açıklama yapan Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi yetkilisi, veteriner hekim Emre Kangal şunları söyledi: “2021 yılının son günlerinden başlayarak bugüne kadar ülke kamuoyunu meşgul eden konu başlıklarından biri, sokak hayvanlarının durumu idi. Bu konuda bakanlık tarafından yeni bir genelge yayımlandı. Bakanlığın genelgesiyle beraber, yasaklanan ırkların çip takılarak, sahiplendirilmesiyle ilgili bazı önlemler ve cezai işlemler uygulanmaya başlandı. 14 Ocak'ta sona erecek olan bu süreç yaklaştıkça da yasaklı ırkların sokaklara bırakılması ülke genelinde oldukça arttı. Fethiye’de de maalesef sokağa atılan bu cins hayvanlar var. Bazı kişilerin bu cins can dostlarını sokaklara saldıkları ya da ıssız yerlere terk ettikleri şeklinde duyumlar alıyoruz. Yasaklı ırklarla ilgili çıkan yasa ve yönetmeliklere halkımız hassasiyet göstermelidir. Yürürlüğe giren genelgeyle, söz konusu hayvanların 14 Temmuz 2021’den önce sahiplenilmiş olmaları ve 14 Ocak 2022’ye kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınmaları kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkan sağlanıyor. O yüzden vatandaşlarımız bu hayvanları sokaklara atarak ceza yemekten kurtulma çabasında olmasınlar. Bizlerle irtibata geçenlere mümkün olan kolaylıkları sağlıyoruz.”

SOKAĞA TERK EDİLMEYİ HAKETMİYORLAR

MESAİ SAATİNDE ÇIKMASI FACİAYI ÖNLEDİ MESAİ SAATİNDE ÇIKMASI FACİAYI ÖNLEDİ

Geçen yıl da rutin bir şekilde sokak hayvanlarının bakım, tedavi ve beslenmeleri için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kangal, “Bu çerçevede, geçen yıl, bin 842 adet kedi ve bin 50 adet köpek için kısırlaştırma, aşılama, işaretleme ve mikroçip uygulaması yaptık. Ayrıca, 3 bin 500 kadar hayvanın çeşitli tedavilerini gerçekleştirdik. Cinsi ne olursa olsun, bir ev ya da aile ortamına alışmış dört ayaklı dostlarımızın kendilerini sokaklarda veya barınakta bulmalarına gönlümüz razı gelmiyor. Hiçbir can dostumuz bir anlık hevesle alınıp sokağa terk edilmeyi hak etmiyor. Belediye Başkanımız Alim Karaca’nın talimatlarıyla, bakımevinin rutin işleyişini aksatmayacak şekilde, ‘Tehlike arz eden hayvan’ olarak tabir edilen cinslerin kısırlaştırılması çalışmasını belediye olarak ücretsiz biçimde biz üstleniyoruz. Son olarak, Geçici Hayvan Bakımevi’nin fiziki şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızın da devam ettiğini eklemek istiyorum. Bu konuda belediyemiz ile resmi kurumlar arasında gerekli yazışmalar olağan akışında sürüyor. Bu konuda da kamuoyuna kısa zaman içinde iyi haberler verebileceğimizi söyleyebilirim. Çalışmalarımızda bize destek olan, anlayış gösteren tüm gönüllülerimize, mama ve malzeme desteğinde bulunan tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Yardımlarını devam ettirmelerini rica ediyoruz” dedi.

Kaynak: Son48Saat