FETHİYE VE DALAMAN’DA SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI FETHİYE VE DALAMAN’DA SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI

Muğla'nın Fethiye ilçesinin tarihi Kayaköy Mahallesi'nde Oscar ödüllü Gladyatör filminin ikincisinin çekimleri için başlayan çalışmalar ilçede büyük bir heyecan yarattı.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescil edilen Fethiye'nin Kayaköy Mahallesi bugünlerde farklı bir heyecan yaşıyor. Sinema tarihinin en başarılı yapımlarından olan, Oscar ödüllü Gladyatör filminin ikincisinin çekimleri için tarihi Kayaköy Mahallesi'nin de çekim yapılacak yerlerden biri olarak seçilmesi bölgede heyecan yarattı. Kayaköy Mahallesi'nin muhtarı Metin Çelik, "Muhtar olarak filmde oynamaktan gurur duyarım" dedi.



KAYAKÖY GLADYATÖR 2 FİLMİNE SET OLACAK

Oscar ödüllü Gladyatör filminin ikincisini çekmeye hazırlanan yönetmen Ridley Scott, 'Gladyatör 2' için çalışmalara başladı. Gladyatör 2'nin çekimlerinin Yunanistan, Hırvatistan ve Fethiye'deki Kayaköy'de yapılacağı açıklandı. Fethiye'deki bir tepenin yamacına kurulmuş olan Kayaköy, Rumlar döneminden kalma bir yeleşim yeri. 1923 yılında yaşanan mübadele sonucu bölgedeki Rum halkın terk ettiği yerleşim yerinde mübadele sonrası Türkler yaşamaya başladı. Türklerin de bir dönem sonra köyü terk etmesinden ve 1957 Fethiye Depremi ile köyün hasar görmesinden sonra bir daha yerleşik yaşam kurulmadı.

Tarihi köy, şimdilerde yönetmen Scott'un çekimlerine başlayacağı Gladyatör-2 filmine set olma ihtimalinin heyecanını yaşıyor. Filmin, Kayaköy'de çekilmesi durumunda köyün tanıtımına katkı sağlayacağı ve 10 binlerce turistin köye geleceği öngürülüyor.



FİLM ÇEKİMLERİ TÜM DÜNYANIN DİKKATİNİ KAYAKÖY'E ÇEKECEK

Gladyatör- 2 filminin çekimlerinin Kayaköy'de yapılmasıyla köyün dünyanın dikkatini çekeceğini belirten araştırmacı-yazar Işık Taban, "Kayaköy, miladi çok eski olan bir yerleşke. 4 bin yıllık yaşam bugünlere kadar ulaşmış. Yaklaşık 98 yıldır kaderine terk edilmiş bir bölge. Yapılar ayakta kalmakta zorlanıyor. Hiç olmazsa bir kısmının kültür zenginliği olarak turizme kazandırılması gerekiyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. 1990 yılların başında başlayan 'Dostluk ve Barış Köyü' projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu kadar zengin bir mirasın gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Gladyatör- 2 filminin çekimlerinin bir kısmının bile burada yapılacak olması bölge için büyük kazanım olacaktır. Dünyanın dikkatini buraya çekecektir. Gladyatör'ün devamı olarak bir belgesinin çekilmesi de isabetli olacak. Temsil edebileceğim bir konum olursa filmde oynamak isterim" dedi.

BİRİNCİ GRUP ANITSAL YAPI

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 2011 yılında aldığı bir kararla Kayaköy'de 736 sicil mimarlık örneği yapı ile 24 manastır, şapel, sarnıç, değirmen, fırın ve çeşme gibi dini ve kültürel yapı, 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescil edildi.