Muğla'nın yıllardır en büyük sorunlarından biri olan koy, ada ve kıyı işgali son yıllarda yükselen bir ivmeyle bambaşka bir boyuta taşındı. Çevrecilerin eylemlerine ve hassasiyetine rağmen çoğu kez yapılan işgallere ve ekolojik dengenin bozulmasına izin verilmeyeceğini açıklayan yetkililerin yine de "bazı girişimlerde" yetersiz kaldığı görülüyor.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ'NDE OLAN BİR ADAYA NASIL KUM DÖKÜLEREK PLAJ YAPILABİLİYOR?

MESAİ SAATİNDE ÇIKMASI FACİAYI ÖNLEDİ MESAİ SAATİNDE ÇIKMASI FACİAYI ÖNLEDİ

14.07.2021 Çarşamba günü çekilen videoda, dünyaca ünlü Göcek Adası'nda kıyıya nereden getirildiği bilinmeyen sahil kumu döküldüğü görüldü. 1. Derece Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi niteliğine sahip adanın, ekolojik ve doğal dengesinin sadece para hırsıyla hareket eden kişi ve/veya kişilerce yok edilmeye çalışılması insanların tepkisini çekti. Göcek Adası'ndaki bahsi geçen koyun gerek kıyısındaki canlı yaşamı gerek bitki örtüsü yapılan işlemden olumsuz etkilenecek olmasının yanı sıra kumun nereden getirildiği ise merak konusu. 

KUM NEREDEN ALINDI VE NASIL GETİRİLDİ?

Göcek Adası'na getirilen bu kumun hangi izinle alındığı, nasıl getirildiği bilinmezliğini koruyor. Eğer izin alınmadıysa, bu kadar ciddi bir işlemin gerek kumun alınması sırasında gerek taşınması sırasında gerek koya dökülmesi sırasında yetkililer tarafından farkedilmemiş olması da ayrıca sorgulanması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

YETKİLİLER UYUYOR MU?

Tepki çeken işlemin yapıldığı sırada, Fethiye Belediyesi'nin, Zabıta ekiplerinin, Fethiye Kaymakamlığı'nın ve Sahil Güvelik güçlerinin bu işlemi başından sonuna kadar fark etmemiş olması dikkat çekti. 

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Duruma tepki gösteren vatandaşlar, çıkar odaklarına, rant peşinde koşanlara yeterince doğal zenginliğimizi kaptırdığımız ülkemizde, bir adanın daha bu şekilde doğal yapısının değiştirilmesine, iskeleler, marinalar ve yapay plajlar ile ticarethaneye dönüştürülmesine karşı çıktıklarını belirtiyor.