FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, toplantıda Odanın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Göcek’te 2019 yılında yapılan son bölgesel toplantıda iletilen sorun ve önerilerin takipçisi olduklarını söyledi. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Göcek koylarında son yıllarda artış gösteren yapılaşma kaygı verici boyuta ulaştığına dikkat çeken Çıralı, “Bakir olduğu için özellikle charter ve günübirlik tekneler tarafından tercih edilen koylarımızda sayıları her geçen gün artan, restoran, kulübe, duş, tekne bağlama yeri, iskele gibi adlar altındaki yapılaşmalar koylarımızın ve denizlerimizin doğallığını yok ettiği gibi, deniz turizmini de olumsuz etkiliyor.  Son olarak bölgemizin en gözde koylarından biri olan, Türkiye’nin dışa açılan tanıtım fotoğraflarında da yer alan, tekne turizminin marka değeri Yassıca Adaları’nın MUÇEV tarafından 3. kişilere kiralanarak işletmeye dönüşeceğini öğrenir öğrenmez harekete geçtik. FTSO olarak 14 Nisan 2021 tarihinde Fethiye Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, FETOB ve TÜRSAB ile birlikte ortak kamuoyu açıklaması yaparak, Yassıca Adaları başta olmak üzere kıyılardaki yapılaşmanın durdurulması, bakir koyların korunması için çağrı yaptık. Sayın Valimize TÜRSAB başkanımızla bölgenin korunması gerektiğini anlattık. Yassıcalar’daki WC, duş, sundurma adı altında başlayacak yapılaşma durduruldu.” diye konuştu.

Başkan Çıralı, Göcek koylarındaki yapılaşmaya, deniz kirliliğine, liman ve yat çekek sorununa her platformda dikkat çekerek, lobi faaliyeti yapıyoruz ve yetkili kurumları göreve davet ettiklerini dile getirdi. Çıralı, şöyle devam etti:
“Göcek’te Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve Göcek Körfezi, Kapıdağ Yarımadası ve Göcek-Dalaman Koylarında etkin korumanın sağlanması için bölgedeki öncelikli sorunların ve çözüm önerilerinin belirlendiği Çalıştay’a katılım sağladık. 

Odamızın ev sahipliğinde yapılan Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankaya’nın katıldığı istişare toplantısında, üyelerimiz yat çekek yeri, tersane alanı sorunu, gemi sicil sorunu, özel teknelerin ticaret yapması, koy ve adalarda yapılaşma, MUÇEV yatırımları ve koylardaki uygulamalarla ilgili sorun ve taleplerini iletti.

MUĞLA VALİLİĞİ DUYURDU! İKİ HASTANE İÇİN GÜZEL GELİŞME MUĞLA VALİLİĞİ DUYURDU! İKİ HASTANE İÇİN GÜZEL GELİŞME

Yat turizminin gözdesi Göcek’te teknelerin emniyetli seyir yapması ve güvenli bağlanması için yeterli sayıda şamandıra ve babanın olması, mevcutların da iyileştirilmesi sorununun da takipçisiyiz. Bu konuda Odamızın “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi kapsamında da iyileştirme yapılması sağlanacak.

Batık Kalimche Harabelerinin korunması konusunun da takipçisiyiz. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Harun Özdaş, Dr. Öğretim Üyesi Nilhan Kızıldağ ile Fethiye-Göcek Göcek Sualtı Kültürel varlıkları hakkında görüşme yapıldı.

Fethiye Kaymakamlığı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Fethiye Müze Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazıldı. Kalimche Harabelerinin üstüne yapılacak dolgunun önlenmesi adına ilgili kurumlardan destek istendi.”

BELEDİYE BELGELİ İŞLETMELERE ÇAĞRI

Toplantıda Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, belediye belgeli hizmet veren konaklama tesislerinin 28 Temmuz 2022 tarihine kadar Turizm Bakanlığı işletme belgesi alması zorunluluğu konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıda katılımcılar, Göcek Limanı, koylardaki yapılaşma, denizcilik sektörünün istihdam ihtiyacı, Göcek’in şehir estetiği ve mimari bütünlüğü, 2022 turizm sezonuna dair beklentiler, bölgesel ürünlerin markalaşması gibi talepler dile getirildi ve yapılabilecekler ele alındı.

Kaynak: Bultenler