Muğla'da Fethiye ve Seydikemer’in hem alabalık üretimi hem de ihracatta önemli bir paya sahip olduğu bildirildi. Bölgeden üretilen alabalığın kaliteli olduğunu ve bu bakımdan yüzde 80’inin ihraç edildiğini belirten Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, “Muğla bölgemizde su ürünlerinde 350 milyon Dolarlık bir üretim var” ifadelerini kullandı.

AYDIN AYAYDIN: TURİZMİ 12 AYA YAYACAĞIZ AYDIN AYAYDIN: TURİZMİ 12 AYA YAYACAĞIZ

Birlik yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ve yönetimi ile toplantıda bir araya gelen Birlik Başkanı Yıldırım; destekleri için Çıralı’ya teşekkür ederek “FTSO ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği uzun zamandır birlikte güzel işler yapıyor. Heyet olarak hem başkanımıza teşekkür ziyaretinde bulunduk hem de sorunlarımız ve işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Fethiye birçok tarımsal ürünü ile önemli bir bölge. Fethiye ve Seydikemer, alabalığın en fazla ve en kaliteliyer. Bu bölge bilgi birikimi ile tüm ülkenin yavru alabalık temini ve yüzde 80 ihracatı ile Fethiye balığı kaliteli olduğunu tescillemiştir. Bize büyük destek veren oda yönetimine de teşekkürlerimizi sunduk” dedi. 

Yıldırım, “Markalaşma ve tanıtım konusunda başkanımızın ve bizlerin güzel fikirleri var. Bu konuda talebimiz oldu ve oda yönetiminden destek istedik. Fethiye ve Seydikemer alabalığının tüm Türkiye’ye ve vatandaşlarımıza tanıtılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor." sözlerini kaydetti.

Ayrıca 2018 yılında su ürünlerinden 1 milyar Dolarlık gelir elde edildiğini söyleyen Yıldırım, “2018 yılında su ürünlerinin toplam ihracatı1 milyar Dolar’ı bulmuştu. 2019 yılında bakanlık yeni bir hedef koydu. 2023 yılına kadar 2 milyar Dolarlık bir su ürünleri hedefi var. Su ürünleri ihracatında en fazla ürün üreten bölge Fethiye… O kadar kaliteli ki yüzde 80’ini ihracata veriyor. Muğla bölgemizde su ürünlerinde 350 milyon Dolarlık bir üretim var. Bunun da ikiye katlanması gerekiyor. Daha verimli, daha teknik, daha katma değeri yüksek bir balıkçılık yapmak ihracat açısından çok önemli.Önce mevcut kapasitelerimizin daha doğru kullanılması, verimsiz alanların verimli hale getirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Yeni alanların üretime açılması yönünde bakanlığın çalışmaları var. Dalaman Akköprü Barajı üretime açıldı ve 5 bin 500 ton üretim yapılmaktadır. Yaklaşık olarak ülkemiz alabalık üretiminin dörtte biri, ihracatında yüzde 50’sini biz temin edeceğiz. 30 bin tonluk ihracatın yaklaşık 17-18 bin tonu buradan gidiyor. Yüzde 50’nin biraz üzerinde gidiyoruz. Bu bölgeyi ve üretimi korumamız lazım. Bu faaliyet tanıtımın yanında bölge turizmi için elmas ve altın değerindedir. Alabalığa herkesin sahip çıkması gerekir” diye konuştu.