Göcek'te, Fethiye-Göcek-Dalaman koylarını özel şirketlerin kullanımına veren ihalelerin görüşülmesi için toplanıldı. Seslerini duyurmak isteyenler bir araya gelerek açıklamalar yaptı. Köyceğiz CHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Ortaca CHP İlçe Başkanı Evren Tezcan'ın da aralarında bulunduğu pek çok isim yürütülen kampanyaya destek verdi.

"BU BİR HALK GÜCÜDÜR"

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan,"Bugün Göcek'e gelerek bizleri yalnız bırakmadınız. Burada bulunma amacımız Göcek Koyları'nın ihaleye verilmesi; özelleştirilmesi. Burada söz konuşmacılarımızda olacak. Fethiye halkına bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ederiz. Bu bir organize hareket değil; bu Fethiye halkının toplanması. Hiçbir Fethiyeli'nin bu özelleştirmeyi isteyeceğini sanmıyorum. Bu düzene müsaade etmiyoruz. Bu bir halk gücüdür."

"PROJELERİN KAMU YARARINA OLACAK BİR SİSTEMLE HAYATA GEÇİRİLMESİ DOĞRU OLACAKTIR"

BÜTÜN KAPILAR MUHTARIN YÜZÜNE KAPANDI BÜTÜN KAPILAR MUHTARIN YÜZÜNE KAPANDI

Konuşmacı Göcek Halk Meclisi Başkanı Yeşim Ulukan, "Biz bu özelleştirmeyi ihaleden 1 hafta öncesinde öğrendik. Çok kısıtlı bir zaman vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı duyuruda koylarda, denizaltı biyoçeşitliliği korumak ve ekolojinin devamını korumak için yapılan bir projeden bahsediliyor. Hiçbirimiz zaten buna karşı değiliz, olamayız. Fakat burada 6 etaptan oluşacak ve toplamda 19 koyun ihaleyle mapa şamandıra sistemine geçmesiyle ilgili bir projeden bahsediliyor. İlk sonuçlanan ihalenin bedeli gerçekten çok yüksek. Bunun konaklayacak tekne sahiplerine, günlük tur teknelerine ve buraya yurtdışından gelecek müşterilere ekstra bir maliyet ve yük getireceğini düşünüyoruz. Bu projelerin kamu yararına olacak bir sistemle hayata geçirilmesi doğru olacaktır. Şu anda önerilen sadece belli kişi ve kurumlara bu ihalelerin verilmesi; özelleştirilmesi doğru değil. Biz buna itiraz ediyoruz. Ben hepinize buraya geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"BİLGİ HAKKI İSTİYORUZ"

Türkiye Yatçılar Birliği adına konuşan Serhan Cengiz, "Değerli arkadaşlar, ticari yatçılık için konuşmak istiyorum. Sürdürülebilir yat turizmi için ve çevreye duyarlılığımızdan dolayı bu sisteme karşı değiliz; mapa ve şamandıra sistemi dünyanın önemli deniz parkı diye geçen bölgelerinde uygulanan bir sistem. Biz buna karşı değiliz. Özellikle ticari yatçılığın sürdürülebilir olması için bu koy ve denizlerin temiz ve doğayı koruyan bir biçimde olması gerek. Bizim sektörümüzün nefes yolu koylarımız ve denizlerimiz. Biz buranın bize sormadan özelleştirilmesine karşıyız. Bize bir bilgi verilsin; bilgi hakkı istiyoruz. Başka bir isteğimiz yok" şeklinde konuştu.

"ŞÜPHE DUYUYORUZ"


Günübirlik Teknecilerin Üstbirliği adına Kooperatif Birliği Başkanı Necdet Sarı da konuşmasında "Hepinize duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederiz. İhaleyle ilgili tekne sahipleri, kooperatifçiler hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Bu şartlarda hiçbirimiz işimizi yapamayacağız. Sektör resmen tıkanacak. Burada biyolojik çeşitlilik deniyor ama daha önce yapılan 97 sistem atıl durumda; akıbeti belli değil. Tüm koyları kapsayacak şekilde ihale yapılacak, bunun birincisi yapıldı. İhale bittikten sonra biz günübirlik teknecilerin tur yapabilme şansı olmayacak. Bunun iptal edilip sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapılmasını istiyoruz. Çalışmayan sistem varken denizi koruyacağız diyorlar. Bu nasıl olacak? Şüphe duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.


Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, sözlerini "Sektör adına kısacık bilgi notu ileteyim. Bizim işimiz buraya gelen misafirleri gezdirmek. Bu şartlar altında Fethiye halkını ya da dışardan gelen misafirleri gezdirme imkanımız yok. Dolayısıyla sizin kendi teknenizle gezme şansınız hiç yok. O koyların işletmecisine günlük paralar ödemeniz gerekiyor. Bunun sürdürülebilirliği yok. Bizim isteğimiz şu; denizleri koruyalım, bunları yerel belediyeler ya da STK'lar tarafından yapalım. Bu şartlarda buralar ancak zenginler koyu olur. Bizim sektör olarak talebimiz, buraların kamu yararına halka ücretsiz kullandırılması" şeklinde sürdürdü.

Balıkçılar adına konuşan bir diğer vatandaş da "Bu şartlarda bizim denizlerde balıkçılık yapma şansımız kalmayacak" dedi.

Şehir Plancıları Odası Fethiye Şubesi Temsilcisi Birol Keski tarafından sunulan ortak metinde de;

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mopa,tonoz ve şamandıra sistemlerinin yeniden düzenlenerek işletilmesine yönelik bir ihale süreci başlatılmıştır. Şimdilik 15.04.2022, 24.04.2022 ve 08.05.2022 tarihli olarak açıklanan ihaleler uyarınca Fethiye-Göcek ve Dalaman'da mevcut kapasitelere ilave olarak yaklaşık 400 tekne bağlama kapasiteli mopa, tonoz ve şamandıra inşaatlarının ve işletmelerin özel şirketlere verileceği ilan edilmiştir. İhale şartnamelerinde şamandıraların her birinin 5 bin ton ağırlığındaki beton bloklar ile deniz dibine sabitleneceği, teknelere teklif haklarının verileceği; katı atık ve atık sularının mütahit firma tarafından karşılanacağı şartnamelerde belirtilmiştir. Bahsedilen koylarda bahsedilen bağlama alanlarının dışında hiçbir noktaya her bir teknenin demir atması ve bağlaması yasaklanacak. Teknelerin bağlanması işletmeci tarafından ayrıca ücretlendirilecektir. Yüksek sezonda 4 bin teknenin giriş çıkış yaptığı dikkate alınırsa; ortada büyük bir mağduriyet ve karmaşa oluşacağı aşikardır. Yapılan faaliyetler aykırılık teşkil etmektedir" ifadeleri yer aldı.


"ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ BİR MİRAS KALMAYACAK"

15 yıldır Göcek'te işletmecilik yapan Marin Kasap yetkilisi Mustafa Bölükbaş'a Haber48 olarak mikrofon uzattık. Bölükbaş, yaşanan problemle ilgili "Buradaki problem ülkenin genel probleminin sadece bir kısmını oluşturan problem. Buradaki kalabalığın oluşma sebebi duyarlılık. Göcek mili değer, dünya değeri. Tabi kaynaklarımız, doğal güzelliklerimiz kademe kademe yok edilmeye çalışılıyor. İsterdim ki daha kalabalık olsun. Dünyada böyle yerler koruma altına alınıyor; bizler sessiz sedasız buraların yok oluşunu seyrediyoruz. İnşallah yetkililer, kalabalığın sesini duyarak önlem alabilirler. Yoksa ilerde çocuklarımıza bırakacağımız bir miras kalmayacak. Burada yapılacak olan ihaleler, tekelleşme yolunda yapılıyor. Bunu duyurması gereken medyanın görevini yapmasını istiyoruz. Bir aydır gündemimiz Ukrayna-Rusya Savaşı, etrafımızdakilerden bir haber yaşıyoruz. Bununla ilgili medyanın gerekeni yapmasını diliyoruz. Her platformda bu konuyu açın" sözlerini kullandı.

"DURDURULMASINI İSTİYORUZ"


Tekneyal şirketinin sahibi Barış Engin, "Burada geçtiğimiz yıllarda Belediye Marina'nın MUÇEV olmasıyla başlayan süreç devam ediyor.Tüm koylarda ihale yöntemiyle özel kişilere ya da şirketlere satışı gerçekleştiriliyor. Burası doğasıyla ayakta duran bir yer. Bugüne kadar özelleştirilen yerlerde doğanın yok edildiğini gördük; yaşadık. Biz bu gidişatın nereye gideceğini biliyoruz. 5 bin teknenin bağlama yaptığı koylardaki ihalaler hem doğanın hem de turizmin katili. Sonuçlar hem doğa hem ekonomi hem de insanlık adına yararlı değil. STK'lar konuyla ilgileniyor, süreç devam ediyor. Hukuksal zemin haricinde ses çıkması için insanlar seslerini haykırıyor. Bir an önce yönetmeliğin durdurulmasını istiyoruz" dedi.