AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU AKYAKA SAHİLİNE DENİZ KAPLUMBAĞASI VURDU

Muğla'nın Fethiye İlçesinin Yeşilüzümlü Mahallesinde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Yeşilüzümlü Bağ Bozumu Festivali vatandaşların yoğun katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu. Yeşilüzümlü Mahalle Muhtarı Erkan Arıcan'ın büyük fedakarlıklarıyla ve onun önderliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen festival, doğal güzellikleri ve temiz havasıyla Yeşilüzümlü'nün yerli yabancı turistler tarafından tanınmasında şimdiden önemli bir yer edinmiş durumda. Festival boyunca tıklım tıklım olan Yeşilüzümlü sokakları, Fethiye ve çevresinde tatil yapan yüzlerce insanı da kendine çekmeyi başardı.

Festival'de deve ve midilli turları ile çocuklar eğlenirken, Yeşilüzümlü Mahallesi'nin kadınlarından oluşan halk oyunları ekibinin sergilediği gösteri de büyük beğeni topladı. Davul zurna ekibi gün boyu oyun havaları ile festivale gelen vatandaşları neşelendirdi. Yeşilüzümlü Bağ Bozumu Festivali'nin birinci gününde Aysun Karasaçlı ve Mustafa Seçukoğlu, ikinci günde Özer Cengiz ve Adem Kazan, son gününde Fethiye Belediyesi Kent Korosu'ndan değerli sanatçılar Gonca Oğuzhan ve Mustafa Selçukoğlu sahne aldı.Tüm sanatçılar  Fethiye Belediyesi sanatçıları olduğu öğrenildi. 



Festival boyunca sunuculuk yapan Doğukan Alsay'ın Yeşilüzümlü Bağ Bozumu Festivali'ne kattığı renk göze çarptı. Öğle saatlerinden akşam konserleri bitene kadar bitmek bilmeyen enerjisiyle festivali hareketlendiren Alsay, misafirlere de eğlenceli anlar yaşattı. 

Fethiye'de tatil yaptıklarını ve ilk kez buraya geldiklerini ifade eden İstanbullu tatilciler, "İlk defa geldik, böyle güzel bir yerin olduğunu bilmiyorduk. Her şey o kadar güzeldi ki, Nisan ayındaki Kuzugöbeği Mantar Festivaline ve önümüzdeki yıl düzenlenecek olan Yeşilüzümlü Bağ Bozumu Festivali'ne tekrar geleceğiz. Bilgilerini aldık" dedi.



YEŞİLÜZÜMLÜ ŞARABI MARKA OLUYOR

Yeşilüzümlü Mahalle Muhtarı Erkan Arıcan, Yeşilüzümlü Bağ Bozumu Festivali için katkılarda bulunan ve destek olan, Fethiye Belediyesi ve Belediye Başkanı Alim Karaca ile Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'e teşekkür etti. Yeşilüzümlü'nün bağlarında yetişen üzümlerin nesillerdir şarap yapıldığını belirten Arıcan, marka başvurusunda bulunduklarını ve 'Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' çatısı altında bölgenin şarabını markalaştırma çalışmaları yürüttüklerini belirtti. 

TARIMSAL KALKINMA

Muhtar Erkan Arıcan, Yeşilüzümlü'nün sadece şarapla değil, kuzugöbeği ile de ön plana çıktığını ifade etti. Mahallenin her yıl Nisan ayında düzenlenen 'Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali' bulunuyor. 2 dönemdir Yeşilüzümlü Muhtarı olan Erkan Arıcan, düzenledikleri festivaller ile mahallenin cazibe merkezi haline gelmesini amaçladıklarını ve dışarıya göç vermediklerini söyledi. 



Tarımsal kalkınmayı desteklemek için kurulan 'Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' çatısı altında, tüm mahalleli ortak hareket ederek birlikte çalışıyor. Erkan Arıcan aynı zamanda kooperatifin de başkanlığını yürüterek atılacak adımları ve işleyişi yakından takip ediyor. Yeşilüzümlü'nün tarımsal aletleri ve traktör gibi ihtiyaçları da alınarak ortak kullanıma sunulmuş. 

Fethiye Belediyesi'nin, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülen tarım projeleri kapsamında Yeşilüzümlü Mahallesine deneme amaçlı 17 dönüm bağ kurduğunu söyleyerek, bölgenin üzüm ve üzüm mamülleri üretimi açısından ilerleyen yıllarda çok daha önemli bir konuma geleceğini vurguladı.



ERKAN ARICAN'IN KÜLTÜR TURİZMİ HEDEFİ

Yeşilüzümlü Mahalle muhtarı Erkan Arıcan, bölgede yaklaşık 120 yıllık yapıların, evlerin bulunduğunu ancak Yeşilüzümlü'nün bir de antik kente sahip olduğunu ifade etti. Arıcan, bu tarihi bölgenin de üniversiteler tarafından gün yüzüne çıkartılması ve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için Yeşilüzümlü Mahallesi olarak ayrı bir dernek kurma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Muhtar Arıcan, "Yeşilüzümlü tarımla ve yöresel ürünleriyle kalkınırken, festivaller ile tanınırlığını arttıracak ve turizmini hareketlendireceğiz ama gönlümüzden geçen bir bu kadar önemli proje ise Mahallemizin tarihi yüzünü de gün yüzüne çıkartarak burada çalışmaların yapılmasını sağlamak" dedi.

Çoğu projenin ve düzenlenen festivallerin giderlerini sponsor bulamadıkları zaman kendisi ödeyen Muhtar Erkan Arıcan, "Bizim işimiz hizmet, benim maddi bir kaygım yok. Yeter ki halkıma bir faydam dokunsun, gelecekleri için bir tuğla da ben örebileyim. Yeter ki mahallemiz kalkınsın ve hak ettiği yere gelebilsin" dedi.