MUĞLA'YI KEŞFET

AKYAKA

Abone Ol

Son yıllarda Akyaka adını daha sık duyar oldunuz muhtemelen. Şimdiye kadar ezbere aldığınız tüm tatil senaryolarının ötesinde bir anlayışın hüküm sürdüğü Akyaka ile en kısa sürede tanışmanızda fayda var.

Akyaka'nın antik çağlardan beri bir yerleşim yeri olduğuna inanılmasına rağmen yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak kalmış. Ancak 1970'li yıllarda geniş turist kitleleri tarafından keşfedilmiş. Günümüzdeyse pek çok tatil yerine oranla sakinliğini koruyan, buna rağmen turistleri ağırlamaktan eksik kalmayan şirin mi şirin bir belde...

Akyaka, Muğla ile Marmaris’in ortasında kalıyor. Marmaris’e giderken, o bitmek bilmez virajların birini dönünce karşınıza çıkan şahane Gökova Körfezi’ne bakıyor. Gökova da Akyaka’nın çok yakınında, denize kıyısı olmayan bir köy. Yeri sapa gibi görünse de aslında birçok tatil beldesine çok yakın ama dağın eteklerinde olduğundan nevi şahsına münhasır bir havası, ortamı var.

Uluslararası Dalaman Havalimanı ile Gökova kavşağı arası otomobille yaklaşık 45 dakika sürüyor. Kavşaktan sonra da 10 dakikada Akyaka’ya ulaşmış oluyorsunuz. Bütün yolu otomobille gidecekseniz Muğla’dan sonra gözünüz sağda olsun, manzaraya bakacağım derken Akyaka girişini kaçırmayın.

Akyaka, doğayı ve yerel değerleri koruyup gürültü kirliğiyle mücadele eden yerleşimleri bir araya getiren Uluslararası Yavaş Şehir (Cittaslow) Birliği’nin üyesi.

Türkiye’de 11, dünyada ise 208 üyesi bulunan bu birliğe katılmak için 50’den fazla kritere uymak gerekiyor. Gürültü kirliliğini ve hızlı trafiği kesmek, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçileri ve bu ürünleri satanları desteklemek, yerel estetik öğeleri korumak bu şartlardan sadece birkaçı.

Akyaka’da yavaşlığın tadını çıkarırken bir yandan da civardaki zenginlikleri keşfetmeyi seviyorum derseniz , Gezi listenizde at sırtında orman içi safari leride unutmayın.

Akyaka, Türkiye'nin en Güney Batı ucundaki Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova Körfezi'nin doğu ucunda.