MUĞLA'YI KEŞFET

Kabak Koyu - Fethiye

Abone Ol

Dünyanın koruma altına alınan 100 dağı arasında yer alan Babadağ’ın eteklerinde, endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı ve 200 metrelik koyuyla, özellikle genç seyahat severlerin tercih ettiği Kabak Koyu, Fethiye merkeze 33 km uzaklıkta.

Türkiye’de ender rastlanan bir jeolojik yapıya sahip olan Kabak Koyu, üç tarafı dağlarla çevrili, kanyon biçimindeki derin bir vadi ve bu vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşuyor.

Eşsiz görünümünün yanı sıra, doğal hayatı korumak için büyük oteller yerine kamp alanları ve ağaç evlerin kurulduğu Kabak Koyu, dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri olarak kabul ediliyor. 513 km uzunluğundaki Likya Yolu, Kabak Koyu’ndan geçiyor.

Kabak Koyu, yüksek kayalar, akarsu ve deniz ile çevreli konumuyla, izole kalarak, bitki ve hayvan türleri bölgeye özgü hale gelerek diğerlerinden ayrı olarak evrimleşmiş bir bölge. Kelebekler Vadisi’ne ismini veren kaplan kelebekleri de burada da yaşayan endemik türler arasında.

Dik yamaçlardan aşağıya yürüyerek, ciplerle ya da dolmuşla ulaşılabilen Kabak Vadisi, 1987’ye kadar tamamen bakir bir bölgeydi. Kabak Koyu’na ilk yerleşen gezgin Turan Pirendeoğlu, aynı zamanda vadinin ilk yerleşimi olan Turan Kamp’ın da kurucusu.

Kabak Koyu halen, şehir yaşamının karmaşasından, görüntü ve ses kirliliğinden uzaklaşmak, doğaya yakın olmak isteyenler için mükemmel bir inziva ortamı sunuyor. Hem dokunulmamış güzelliği hem de antik özellikleriyle dünyanın en özel bölgelerinden Kabak Koyu’nu her yıl yerli yabancı yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

Alabildiğine sessiz doğal ve bakir, birinci derecede doğal sit alanı olan Kabak Koyu’nda doğa, hamak ve deniz üçlüsünün yanı sıra ağaçlardaki sincapların fotoğraflarını çekebilir, geceleri ağustos böceklerinin şarkılarına eşlik edebilirsiniz.

Kabak Koyu’nun 200 metrelik kumsalı, cam gibi turkuaz denizin keyfini çıkarmak için muhteşem bir yer. Çam ve ardıç ağaçlarından oluşan ormanlarıyla doğanın huzur için bir araya getirebileceği her şeyin mevcut olduğu koyda yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri de şüphesiz doğa yürüyüşü.

Kabak Koyu otel fiyatlarına hemen her tesiste kahvaltı da sunuluyor. Kabak Koyu’nda her şey dahil sistemle çalışan bir tesis yok, ancak bazı otellerin tam pansiyon konaklama seçenekleri mevcut.

Kabak Vadisi’nde birden fazla kamp alanı, ağaç ev, çadır alanı, çadır pansiyon çevre köylerde de ilginç konseptli yoga ve meditasyon oteli bulunuyor. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yer olan Kabak Koyu, ağaç evlerde konaklamak için bire bir.

Birinci derecede doğal sit alanı ve 3. derecede tarihi sit alanı olan koyda, alışılagelmiş tatil anlayışının dışında tamamen doğal bir ortamda tatil yapabilirsiniz. Diğer yandan çadırınızı kapıp gelebileceğiniz gibi çadırı olmayanlar için de Kabak Koyu’nda içinde duş ve tuvaleti bulunan birçok kamp alanı var.

Kabak Koyu, Fethiye’ye 33 km, Ölüdeniz’e 17 km, Kelebekler Vadisi’ne 4 km mesafede yer alıyor. Faralya Köyü’nün Kabak Mahallesinden yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşle veya Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşlarıyla ya da yakın bir koydan kiralayacağınız tekneyle de gidebilirsiniz. Faralya Dolmuşları 07.00-19.00 saatleri arasında her saat başı Fethiye merkezden Kabak Koyu’na hareket ediyor. Dolmuşların son durağı ise Kabak Koyu’nun hemen başında yer alan Last Stop Cafe.

Ölüdeniz’den Kabak Koyu’na yaklaşık 15 dakika sürüyor. Last Stop Cafe’den aşağıya servis yapan dolmuşlar var. Patika oldukça iyi düzenlendiğinden yürüyerek de inilebilir.

Hava yolu ile Dalaman Havaalanı’ndan HAVAŞ otobüsleri ile son durak olan Fethiye Otogar’a gelip buradan otogarın hemen dışından kalkan Faralya (Kabak) dolmuşlarına binebilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan Antik Likya Yolu, Fethiye’nin kaya mezarlarından başlayarak Demre ve Antalya’ya kadar uzanıyor. Patikaların üzerine yerleştirilen yön levhalarını izleyerek Babadağ’ın eteklerinden Faralya Köyü’ne ulaşıyor. Faralya’dan sonra yürüyüş Kabak Koyu’nun turkuaz sularına doğru devam ediyor.

Fethiye’ye uğrayanların kaçırmaması gereken rotalardan biri de Kabak Aladere Şelaleleri. Kabak’ta Mamma’nın Yerinde inip Likya Yolu parkuruna giriyorsunuz.

Yol işaretli olduğu için kaybolmanız pek mümkün değil. Önce bir tırmanışla Kabak koyunu tepeden gördüğünüz dinlenme noktasına geliyorsunuz.

Burada küçükten büyüğe 5 Adet şelale sizi karşılayacak.

İlki gölet denilebilecek büyüklükte. Ancak su soğuk.

En büyük şelaleye varıncaya kadar dinlenerek hareket etmenizi öneririz zira bu yol hem engebeli hem de uzun.

Standart bir tempoyla 3-4 saatte gidip dönebilirsiniz.

Dönüşünüz günbatımına denk geliyorsa çok şanslısınız çünkü likya yolunun vadiye açılan penceresinde renklerin birbiriyle uyumuna tanık olacaksınız. Yalnız Likya Yolu'nda ışıklandırma olmadığından yine de hava kararmadan parkuru bitirmeye bakın.