MUĞLA'YI KEŞFET

Marmaris Turgut Köyü

Abone Ol

Turgut Köyü Muğla'da eşsiz kıyısı, tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye'de turizm bakımından önemli bir yere sahiptir. Muğla'nın bu küçük sayfiye yeri olan köy, bozulmamış doğallığıyla Marmaris'in incisi halinde yer almaktadır.

Turgut Köyü, Türkiye'de keşfedilmemiş yerler arasında ön plandadır. Son zamanlarda kendini hediyelik eşya ve halıcılıkla tanıtmaya başlamıştır. El dokuması halıların rağbet gördüğü Turgut Köyünde, yurdun birçok yeri dahil, yurt dışına ithal ederek ününe ün katmaktadır. Turgut Köyü halkı geçimini en fazla halıcılıktan kazanmasına rağmen, tarım, havyancılık, arıcılık ve balıkçılıkta bir diğer geçim kaynağı olarak bulunmaktadır.

Turgut Köyü nüfusu son yapılan sayımlara göre 750 olarak tespit edilmiştir. Turgut Köyü'nde göç oranı azdır.

Konum olarak etrafı ve kıyı şeridi, doğal güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş şekilde olması en büyük avantajlarından biridir.

Turgut Köyü, Türkiye'nin yeni yeni keşfedilmeye başlayan yerlerinden biridir. Eğer Turgut Köyüne gezi veya konaklama amaçlı tercih ediyorsanız Dalaman Havalimanı size en yakın havalimanıdır. Muğla iline 80 km ve Marmaris'e 30 km uzaklıktadır. Dalaman ile Marmaris arası yaklaşık 88 km uzaklıktadır. Turgut Köyüne ulaşmak için, Marmaris'e geldikten sonra Bayır'a giden dolmuşlarla veya taksilerle geçişinizi yapabilirsiniz. Bayır ile Turgutköyü arası 9 km uzaklıktadır.

Turgut Köyü; doğal güzellikleri, temiz havası ve masmavi deniziyle hem turistlerin hem de ülkemizdeki misafirlerin son zamanlarda ilgi odağı haline gelmiştir. Bunun yanında yöresel eğlenceleri, balıkçılık ve arıcılık turizmleriyle de hem ülke ekonomisine hem de bölge halkına önemli bir katkı yapmaktadır.

Turgut Köyü iklimi, Akdeniz ikliminin etkilerini bünyesinde barındırır. Yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği, kış aylarının ise soğuk ve yağışlı geçtiği Turgut Köyü, özellikle ilkbahar aylarının müthiş havasıyla gelen misafirlere kendini hayran bırakmaktadır. Yazları nadir yağış görülürken, kışları ise bol yağış şeklinde geçmektedir. Don olayı veya aşırı soğuk görülmemektedir.

Özellikle yöresel lezzetlerin ön planda olduğu Turgut Köyü, havasından ve doğasından kaynaklı doğal ürünleriyle gelen misafirlere en güzel hizmeti sunmaktadır. Turgut Köyü kıyısında sabahın ilk ışıklarında uyanıp bir köy evinde doğal ürünlerle kahvaltı yapmanın hazzını başka bir yerde yaşayamazsınız. Tabiatı bozulmamış Turgut Köyü, çeşitli yöresel yemekleriyle de sizlere eşsiz damak lezzetleri sunacaktır.

Eğlence bakımından adrenalin dolu geceler beklemiyor sizi Turgut Köyünde. Doğa, tarih, kum, tertemiz deniz, masmavi bir gökyüzü ve dinginlik istiyorsanız tam size göre bir yer Turgut Köyü.

Yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Marmaris, Turgut Köyü alternatiflerinizin başka bir seçeneğidir. Turgut Köyünde en büyük eğlenceniz sahilde salata, balık ve rakınızı yudumlayacağınız fasıl geceleridir veya bir kaya üzerinde oltanızı alıp balık tutabileceğiniz yerler arasındadır.

Türkiye'de son zamanların en rağbet gören yerleri arasında olan Turgut Köyü, gelen misafirlere kendini önemli ölçüde göstermektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri halıcılık alanında önemli bir yol katetmesidir. Ürettiği ve sergilediği halılarla hem dünyanın hem de Türkiye'nin dikkatini çekmiştir. Bunun dışında antik çağdan kalan eserleriyle, doğasıyla misafirlerin göz bebeği konumundadır.

Gezebileceğiniz Turgut Köyü yerlerinden bazıları; Turgut Şelalesi, Hygassos Antik Kenti Diyagoras Anıt Mezarı en önemli gezi yerlerindendir. Turgut Köyü otelleri konaklamalarınızda önemli bir yer tutacaktır. Bu özellikleri ile görülmesi ve yaşanılması gereken yerler arasındadır Turgut Köyü.

Turgut Şelalesi, Marmaris‘in Selimiye ilçesinin Turgut Köyü’nde yer almaktadır. Adını içinde bulunduğu köyden almıştır. Marmaris’ten Kızkumu Plajı’na ya da Datça’ya doğru giderken yolunuzun üstünde kalan anayoldan sadece 500 metre içeride bulunan bir şelaledir Turgut Şelalesi.

Yüzmek için bir tane havuzu bulunuyor buz gibi şelalenin aktığı havuzda yüzmek insana sanki yeni doğmuş gibi hissettiriyor. Yukarısında başka şelaleler de bulunuyor fakat hepsinde yüzülmüyor. Kızkumu Plajı’nı gezmeye gelenler mutlaka 10 dakikasını ayırıp görmesi gereken bir yer ya da datçaya gidenler yol üzerinde Turgut Şelalesi yazılı tabelayı göreceksinizdir, rotalarınızın arasına eklerseniz hiç pişman olmazsınız.

İçeri girer girmez sık bir bitki örtüsü içinde doğal flora ve fauna ortamında çam, sığla ve çınar ağalarının arasından yürüyüş yollarını kullanarak şelalenin ilk havuzuna ulaşıyoruz. 2 -3 metre yüksekten akan suyun sesi ve havuzun berraklığına hayran oluyoruz. Merdivenlerden yukarı devam edince tekrar bir havuz daha karşımıza çıkıyor. Bu ilkinden biraz daha büyük ve daha gölgede. Yaz aylarında serinlemenin en güzel mekanlarının başında gelen şelaleler dinlenmek ve kafa dinlemek içinde tercih edilmesi gereken yerlerden biridir.

Şelaleye giriş ücretsiz olup park ücreti de yoktur. Yaşlı ağaçların arasından akan küçük şelalecikler arasında yürüyüş yapabilirsiniz. iki tane yürüyüş yolu bulunuyor, Uzun uzun yürüyüş yapmak isteyenler ağaçların gölgeleri arasında hiç güneş ışığı görmeden yürüyebilirler. Şelaleye girişte eski taş ev ve değirmen bulunuyor. Bu kalıntılar burada eskiden burada bir yaşam olduğunu göstermektedir. Kamp yapmaya maalesef izin vermiyorlar hatta çadırları girişte bırakmanızı istiyorlar.

Halkın türbe zannederek yıllardır gidip dua ettiği "Çağ Baba", M.Ö. 2'nci yüzyılda savaşçı Diagoras ve karısı Aristomakha için yapılan piramit mezardır.

Turgut köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metrelik bir tepede Turgut Kalesi yükseliyor. Kalenin 300 metre yakınına kadar toprak bir yoldan araçla çıkılabiliyor. Epeyce dik olan ikinci bölümü ise yürümek gerekiyor. Bybassos antik kentine ait olduğu sanılan kalenin duvarları kısmen yıkılmış olsa da ayakta. Kaleye çıkışın heyecan verici tarafı, Orhaniye ve Hisarönü koylarını ayaklar altına seren manzarası.

Turgut Köyü ,doğa ve tarihle iç içe keyifli bir tatil geçirmek ya da günü birlik de olsa gezinti gerçekleştirmek isteyenler için asla pişman olunmayacak bir seçim.