MUĞLA'YI KEŞFET

Milas Kapıkırı Köyü

Abone Ol

Kapıkırı, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir köydür. Bafa Köyü ile Beşparmak Dağları arasında yer alan 320 nüfuslu Kapıkırı Köyü, temiz hava ve bol rüzgarıyla sessizlik içeren bir doğa harikasıdır.

Kapıkırı Köyü Muğla iline 108 km, Milas ilçesine 37 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için özel aracınız ile Milas-Söke karayolu üzerinde yer alan Bafa Beldesinden 10 km ilerleyerek ya da Söke ve Milas ilçe garajlarından kalkan minibüsler ile buraya rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Burada hem Heraklia antik kenti kalıntılarını görebilirsiniz hem de Bafa Gölü kıyısında bulunmakta. Tarihi hala bünyesinde yaşatan bu köy sizi gittiğinize asla pişman etmeyecektir.

Köyün neredeyse her noktasından, göl ve adaların manzarasını seyredebilmek mümkündür.

Bu köy dağlarda yürüyebileceğiniz, közde pişmiş kahve molası verebileceğiniz aynı zamanda günbatımı keyfi yapabileceğiniz bir doğa harikası.

Bafa gölü üzerinde tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turları sayesinde, endemik kuş türlerinin de yuvalarını ziyaret edebilirsiniz. Bafa Gölü ve civarında yaşayan su kuşu çeşidi 20.000 olarak bildiriliyor. Göl kenarında ve dağ eteklerinde kamp kurmak, köy halkı tarafından serbest bırakılmıştır.

Gölün en derin yeri 25 metreye kadar ulaşıyor. Üzerinde 4 adet ada ve bu adaların üzerinde de antik Heraklia kalıntıları bulunuyor. Gölün antik ismi Latmos olarak geçiyor. Etrafında Beş Parmak Dağları yer alıyor ki bu da göle ayrı bir güzellik katıyor. Beş Parmak Dağları’da antik çağda Latmos olarak adlandırılıyor. Kapıkırı buradaki tek köy değil elbette birbirinden güzel köyler yanyana sıralanmış şekilde devam ediyor. Ancak gölün kenarında bulunan ada ve üzerindeki Antik Yunan’dan kalmış olan kalıntılarla Kapıkırı Köyü en çok ilgiyi çeken bölge haline gelmiş.

Athena Tapınağı geçmiş dönemde köyün adı Heraklia Antik Kenti olarak geçmektedir. Bu tarihi alanda sırtınızı dağ yönüne verdikten sonra, sağınızda kalan tarafta tapınağın neredeyse her yükseltide bir parçası olduğunu göreceksiniz. Milattan önce 3. Yüzyılda inşa edilen bu yapıt, Dor nizamına göre inşa edilmiştir.

Bu alandan köyün her yerini görebilmek mümkündür. Tapınağın bulunduğu kayalığın alt tarafında Kapıkırı İlkokulu vardır. Şuan açık değil ancak, geçmiş dönemde burada eğitim görmüş bir kesimin var olduğu bilinmektedir.

Köyde bulunan şehir surları, kaya mezarlıkları adı verilen yerin tam tepesinde bulunmaktadır. Kapıkırı girişinde bulunan sapaktan sola doğru dönerek, yazılı tabelayı görene kadar araç ile seyahat edebilirsiniz. Tabelanın bitiminden, yaklaşık 5-10 dakikalık bir yürüme mesafesi ile şehir surlarına varabilirsiniz. Tepede yer alan kayalıklarda bulunan şehir surları, yol başlangıcından itibaren gözükmektedir. Bu surların manzarası ise, Kapıkırı Köyü’nün arka kısmına bakmaktadır.

Surlar Millattan Önce 287 yılı içerisinde General Lysimakhos tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Surlar ile beraber 65 kule ve göl seviyesinden 500 metre yükseklikte, 4 mil uzunlukta duvar surları ile Heraklia çevrelenmiştir. Yapısında kesme taş bloklar kullanılan bu surlar, günümüzde bile hala oldukça sağlam durumdadır. Restorasyon ve sağlamlık amacıyla, yapıyı korumak için bazı ek taşlar ile desteklenmiştir.

Şehir Surları’nı takip ederek devam ettiğinizde, kemeri geçtikten sonra Kaya Mezarlıkları ile karşılaşacaksınız. Göle doğru basamaklar halinde inen bir merdiven bulunmakta. Bu merdivenleri inerken, etrafınızda kayalardan oyulma sandık şeklinde mezar yapıları göreceksiniz. Bazı mezarlarda kapaklar da bulunmaktadır.

Yabancı turistler bölgeyi çoktan keşfetmiş. Olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, kampçılık, botanik turu, kuş gözlemi, manzara izleme gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için geliyorlar Bafa Gölü’ne. Ressamlar da gelip bu güzel manzarayı resmediyorlar.

Köylüler hayvancılık, balıkçılık, zeytincilik, arıcılık ve birkaç aile de turizm ile geçinmektedirler.

Manastırların en eskilerinden olan Yediler Manastırı Gölyaka köyünden 1 buçuk saat yürüme mesafesinde.

Bafa Gölü ve çevresindeki köyleri keşfetmek için en ideal zamanlar Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları. Yani İlkbahar ve Sonbahar’da mutlaka rotanızı buraya çevirmelisiniz.