MUĞLA'YI KEŞFET

Saklıkent Kanyonu - Fethiye

Abone Ol

Saklıkent Kanyonu, Antalya ile Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu, Saklıkent Milli Parkı‘nın içerisinde yer alan doğa harikası bir güzellik.

Büyük bölümü Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan Saklıkent Kanyonu, Antalya’nın Kaş ilçesine komşu.

Suyun kolaylıkla aşındırdığı kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir yapıda oluşan kanyonun uzunluğu 18 km, yüksekliği ise 200 metreye ulaşıyor.

Kanyonun tabanı şiddetli akan suyla dolu olduğundan su içinden giriş mümkün değil. Kanyonun dik yamaçlarına demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik tahta köprüden girilen kanyon, özellikle yaz aylarında bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.

Anlatılanlara göre bölgede hayvanlarını otlatan bir çobanın hayvanlarından birkaçının kanyon bölgesine girmesiyle tesadüfen keşfedilen Saklıkent Kanyonu, 1989 yılından bu yana kamuoyu tarafından biliniyor.

İçerisinde 16 adet mağaranın bulunduğu kanyonda günümüzden 3 bin yıl önceye uzanan yaşam izleri tespit edilmiş.

1995’te dönemin Dışişleri Bakanı Erdal İnönü’nün kanyon ziyareti sonrasında Türkiye ve dünyada ismi duyulan Saklıkent, 1996’da milli park statüsüne alındı.

Kanyon içerisinde yürüyerek belirli bir yere kadar ilerlenebiliyor. Ancak şiddetli su akışı ve keskin kayalar nedeniyle yürümek bir hayli zahmetli.

Bu yüzden yürüyüş sırasında mutlaka lastik ayakkabı kullanmak gerekiyor. Terlikle yürürken ıslak zemin ve şiddetli su akışı nedeniyle yaralanmalı kazalar meydana gelebiliyor.

Kanyon girişinde Eşen Çayı’nın üzerindeki kayalıklara yerleştirilen tahta iskeleler üzerinde ilerleniyor. Tahta iskelelerden sonra çayın dar vadi içerisinde akan buz gibi suyu ile temas ediliyor.

Türkiye’nin en heyecanlı rafting parkurlarından biri Saklıkent Kanyonu içerisinde. Rafting severler için Saklıkent’te 3 farklı rafting parkuru var. 45 dakika, 1.5 saat ve 3 saat süren parkurlarda profesyonel rehberler eşliğinde rafting yapılıyor. Rafting etkinliğine katılanlar rafting sonrasında çamur banyosuna götürülüyor.

Zipline, bungee jumping ve sunset tour adı verilen güneşin batışına tanık olunan akşamüstü yürüyüşü bölgenin en çok tercih edilen aktivitelerinden.

Trekking ve doğa yürüyüşünden hoşlananlar için iki farklı yürüyüş rotası var. Kızılalan’dan başlayan Sazak Deresi, Yapılı Yol, Kocaboğaz, Tatlar, Üçova, Avdan, Karaağaç, Tırnacık ve Mangır’a uzanan güzergah ilk trekking parkuru.

Bu parkur 16 km uzunluğunda ve antik dönemden kalma birçok esere sahip. Bir diğer yürüyüş rotası Kapanderesi’nden başlayan Menengiçdibi, Şappaklar, Kumeyakası ve Saklıkent’e uzanan güzergah 14.5 km uzunluğunda.